Smakosze.pl Przepisy Siostra dała mi przepis na pyszny obiad bez mięsa. Smakuje dużo lepiej niż ryba, robię go w każdy piątek
Materiał YouTube z kanału Gotować każdy może Sebastian

Siostra dała mi przepis na pyszny obiad bez mięsa. Smakuje dużo lepiej niż ryba, robię go w każdy piątek

18 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ostatnio zadzwoniłam do siostry z nie lada problemem. Zupełnie nie miałam pomysłu na piątkowy obiad bez mięsa. Podpowiedziała mi przepis na wytrawne naleśniki, które zachwyciły mnie smakiem. Dziś zrobię je po raz kolejny.

Obiad bez mięsa w formie naleśników zachwycił małżonka

Każda gospodyni domowa wie, jak ciężko zadowolić męża obiadem bez mięsa. Panowie bez schabowego czy karkówki nie wyobrażają sobie posiłku. Na szczęście farsz moich naleśników jest zrobiony ze składników, które zapewniają poczucie sytości. Mąż dawno nie zajadał obiadu bez mięsa z takim apetytem.

Najczęściej w ramach obiadu bez mięsa przygotowujemy rybę. Od czasu do czasu warto jednak postawić na urozmaicenie jadłospisu. Przygotuj  farsz z warzyw, zawiń go w naleśniki i zapiecz pod pysznym sosem. W okresie zimowym do tej receptury z powodzeniem sprawdzą się także warzywa mrożone.

warzywa do obiadu bez mięsa.jpg
Canva / Fita Lathifa's Studio
Ostatnie upały dawały mi się we znaki. W końcu zmieniłam wodę na inny napój, różnica jest ogromna

Przepis na zaskakujący obiad bez mięsa

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½  szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 1 świeży brokuł
  • ¼ średniej wielkości kalafiora
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • tarty ser żółty do posypania

Jak zrobić wyśmienity obiad bez mięsa? Instrukcja krok po kroku

Zacznij od przygotowania naleśników do obiadu bez mięsa . Składniki połącz na gładkie ciasto. Odstaw jen a kilkanaście minut, aby odpoczęło, a następnie smaż cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym oleju .

Warzywa do obiadu bez mięsa oczyść, kalafiora z brokułem podziel na różyczki . Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ugotuj w osolonej wodzie .

Miękkie warzywa odcedź z wody . Na patelni rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć warzywa i dopraw je do smaku . Trzymaj na ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając .

Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki zawijaj je w rulon . Układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej passatą pomidorową . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .

Obiad bez mięsa piecz przez ok. 25 minut . Na kilka minut przez końcem pieczenia posyp wierzch potrawy startym serem żółtym. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika . Przed zaserwowaniem możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki . Dla miłośników ryb mamy najlepszy patent na smażoną rybę . Znamy niejeden wyśmienity przepis z użyciem kalafiora .

naleśniki zapiekane.jpg
Canva / leoloiola
Ten przepis na kapustę dała mi znajoma kucharka. Sekret jej smaku tkwi w 1 dodatku, nie warto go pomijać
Mikstura, którą robimy zimą na przeziębienie, działa cuda na cholesterol. Moja mama pije ją przez cały rok, wyniki ma na medal
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy