Smakosze.pl Przepisy Ścieram jabłka, przekładam herbatnikami i dodaje krem śmietankowy. Ciasto bez pieczenia na medal
Fot. shutterstock/Gajus

Ścieram jabłka, przekładam herbatnikami i dodaje krem śmietankowy. Ciasto bez pieczenia na medal

8 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wyobrażasz sobie ciasto bez pieczenia? Ten przepis przekona cię, że słodkości bez używania piekarnika są jeszcze lepsze. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut.

Brak piekarnika to nie problem

Piekarnik ci się zepsuł, a goście za chwilę będą u Ciebie? Nic nie szkodzi. W dzisiejszych czasach możesz w ogóle nie mieć piekarnika, aby przyrządzać świetne ciasta. Ten przepis jest tego najlepszym przykładem.

Kiedy poznałem ten przepis, stwierdziłem, że przygotowując ciasto tą metodą, jest dużo taniej i szybciej. A efekt zaskakuje.

piekarnik.jpg
Canva/@brizmaker
Weź czosnek i zakrętkę. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku

Co będzie ci potrzebne?

Do tego “wypieku” nie potrzeba wiele. Głównym składnikiem są jabłka, które gwarantują wyśmienity smak.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 200 ml wody
  • 30 g cukru
  • 300 g herbatników
  • 2 opakowania galaretki
  • 10 g cynamonu
  • 600 g serka Mascarpone
  • 15 g żelatyny
  • 350 ml śmietany 30%
  • 100 ml wrzątku
  • 80 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

Zacznij od obrania jabłek. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki . Następnie przełóż je do garnka, wsyp cukier i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu , cały czas mieszając. Kiedy jabłka zgęstnieją, dodaj galaretkę i mieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż herbatnikami. Każdy z nich musi ciasno przylegać . Wyłóż pierwszą warstwę jabłek i przełóż je herbatnikami. Dodaj kolejną warstwę  jabłek i herbatników. We wrzątku rozpuść żelatynę. W misce ubij śmietanę. Dodaj cukier puder, serek mascarpone i żelatynę . Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki. Powstałą masę rozprowadź po ostatniej warstwie herbatników. Rozłóż herbatniki i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto bez piekarnika gotowe. Sprawdź jakiego mięsa użyć, do ugotowania zupy ogórkowej oraz czego nie dodawać do herbaty .

jabłka.jpg
Canva/@howliekat
Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego
Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy