Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Zapomnij o tradycyjnych kotletach schabowych. Z tego mięsa zrobisz znacznie smaczniejsze danie. Nie zwlekaj, poznaj przepis i przygotuj te nadziewane kotlety nawet dzisiejszy obiad. Domowi smakosze na pewno się skuszą, a w dodatku poproszą o dokładkę. Sposób jest banalnie prosty.
Schab inny niż zawsze
Masz już dość tradycyjnych schabowych? W takim razie trafiłaś pod dobry adres, bo za chwilę poznasz przepis , który odmieni twój obiad. Oczywiście, że kotlety schabowe są pyszne, ale podane na obiad sprawiają, że bywa on czasem sztampowy, a po jakimś czasie takie danie może się znudzić.
Na szczęście możesz zrobić nadziewane kotlety z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Są smaczniejsze, a dzięki składnikom również bardziej soczyste. Wypróbuj ten prosty sposób i przekonaj się sama, bo ten przepis zostanie z tobą na dłużej.
Nie zapomnij o serze
Jak pewnie się domyślasz, najważniejszym składnikiem jest mięso ze schabu. Zadbaj o to, aby było świeże i nie zawierało niepotrzebnych substancji, dlatego zawsze kupuj je sprawdzonego źródła. Oprócz tego produktu potrzebne będą ci także inne. To właśnie one odmienią twoje kotlety. Nie kosztują zbyt wiele, a w dodatku większość z nich masz w swojej kuchni. Przekonaj się o tym sama, sprawdzając poniższą listę, gdzie zostały umieszczone wszystkie składniki.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 125 g mozzarelli w kulce
- 20 g suszonych pomidorów z czosnkiem (gotowa mieszanka przypraw)
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Przepis na nadziewany schab
Plastry schabu rozbij za pomocą tłuczka na cienkie placki. Następnie każdy z nich przypraw pieprzem oraz solą. Mozzarellę pokrój na grubsze plastry i ułóż je na połówce rozbitego kotleta. Obsyp ją suszonymi pomidorami z czosnkiem.
Nadziewane kotlety złóż na pół. Zepnij je za pomocą wykałaczek. Następnie obtocz je w mące, rozbełtanym jajku, a na końcu – w bułce tartej. Smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, do momentu zarumienienia na złoty kolor . Ser ze środka powinien zacząć wypływać. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a domownicy na pewno docenią to, co dla nich przygotowałaś. Sprawdź przepis na zupę, z którą schudniesz oraz dowiedz się, jaki składnik dodać do ciasta na kluski śląskie, aby były bardziej miękkie .