Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem - doskonała na śniadanie i do pieczywa
https://pixabay.com/

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

Wspaniała wersja klasycznej sałatki jajecznej. Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem to połączenie kremowości awokado, odrobiny chrupkości ogórka i pożywności jajek. Jest łagodna, niezbyt ostra, prosta do zrobienia, bardzo sycąca i smaczna. Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna - sama nazwa brzmi jak poezja. Jest idealne do past, sałatek oraz przystawek, a także dań wegetariańskich i wegańskich.

Domowe bułeczki dobrze jest przygotować odpowiednio wcześniej. Miękkie i puszyste idealnie będą się komponować z sałatką z awokado, ogórkiem i jajkiem. Można zrobić większą ilość bułeczek i zamrozić na później.

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

Składniki: 8 dużych jajek, duże awokado, kiszony ogórek, pół ogórka, szczypiorek.

Dressing: 1/4 szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka oliwy, koperek, kolendra, pietruszka, sól i świeży czarny pieprz.

Bułeczki domowe: 2 i 1/3 szklanki ciepłej wody, 1/2 szklanki masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soli, 6-7 filiżanek mąki.

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej przygotowujemy bułki. W małej misce mieszamy 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżkę drożdży i łyżeczkę cukru pudru. Odstawiamy na 15-20 minut lub do czasu aż mieszanina zacznie bąbelkować. Wyrabiamy ciasto. W misce robota kuchennego (lub bardzo dużej misce, jeśli wyrabiamy ręcznie), mieszamy 2 szklanki ciepłej wody, stopione masło, 1/4 szklanki cukru pudru i łyżkę soli. Dodajemy musującą mieszaninę drożdży i mieszamy do połączenia. Umieszczamy miskę w robocie i ustawiamy hak do ciasta. Możemy też ugniatać ręcznie.

Dodajemy mąkę, po jednej filiżance na raz i mieszamy aż prawie się połączy, zanim dodamy więcej. Wsypujemy od 4-5 filiżanek mąki, mieszając, aż każda partia mąki się wyrobi. Im bardziej ciasto będzie wyrobione, tym mniej mąki dodajemy. Ciasto ma być gładkie, miękkie, a nie sztywne, więc należy przestajemy dodawać mąkę w odpowiednim momencie.

Dodajemy łącznie 6-7 filiżanek mąki - pod koniec bardzo stopniowo - aż ciasto zleje się w gładką, miękką kulkę i nie będzie się przyklejać do ścianek miski robota. Powinno być gładkie i lekko lepkie, ale nie lepkie.

Ciasto przekładamy do dużej, lekko natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ją folią lub czystym ręcznikiem kuchennym. Ustawiamy w ciepłym miejscu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Po tym czasie odsłaniamy ciasto, uderzamy pięścią, żeby pozbyć się gazów. Przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją pergaminem. Z ciasta formujemy owalne kulki i układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia (nie trzeba ich przykrywać) w ciepłym miejscu na 30 do 60 minut. Powinny zwiększyć swoja objętość dwukrotnie.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

W międzyczasie możemy zabrać się za sałatkę.

Najpierw gotujemy jajka. Największym problemem jest obieranie ze skorupek, szczególnie świeżych jajek. Można to ułatwić. Jajka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy ogień pozostawiając garnek na gorącym palniku jeszcze przez 5 minut. Następnie odcedzamy i studzimy jajka w lodowatej wodzie. Dzięki temu wewnętrzna skórka pod skorupką powinna się obkurczyć. Obieramy jajka.

Przygotowujemy dressing. Mieszamy składniki w małej misce, aż się połączą - 1/4 szklanki śmietany, po 2 łyżki majonezu i musztardy, łyżkę oliwy, posiekany koperek, kolendrę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dressing może być „cięższy” w zależności od rodzaju użytej śmietany.

Ugotowane jajka kroimy w nieregularną kostkę. Awokado obkrajamy wokół pestki, przecinamy na pół, przekręcamy i usuwamy pestkę. Nacinamy miąższ wzdłuż i wszerz, wybrzuszamy skórkę i odcinamy pokrojone w kostkę kawałki. Można też pokrojony miąższ wyjąć łyżką.

Kroimy kiszonego ogórka. Obieramy ogórka i kroimy go na plasterki oraz drobno siekamy szczypiorek.

Dodajemy warzywa do dużej miski. Mieszamy, dodajemy dressing i znów mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Schładzamy przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem dobrze komponuje się z domowymi bułkami lub chlebem pełnoziarnistym. Można również dodać rukolę, młody szpinak, sałatę lub rzodkiewki.

Następny artykuł