Ścieram na tarce jajka i łączę z tym warzywem. Moja pasta z jajek nie ma sobie równych
Jajka można przyrządzić na setki sposobów. Ten przepis jest tego żywym dowodem. Pasta jajeczna została tu wzbogacona nieoczekiwanym składnikiem, który całkowicie zmienia jej oblicze.
Pasta jajeczna - zdrowa tradycja
Pasta jajeczna to jedna z kanonicznych postaci śniadaniowych przysmaków , a niekiedy także bohater świątecznych salaterek. Ile gospodyń domowych, tyle postaci tej ni to potrawy, ni sałatki. W najprostszej postaci jest zaledwie pewną formą jajka na śniadanie, ale wzbogacana o różnorodne składniki potrafi naprawdę błyszczeć.
Warto pamiętać, że regularne jedzenie jajek do zastrzyk potrzebnych nam mikro- i makroskładników. Jajka są nieocenionym źródłem białka, a także wapnia, potasu, fosforu i zbyt wielu witamin , by je tu wymieniać. Choć chętnie sięgamy po jajka w ich podstawowych wydaniach, warto pamiętać także o takich jak to, z twistem.
Pasta jajeczna z dodatkami
W tym przepisie proponujemy pastę jajeczną z nietypowym jak na tę potrawę składnikiem: ogórkiem kiszonym. Połączenie z jajkiem i majonezem oraz kilkoma innymi dodatkami przywołuje znany i lubiany smak. Tak przyrządzona pasta ma w sobie coś z sosu tatarskiego . Dodatkowym wzbogaceniem smaku jest tu pomijany czasem w paście jajecznej chrzan .
Składniki
- 6 jajek na twardo
- 3 średnie ogórki kiszone
- Mała czerwona cebula
- ½ pęczka cienkiego szczypiorku
- Łyżka majonezu
- Łyżeczka chrzanu ze słoika lub 2-3 centymetry startego świeżego chrzanu
- Sól i pieprz do smaku
Pasta jajeczna z ogórkiem
Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę lub dodajemy majonez i ugniatamy widelcem na miękką masę . Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Dodajemy do masy.
Szczypiorek siekamy drobno , dodajemy do miski z pastą jajeczną razem z chrzanem i mieszamy dokładnie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wypróbuj też przepisy na soczyste schabowe z piekarnika i chrupiące paluszki z ziemniaków .