Rozgnieć banany widelcem i wbij jajka. Szybkie śniadanie na medal
Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotujesz je błyskawicznie z bananów, jajek i mąki. Podane z ulubionymi dodatkami smakuje wyśmienicie i doda ci energii na cały początek dnia.
Śniadanie na słodko z bananów
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli uwielbiasz dania na słodko, to ta propozycja przypadnie ci do gustu. Delikatne placuszki, bo o nich mowa, są niezwykle proste w przygotowaniu. Spokojnie więc usmażysz je zanim wyjdziesz do szkoły lub pracy.
Placuszki z bananów są pożywne i pyszne. Banany to źródło witamin i błonnika. Jajka natomiast zawierają niezbędne dla organizmu białko i potas. Do placuszków wykorzystaj niewielką ilość oleju tak, by nie przywierały na patelni, ale też by nie ociekały tłuszczem.
Przepis na szybkie placuszki bananowe
Z podanych składników przygotujesz około 10-12 placuszków. Podaj je z ulubionymi dodatkami. Może to być ulubiony dżem, domowa konfitura, orzechy, czy cukier puder. Placki w każdej wersji smakują fantastycznie.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej
- łyżka cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Jak przygotować placki na śniadanie?
Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Wbij jajka , wlej mleko, wsyp mąkę. Dodaj cukier z wanilią, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby wlej jeszcze odrobinę mleka. Masa powinna być odrobinę gęstsza od ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Masę wykładaj łyżką i smaż placki na średnim ogniu do zarumienienia. Placki przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Na śniadanie polecamy również wyśmienitą jajecznicę oraz wytrawne rogaliki .