Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach
Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji jest prawdziwym hitem. Kiszonka wychodzi pyszna i niezwykle chrupiąca. Wszystko dlatego, że siostra Anastazja przestrzega 2 zasad, które decydują o idealnym smaku przetworów. Poznaj sekret chrupiących ogórków kiszonych.
Ogórki kiszone najlepsze od siostry Anastazji
Jeśli jesteś smakoszem ogórków kiszonych , to wypróbuj przepis od siostry Anastazji. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, bo kiszone warzywa wychodzą chrupiące i pełne smaku. Siostra Anastazja zna się doskonale na kuchni i podczas kiszenia ogórków przestrzega dwóch zasad. Zakonnica stawia na konkretną odmianą ogórków i określone proporcje zalewy.
Siostra Anastazja do kiszenia wybiera ogórki odmiany Julian, Botus, Octopus lub Andrus. Dzięki temu kiszone warzywa wychodzą twarde i jędrne. Ważna jest też zalewa. Gotująca zakonnica na każdy litr wody dodaje 1 łyżkę soli kuchennej. Takie proporcje gwarantują idealny smak, strukturę i trwałość ogórkom kiszonym .
Jak zrobić ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 10 baldachów kopru
- 1 korzeń chrzanu
- 2 główki czosnku
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od zamoczenia ogórków w ziemnej wodzie na godzinę. Potem umyj je, ułóż ciasno we wcześniej wyparzonych słoikach . Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku, jeden baldach kopru i kawałek korzenia chrzanu.
Zrób też zalewę. Do wody wsyp sól, wymieszaj i zagotuj. Wlej gorącą zalewę do słoików, zakręć je i odstaw w suche oraz chłodne miejsce . Ogórki kiszone po 3 miesiącach będą dobre do jedzenia. Wyjdą pyszne, jędrne i niezwykle chrupiące.
Ogórki kiszone, które chrupią aż miło
Ogórki kiszone od siostry Anastazji nigdy nie wychodzą miękkie ani puste w środku. Są twarde i chrupiące. Swój smak i strukturę zawdzięczają konkretnym odmianom ogórków i proporcjom zalewy . Dlatego warto wykorzystać ten przepis w swojej kuchni.
Ogórki kiszone od siostry Anastazji będą znakomitym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek . Przydadzą się o każdej porze roku. Pisaliśmy o cenach jagodzianek od Magdy Gessler. Podawaliśmy przepis na smaczną zapiekankę gyros z ryżem na obiad.
Źródło: mojegotowanie.pl