Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja ma przepis na obiad na lato w 15 minut. Nasze babcie go kochały
Screen z filmu na kanale YouTube jedzpysznie

Siostra Anastazja ma przepis na obiad na lato w 15 minut. Nasze babcie go kochały

17 lipca 2023

Prażuchy są nie lada rarytasem, który bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników, by uzyskać znakomity letni obiad. Z przepisem siostry Anastazji na pewno się uda.

Przepis na znakomite prażuchy

Kuchnia polska nie ma tajemnic przed siostrą Anastazją. Prażuchy w jej wykonaniu są delikatne pełne smaku i nad wyraz sycące. Jeśli macie ochotę na obiad w 15 minut, powinniście przetestować tę recepturę.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków bez skórki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 40 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajo
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Co się dzieje z cenami cukru w Biedronce? Limity były konieczne

Jak przygotować prażuchy? Przepis jest niesamowicie prosty

Zaczynamy od pokrojenia boczku w dość drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy składniki na niewielkiej ilości oleju, aż cebulka zmięknie, a boczek się zarumieni. Umyte i obrane ziemniaki gotujemy z niezbyt dużej ilości wody.

Odlewamy nadmiar wody, odrobinę płynu zachowując. Do bulw w garnku wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną , a następnie dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do 5 minut.

Zawartość naczynia rozgniatamy tłuczkiem i wbijamy jajo. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łyżką zanurzoną w cebulce i boczku — dobrze natłuszczoną — formujemy owalne kluski i układamy na talerzu.

Jak podać prażuchy?

Ułożone na talerzu ziemniaczane kluski warto okrasić dodatkową porcją cebulki i boczku. Można też pokusić o dodatek kwaśnej śmietany czy aromatycznego koperku lub natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z udziałem ziemniaków. Młode, drobne warzywo świetnie pasuje do zupy z botwinki . Możecie też podać je razem z fasolką szparagową i jajem sadzonym .

Prażuchy siostry Anastazji są znakomite.png
canva/A_Lein

Źródło: ladymami

Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy