Smakosze.pl Przepisy Rozgnieć banany widelcem i wbij jajka. Szybkie śniadanie na medal
Fot. Shutterstock/Moha El-Jaw

Rozgnieć banany widelcem i wbij jajka. Szybkie śniadanie na medal

6 stycznia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotujesz je błyskawicznie z bananów, jajek i mąki. Podane z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie i doda ci energii na cały początek dnia.

Śniadanie na słodko z bananów

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli uwielbiasz dania na słodko, to ta propozycja przypadnie ci do gustu. Delikatne placuszki, bo o nich mowa, są niezwykle proste w przygotowaniu. Spokojnie więc usmażysz je zanim wyjdziesz do szkoły lub pracy.

Placuszki z bananów są pożywne i pyszne. Banany to źródło witamin i błonnika. Jajka natomiast zawierają niezbędne dla organizmu białko i potas. Do placuszków wykorzystaj niewielką ilość oleju tak, by nie przywierały na patelni, ale też by nie ociekały tłuszczem.

plcki bananowe.jpg
Fot. Canva
Polacy nie znają, a właśnie trwa sezon. Zrobisz z nich pyszną sałatkę

Przepis na szybkie placuszki bananowe

Z podanych składników przygotujesz około 10-12 placuszków. Podaj je z ulubionymi dodatkami. Może to być ulubiony dżem, domowa konfitura, orzechy, czy cukier puder. Placki w każdej wersji smakują fantastycznie.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka cukru z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Jak przygotować placki na śniadanie?

Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Wbij jajka , wlej mleko, wsyp mąkę. Dodaj cukier z wanilią, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby wlej jeszcze odrobinę mleka. Masa powinna być odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Masę wykładaj łyżką i smaż placki na średnim ogniu do zarumienienia. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Na śniadanie polecamy również wyśmienitą jajecznicę oraz wytrawne rogaliki .

placki bananowe.jpg
Fot. Canva/ramilF

Pracownica Biedronki apeluje do klientów. Przenigdy nie rób tego w kolejce do kas
Wlej na patelnię po podsmażeniu mięsa na gulasz. Będzie miękkie i soczyste
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy