Smakosze.pl Przepisy Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru
Fot. YouTube/Ricette dolce facili

Smaruję serkiem ciasto francuskie i kładę na nim te owoce. Nie ma lepszego deseru

6 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasteczka z tego przepisu to najlepsza propozycja na deser. Robi się je niezwykle łatwo i szybko. A to wszystko dzięki nieskomplikowanym składnikom. Koszt ciasteczek również nie jest wysoki. Warto wypróbować ten przepis, ma same zalety.

Najlepszy deser z ciasta francuskiego

Uwielbiam robić ciasteczka z przepisu poniżej. Smakują pysznie, ale nie są zbyt słodkie. Smak idealny! Kiedyś moi bliscy myśleli, że kupiłem je w pobliskiej cukierni. Kiedy dowiedzieli się, że zrobiłem je sam, wpadli w jeszcze większy zachwyt. Jak na dobrych smakoszy przystało, kochają wszystko, co domowe.

Ciasteczka zrób na deser po obiedzie z przepisu poniżej. Nie zawiedziesz się, bo będą smakowały wszystkim. Wychodzą zawsze, wystarczy dokładnie trzymać się przepisu.

brzoskiwnia.jpg
Fot. YouTube/Ricette dolce facili
Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe
Wsyp groszek konserwowy i wrzuć 2 jajka. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

Potrzebne składniki

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie. Oprócz niego będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Jest ich kilka i nie są drogie, dzięki czemu ten pyszny deser też nie będzie kosztowny. Podobny przepis znajdziesz na włoskim kanale Ricette dolce facili, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 20 g skrobi (mąki) kukurydzianej
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 g cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Przepis na pyszny deser

Do garnka wbij jajko. Wsyp skrobię kukurydzianą, cukier oraz cukier waniliowy . Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą składniki na jednolitą masę. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.

Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, wyłącz kuchenkę . Dodaj odrobinę masła i ponownie wymieszaj. Masę odstaw do wystygnięcia .

Brzoskwinie odsącz. Ciasto francuskie rozwiń. Następnie podziel je na 8 równych prostokątów . Natnij narożniki każdego prostokąta jak na zdjęciu poniżej.

Na środek każdego prostokąta ułóż ugotowaną wcześniej masę. Narożniki ciasteczek zawiń do środka . Tak przygotowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środek ciastek ułóż połówki odsączonych brzoskwiń. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut . Na koniec ciastka posyp cukrem pudrem i gotowe. Są tak dobre, że nadadzą się także na słodkie śniadanie.

pokrojone ciasto fraancuskie.jpg
Fot. YouTube/Ricette dolce facili
10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy