Smakosze.pl Przepisy Słodko-pikantna surówka z pora. Jej smak idealnie przełamuje soczysty owoc. Palce lizać!
canva/margouillatphotos

Słodko-pikantna surówka z pora. Jej smak idealnie przełamuje soczysty owoc. Palce lizać!

24 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka jest tak naprawdę najwartościowszym składnikiem obiadu. Z niej bowiem otrzymujemy mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Nie powinniśmy więc z tego dodatku rezygnować. Dziś polecamy Wam surówkę z pora i jabłka w lekkim sosie z jogurtu naturalnego. Jej słodko-pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma daniami. A przygotujecie ją w 10 minut.

Surówka z pora jest surówką, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Por ma wyrazisty smak, który wiele osób uwielbia. Warto go jednak przełamać słodkim, delikatnym i soczystym składnikiem. A takim właśnie jest jabłko.

Surówkę z pora i jabłka skrop sokiem z cytryny. Sok nie tylko podkreśli smak potrawy, ale sprawi również, że starte jabłko będzie wyglądać świeżo i apetycznie. Cytryna zapobiega bowiem ciemnieniu owoców, w tym właśnie jabłek i bananów.

Surówka z pora doprawiona solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i gęstym jogurtem naturalnym jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu. To tani dodatek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego domownika.

Surówka z pora do obiadu. Takiej jeszcze nie jadłeś

Składniki:

  • 1 większy por

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak przyrządzić surówkę z pora? Słodko-pikantny dodatek do obiadu zrobisz w kilka minut

Oczyść i posiekaj drobno por, przełóż go do miski. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do pora. Składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.

Do surówki dodaj gęsty jogurt naturalny i posiekany szczypiorek. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem , smacznego.

Przygotuj również surówkę z czerwonej kapusty z zaskakującym dodatkiem. Jesienią postaw na pyszne warzywo sezonowe - dynię. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić surówkę z dyni do obiadu.

surówka z pora
canva/gigello

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy