Smakosze.pl Przepisy Są tanie, a Polacy ich nie jedzą. Z sosem grzybowym smakują jak marzenie
Fot. Shutterstock/Elena Hramova

Są tanie, a Polacy ich nie jedzą. Z sosem grzybowym smakują jak marzenie

13 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

W Polsce raczej ich unikamy, a to wielka szkoda. Są wyjątkowo aromatyczne i delikatnie. Idealnie komponują się z grzybami i są naprawdę tanie. Poznaj oryginalny przepis na obiad. Zrób ozorki w sosie grzybowym.

Dlaczego ich nie jemy?

Ozorki nie cieszą się taką popularnością jak przed laty. Podobnie jak inne podroby budzą w niektórych niechęć. Mimo wszystko nadal dużo chętniej sięgamy po wątróbkę lub flaczki . Czy ozorków naprawdę trzeba się bać?

Część osób unika ozorków z obawy przed ich przygotowaniem . Jeśli źle je przyrządzimy, delikatne mięso może stać się twarde i nieprzyjemne do spożycia. Przepis na ozorki w sosie grzybowym może pomóc je odczarować. Sposób przygotowania nie jest trudny, a w aksamitnym sosie grzybowym smakują po prostu obłędnie!

ozorki
Fot. Canva/y-studio, Getty Images
To moje ulubione danie z Lubelszczyzny. Bije na głowę tradycyjny gulasz

Jak przygotować ozorki w sosie grzybowym?

Składniki:

  • 3 sztuki ozorków wieprzowych
  • marchewka
  • 2 garści suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy suszony
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zanim zajmiemy się sosem, należy odpowiednio przygotować ozorki. Mięso musimy umyć, sparzyć wodą i zdjąć skórę . Następnie wkładamy je do garnka z wodą, obraną marchewką, ziele angielskim i liście laurowym. Całość gotujemy przez godzinę.

Po tym czasie ozorki wyjmujemy i kroimy na plasterki, a wywar odcedzamy. Odrobinę zostawiamy na później. Będziemy z nim mieszać mąkę. Pozostałą częścią zalewamy mięso . Przyszedł czas na grzyby .

Takich ozorków jeszcze nie jedliście

Kolejnym krokiem jest rozgniecenie grzybów w moździerzu. Do ozorków dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Sos doprawiamy oregano i majerankiem, a na koniec dodajemy grzyby . Całość należy poddusić i możemy przejść do zagęszczenia sosu.

Pozostały po gotowaniu wywar łączymy z mąką kukurydzianą i pszenną. Dodajemy do sosu i na koniec doprowadzamy potrawę do wrzenia . Nasz ozorki są gotowe. Polecamy również nasz artykuł o wątróbce według przepisu Karola Okrasy .

ozorki w sosie grzybowym
Fot. Canva/AYImages, Getty Images Signature
Rozsmaruj mięso mielone na cieście i zawiń w rulon. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Biorę uwielbiane podroby i kuchenny tłuczek. Ten sposób na tani obiad zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy