Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach
Fot. Canva/madaland, Facebook/Siostra Anastazja

Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach

11 czerwca 2024

Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji jest prawdziwym hitem. Kiszonka wychodzi pyszna i niezwykle chrupiąca. Wszystko dlatego, że siostra Anastazja przestrzega 2 zasad, które decydują o idealnym smaku przetworów. Poznaj sekret chrupiących ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone najlepsze od siostry Anastazji

Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych , to wypróbuj przepis od siostry Anastazji. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, bo kiszone warzywa wychodzą chrupiące i pełne smaku. Siostra Anastazja zna się doskonale na kuchni i podczas kiszenia ogórków przestrzega dwóch zasad. Zakonnica stawia na konkretną odmianą ogórków i określone proporcje zalewy.

Siostra Anastazja do kiszenia wybiera ogórki odmiany Julian, Botus, Octopus lub Andrus. Dzięki temu kiszone warzywa wychodzą twarde i jędrne. Ważna jest też zalewa. Gotująca zakonnica na każdy litr wody dodaje 1 łyżkę soli kuchennej. Takie proporcje gwarantują idealny smak, strukturę i trwałość ogórkom kiszonym .

ogórki
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Usuwam miąższ ze skórki i kładę ją na patelni. Znajomi byli zdziwieni, teraz robią tak samo

Jak zrobić ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 10 baldachów kopru
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 główki czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od zamoczenia ogórków w ziemnej wodzie na godzinę. Potem umyj je, ułóż ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach . Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, jeden baldach kopru i kawałek korzenia chrzanu.

Zrób też zalewę. Do wody wsyp sól, wymieszaj i zagotuj. Wlej gorącą zalewę do słoików, zakręć je i odstaw w suche oraz chłodne miejsce . Ogórki kiszone po 3 miesiącach będą dobre do jedzenia. Wyjdą pyszne, jędrne i niezwykle chrupiące.

Ogórki kiszone, które chrupią aż miło

Ogórki kiszone od siostry Anastazji nigdy nie wychodzą miękkie ani puste w środku. Są twarde i chrupiące. Swój smak i strukturę zawdzięczają konkretnym odmianom ogórków i proporcjom zalewy . Dlatego warto wykorzystać ten przepis w swojej kuchni.

Ogórki kiszone od siostry Anastazji będą znakomitym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek . Przydadzą się o każdej porze roku. Pisaliśmy o cenach jagodzianek od Magdy Gessler. Podawaliśmy przepis na smaczną zapiekankę gyros z ryżem na obiad.

ogórki kiszone
Fot. Canva/FactoryTh

Źródło: mojegotowanie.pl

W gazecie znalazłem przepis na tę pyszną sałatkę . Wolę ją 100 razy bardziej, niż kanapki czy jajka
Mszyce niszczą krzewy owocowe? Nie panikuj, ten produkt z kuchni skutecznie je odstraszy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy