Słodko-pikantna surówka z pora. Jej smak idealnie przełamuje soczysty owoc. Palce lizać!
Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut.
Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.
Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.
Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.
Surówka z pora do obiadu. Takiej jeszcze nie jadłeś
Składniki:
-
1 większy por
-
1 słodkie jabłko
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
szczypiorek
Jak przyrządzić surówkę z pora? Słodko-pikantny dodatek do obiadu zrobisz w kilka minut
Oczyść i posiekaj drobno por, przełóż go do miski. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pora. Składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
Do surówki dodaj gęsty jogurt naturalny i posiekany szczypiorek. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem , smacznego.
Przygotuj również surówkę z czerwonej kapusty z zaskakującym dodatkiem. Jesienią postaw na pyszne warzywo sezonowe - dynię. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić surówkę z dyni do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny
-
Gotujesz rosół pod przykryciem? Szefowie kuchni podpowiadają kiedy ją stosować. Warto ich posłuchać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama