Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru
Ciasteczka z tego przepisu to najlepsza propozycja na deser. Robi się je niezwykle łatwo i szybko. A to wszystko dzięki nieskomplikowanym składnikom. Koszt ciasteczek również nie jest wysoki. Warto wypróbować ten przepis, ma same zalety.
Najlepszy deser z ciasta francuskiego
Uwielbiam robić ciasteczka z przepisu poniżej. Smakują pysznie, ale nie są zbyt słodkie. Smak idealny! Kiedyś moi bliscy myśleli, że kupiłem je w pobliskiej cukierni. Kiedy dowiedzieli się, że zrobiłem je sam, wpadli w jeszcze większy zachwyt. Jak na dobrych smakoszy przystało, kochają wszystko, co domowe.
Ciasteczka zrób na deser po obiedzie z przepisu poniżej. Nie zawiedziesz się, bo będą smakowały wszystkim. Wychodzą zawsze, wystarczy dokładnie trzymać się przepisu.
Potrzebne składniki
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie. Oprócz niego będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Jest ich kilka i nie są drogie, dzięki czemu ten pyszny deser też nie będzie kosztowny. Podobny przepis znajdziesz na włoskim kanale Ricette dolce facili, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 20 g skrobi (mąki) kukurydzianej
- 25 g cukru
- 1 jajko
- 10 g cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Przepis na pyszny deser
Do garnka wbij jajko. Wsyp skrobię kukurydzianą, cukier oraz cukier waniliowy . Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, wyłącz kuchenkę . Dodaj odrobinę masła i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do wystygnięcia .
Brzoskwinie odsącz. Ciasto francuskie rozwiń. Następnie podziel je na 8 równych prostokątów . Natnij narożniki każdego prostokąta jak na zdjęciu poniżej.
Na środek każdego prostokąta ułóż ugotowaną wcześniej masę. Narożniki ciasteczek zawiń do środka . Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środek ciastek ułóż połówki odsączonych brzoskwiń. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut . Na koniec ciastka posyp cukrem pudrem i gotowe. Są tak dobre, że nadadzą się także na słodkie śniadanie.