Smakosze.pl Przepisy Sernik z olejem
canva/Dar1930

Sernik z olejem

29 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kruche ciasto, puszysta, lekka masa serowa, brzoskwinie, polewa czekoladowa. Brzmi pysznie, prawda? Upiecz niezwykle delikatny i wilgotny sernik z olejem, brzoskwiniami i polej go domową polewą, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na obłędny sernik z olejem.

Nie ma lepszego ciasta od puszystego sernika, a słodkie brzoskwinie i polewa sprawiają, że mogłabym go jeść codziennie. Sernik na oleju jest bardziej wilgotny, puszysty, miękki. Jest jak chmurka rozpływająca się w ustach. Sernik upiecz na kruchym spodzie, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników.

Zarówno blat, jak i masa serowa ma delikatny posmak wanilii. Całe ciasto oblej polewą czekoladową . Pamiętaj, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ może opaść. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z syropu przed dodaniem do ciasta, mokre owoce mogą spowodować powstanie zakalca.

Sernik Izaura również jest ciastem doskonałym. Kruchy, czekoladowy spód, puszysta masa serowa i polewa czekoladowa sprawią, że rozpłyniesz się już przy pierwszym kęsie. Tu poznasz przepis na czekoladowy sernik Izaura .

Przepis na sernik z olejem

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 2 żółtka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • kostka margaryny

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera do sernika w wiaderku

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • 200 g cukru pudru

  • 250 ml mleka

  • 125 ml oleju roślinnego

  • 4 jajka

  • kilka kropelek olejku waniliowego

  • 4 połówki brzoskwiń w puszcze

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić sernik z olejem?

Na początku przygotuj kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie i wyrób kulę, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotuj masę serową: odsącz brzoskwinie i pokój je na malutkie kawałki. Oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem i aromatem waniliowym, dodaj ser, po chwili budyń w proszku, olej i mleko. Całość miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową, dodaj brzoskwinie i również ręcznie połącz je z masą.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na górę wyłóż masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę.

Brzoskwinie z puszki

Po tym czasie uchyl delikatnie piekarnik i zostaw ciasto w cieple przez 30-40 minut, dopiero później wyjmij i ostudź. Chłodne ciasto polej polewą czekoladową.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy