Smakosze.pl Porady Sposoby na otworzenie mocno zakręconego słoika
bloodstone, Getty Images Signature

Sposoby na otworzenie mocno zakręconego słoika

20 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Słoik jest doskonałym wynalazkiem sprzed wieków, dzięki któremu pasteryzacja żywności i jej przechowywanie stało się znacznie prostsze i bezpieczniejsze. Dzięki nim jedzenie nie ma kontaktu z patogenami, które nawet w ciągu kilku dni mogą zaatakować świeże produkty.

Niestety, nawet najsilniejsi ludzie mogą mieć problem ze skutecznym odkręceniem zapieczonego czy zassanego słoika. Gdy wieczko zbyt silnie przywiera do gwintu, możemy wykorzystać kilka opcji, które pozwolą nam bez wysiłku odkręcić słoik.

Słoik nie będzie żadnym problemem

Tak naprawdę wcale nie chodzi o dużą siłę, ponieważ nawet najsilniejsi ludzie bez odpowiedniej techniki, nie będą mogli z łatwością odkręcić słoika z pulpetami. Poniższe triki ułatwią ci to zadanie i będziesz mógł chwalić się swoją nową zdolnością przed domownikami.

Na początku, gdy zwykłe odkręcenie zakrętki nic nie daje, spróbuj powtórzyć to przez ściereczkę czy fartuch. Materiał zwiększy tarcie i usprawni chwyt, przez co będziesz mógł większą siłę włożyć w odkręcenie wieczka. Jeśli jednak to nie zadziała, spróbuj innych sposobów.

Uderz kilka razy w dno słoika

Taka praktyka pozwala poluźnić wieczko. Dzięki fali uderzeniowej, która przechodzi przez płynną zawartość słoika od dna do wieczka, metalowe rowki w zakrętce stają się odrobine luźniejsze, dzięki czemu możemy odkręcić ją nawet gołymi dłońmi.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Dobrym rozwiązaniem jest również polanie wieczka wrzątkiem. Różnica temperatur sprawi, że wewnątrz słoika zmniejszy się podciśnienie, które tak mocno dociska wieczko do słoika. Możesz także zanurzyć słoik w gorącej wodzie na kilka minut, lecz uważaj, aby się nie poparzyć.

Taśma klejąca przychodzi na pomoc

Jeśli klasyczne sposoby nie są w stanie ci pomóc, użyj zwykłej taśmy izolacyjnej, którą każdy ma w swojej skrzynce z narzędziami. Wystarczy odciąć z niej ok. 20 centymetrowy kawałek, a następnie przykleić go w taki sposób, aby stworzyć specjalną rączkę na wieczku.

Następnie należy silnie pociągnąć za taśmę, a zarazem odpychać słoik przy użyciu drugiej ręki. Dzięki tej specyficznej dźwigni zwiększamy siłę, jaka oddziałuje na zakrętkę. Poniżej zamieszczamy film, który pozwoli ci lepiej zwizualizować sposób naklejenia taśmy klejącej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jaktougotowac.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy