Ryba ze szpinakiem
Ryba ze szpinakiem
Łosoś podany z puree ziemniaczanym, szpinakiem i boczkiem to szybki przepis na wyśmienity obiad, którego musisz spróbować!
Łosoś. Właściwości odżywcze
Łosoś to przede wszystkim źródło białka i kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę serca, układ naczyniowy i nerwowy. Kwasy te wzmacniają również naszą odporność.Ponadto łosoś zawiera substancje, które obniżają zły cholesterol i minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób naczyniowych.
Przepis na rybę ze szpinakiem
450 g filetu z łososia,100 g szpinaku,ząbek czosnku,pieprz cytrynowy,sól,cytryna,oliwa z oliwek,cebula,200 g boczku wędzonego,
Puree ziemniaczane:1 kg ziemniaków,50 g masła,⅓ szklanki mleka,sól, pieprz,starta gałka muszkatołowa
Na początku przygotuj puree ziemniaczane.Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie.Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony boczek z cebulką.
Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Kawałki łososia posyp z dwóch stron pieprzem cytrynowym, solą i włóż do naczynia. Cytrynę pokrój w plastry i połóż na rybie. Całość skrop oliwą, przykryj i wstaw do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Piecz 15 minut.
Odcedź ziemniaki i przygotuj puree:Dodaj do nich masło, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i ucieraj na gładką masę, stopniowo dolewając mleko.
Na końcu posiekaj czosnek i podsmaż go na oliwie. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż liście zmiękną.
Łososia wyłóż na talerz. Następnie wyłóż puree, dodaj szpinak i całość delikatnie polej cebulką z boczkiem.
Smacznego!