Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE
SKŁADNIKI na 2 porcje: – 2 garście roszponki– parę listków endywii– po 2-3 liście sałaty radicchio– 1/2 średniej wielkości awokado (80 g)– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140 g)– 2 jajka– 2 łyżki nasion słonecznika. Sos na winegret: – 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin– 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego– 1-2 łyżeczki musztardy– sól i pieprz (do smaku).Dodatkowo:– 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Przygotować winegret. Wszystkie składniki sosu wymieszać energicznie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.2. Miskę wyłożyć listkami sałat, dodać awokado obrane i pokrojone w paski oraz tuńczyka odsączonego z płynu i podzielonego na mniejsze kawałki. Wierzch polać sosem winegret i posypać podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.3. Przygotować jajka. Niewielkie naczynie wyłożyć folią spożywczą, do środka wbić jajko uważając, aby nie naruszyć żółtka. Folię zawinąć tuż nad poziomem jajka i związać nicią kuchenną (jeśli nie mamy można użyć nici dentystycznej). Tak samo postąpić z drugim jajkiem. Zawinięte jajka włożyć do wrzątku, gotować na minimalnym ogniu przez 4-5 minut (w zależności od wielkości jajek). Gdy tylko białka się zetną, przełożyć foliowe kieszonki z jajkami na talerzyk, delikatnie zdjąć folię i ułożyć na sałatkę.4. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chrupiącym pieczywem lub bez dodatków.
UWAGI *** Kompozycja sałat jest dowolna, zamiast kupować kilka osobnych odmian, można użyć gotowego mixu. Warto, by zawierał on roszponkę. Posiada ona wyjątkowy, lekko orzechowy smak, który dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.*** Tuńczyk z puszki to oczywiście rozwiązanie na szybko. Jeśli unikamy produktów z puszki, możemy użyć świeżych steków z tuńczyka, które na potrzeby sałatki można przyrządzić w piekarniku lub na grillowej patelni.*** Jeśli ugotowanie jajka w koszulce zniechęca nas do przepisu i wolimy nie ryzykować, że coś nie wyjdzie, możemy zastąpić je jajkiem gotowanym na miękko.*** Zarówno tuńczyk, jak i jajko dobrze łączą się z rozmaitymi warzywami, stad wachlarz modyfikacji powyższej receptury jest szeroki. Ciekawą alternatywą może być sałatka ala nicejska z tuńczykiem i jajkiem poche.
SAŁATKA ALA NICEJSKA Z JAJKIEM W KOSZULCE
SKŁADNIKI na 2 porcje: – 4-5 liści sałaty rzymskiej (lub gotowa mieszanka sałat)– 200 g pomidorów koktatajlowych (20 sztuk)– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140 g)– 4 filety anchois– 2 jajka– 50 g czarnych oliwek (16-20 szt.)– 1 czerwona cebula. Sos na winegret: – 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin– 1 łyżka soku z cytryny– sól i pieprz (do smaku).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Sałatę rzymską umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na półplasterki, oliwki, filety anchois oraz tuńczyka odsączonego z płynu i podzielonego na mniejsze kawałki.2. Całość polać sosem przyrządzonym z oliwy, soku cytrynowego i przypraw.3. Wierzch sałatki udekorować jajkiem poche przyrządzonym tak samo jak w poprzednim przepisie.