Smakosze.pl Przepisy Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych
Fot. Canva/anamejia18

Rozbij kawałek schabu i zawiń w niego plasterek sera. Zapomnisz o schabowych

12 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnych kotletach schabowych. Z tego mięsa zrobisz znacznie smaczniejsze danie. Nie zwlekaj, poznaj przepis i przygotuj te nadziewane kotlety nawet dzisiejszy obiad. Domowi smakosze na pewno się skuszą, a w dodatku poproszą o dokładkę. Sposób jest banalnie prosty.

Schab inny niż zawsze

Masz już dość tradycyjnych schabowych? W takim razie trafiłaś pod dobry adres, bo za chwilę poznasz przepis , który odmieni twój obiad. Oczywiście, że kotlety schabowe są pyszne, ale podane na obiad sprawiają, że bywa on czasem sztampowy, a po jakimś czasie takie danie może się znudzić.

Na szczęście możesz zrobić nadziewane kotlety z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Są smaczniejsze, a dzięki składnikom również bardziej soczyste. Wypróbuj ten prosty sposób i przekonaj się sama, bo ten przepis zostanie z tobą na dłużej.

nadziewanie schabu.jpg
Fot. Canva/anamejia18
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować

Nie zapomnij o serze

Jak pewnie się domyślasz, najważniejszym składnikiem jest mięso ze schabu. Zadbaj o to, aby było świeże i nie zawierało niepotrzebnych substancji, dlatego zawsze kupuj je sprawdzonego źródła. Oprócz tego produktu potrzebne będą ci także inne. To właśnie one odmienią twoje kotlety. Nie kosztują zbyt wiele, a w dodatku większość z nich masz w swojej kuchni. Przekonaj się o tym sama, sprawdzając poniższą listę, gdzie zostały umieszczone wszystkie składniki.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 20 g suszonych pomidorów z czosnkiem (gotowa mieszanka przypraw)
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na nadziewany schab

Plastry schabu rozbij za pomocą tłuczka na cienkie placki. Następnie każdy z nich przypraw pieprzem oraz solą. Mozzarellę pokrój na grubsze plastry i ułóż je na połówce rozbitego kotleta. Obsyp ją suszonymi pomidorami z czosnkiem.

Nadziewane kotlety złóż na pół. Zepnij je za pomocą wykałaczek. Następnie obtocz je w mące, rozbełtanym jajku, a na końcu – w bułce tartej. Smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, do momentu zarumienienia na złoty kolor . Ser ze środka powinien zacząć wypływać. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami na obiad, a domownicy na pewno docenią to, co dla nich przygotowałaś. Sprawdź przepis na zupę, z którą schudniesz oraz dowiedz się, jaki składnik dodać do ciasta na kluski śląskie, aby były bardziej miękkie .

gotowy schab.jpg
Fot. Canva/freestylephoto
Okrasa zrobił taką wiosenną koperkową, że cieknie ślinka. Nie skończy się na jednym talerzu
Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy