Smakosze.pl
Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem - doskonała na śniadanie i do pieczywa

https://pixabay.com/

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Paweł Kulenty

Udostępnij:

Wspaniała wersja klasycznej sałatki jajecznej. Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem to połączenie kremowości awokado, odrobiny chrupkości ogórka i pożywności jajek. Jest łagodna, niezbyt ostra, prosta do zrobienia, bardzo sycąca i smaczna.

Domowe bułeczki dobrze jest przygotować odpowiednio wcześniej. Miękkie i puszyste idealnie będą się komponować z sałatką z awokado, ogórkiem i jajkiem. Można zrobić większą ilość bułeczek i zamrozić na później.

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

Składniki: 8 dużych jajek, duże awokado, kiszony ogórek, pół ogórka, szczypiorek.

Dressing: 1/4 szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka oliwy, koperek, kolendra, pietruszka, sól i świeży czarny pieprz.

Bułeczki domowe: 2 i 1/3 szklanki ciepłej wody, 1/2 szklanki masła, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soli, 6-7 filiżanek mąki.

Wykonanie

Odpowiednio wcześniej przygotowujemy bułki. W małej misce mieszamy 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżkę drożdży i łyżeczkę cukru pudru. Odstawiamy na 15-20 minut lub do czasu aż mieszanina zacznie bąbelkować. Wyrabiamy ciasto. W misce robota kuchennego (lub bardzo dużej misce, jeśli wyrabiamy ręcznie), mieszamy 2 szklanki ciepłej wody, stopione masło, 1/4 szklanki cukru pudru i łyżkę soli. Dodajemy musującą mieszaninę drożdży i mieszamy do połączenia. Umieszczamy miskę w robocie i ustawiamy hak do ciasta. Możemy też ugniatać ręcznie.

Dodajemy mąkę, po jednej filiżance na raz i mieszamy aż prawie się połączy, zanim dodamy więcej. Wsypujemy od 4-5 filiżanek mąki, mieszając, aż każda partia mąki się wyrobi. Im bardziej ciasto będzie wyrobione, tym mniej mąki dodajemy. Ciasto ma być gładkie, miękkie, a nie sztywne, więc należy przestajemy dodawać mąkę w odpowiednim momencie.

Dodajemy łącznie 6-7 filiżanek mąki - pod koniec bardzo stopniowo - aż ciasto zleje się w gładką, miękką kulkę i nie będzie się przyklejać do ścianek miski robota. Powinno być gładkie i lekko lepkie, ale nie lepkie.

Ciasto przekładamy do dużej, lekko natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ją folią lub czystym ręcznikiem kuchennym. Ustawiamy w ciepłym miejscu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

Po tym czasie odsłaniamy ciasto, uderzamy pięścią, żeby pozbyć się gazów. Przygotowujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją pergaminem. Z ciasta formujemy owalne kulki i układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia (nie trzeba ich przykrywać) w ciepłym miejscu na 30 do 60 minut. Powinny zwiększyć swoja objętość dwukrotnie.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

W międzyczasie możemy zabrać się za sałatkę.

Najpierw gotujemy jajka. Największym problemem jest obieranie ze skorupek, szczególnie świeżych jajek. Można to ułatwić. Jajka wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy ogień pozostawiając garnek na gorącym palniku jeszcze przez 5 minut. Następnie odcedzamy i studzimy jajka w lodowatej wodzie. Dzięki temu wewnętrzna skórka pod skorupką powinna się obkurczyć. Obieramy jajka.

Przygotowujemy dressing. Mieszamy składniki w małej misce, aż się połączą - 1/4 szklanki śmietany, po 2 łyżki majonezu i musztardy, łyżkę oliwy, posiekany koperek, kolendrę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dressing może być „cięższy” w zależności od rodzaju użytej śmietany.

Ugotowane jajka kroimy w nieregularną kostkę. Awokado obkrajamy wokół pestki, przecinamy na pół, przekręcamy i usuwamy pestkę. Nacinamy miąższ wzdłuż i wszerz, wybrzuszamy skórkę i odcinamy pokrojone w kostkę kawałki. Można też pokrojony miąższ wyjąć łyżką.

Kroimy kiszonego ogórka. Obieramy ogórka i kroimy go na plasterki oraz drobno siekamy szczypiorek.

Dodajemy warzywa do dużej miski. Mieszamy, dodajemy dressing i znów mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Schładzamy przez co najmniej 30 minut przed podaniem.

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem dobrze komponuje się z domowymi bułkami lub chlebem pełnoziarnistym. Można również dodać rukolę, młody szpinak, sałatę lub rzodkiewki.

Paweł KulentyAutor

Redaktor Paweł Kulenty

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >