Smakosze.pl

canva/SingerGM, Getty Images

Sprawdzone sposoby na przypalony garnek

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Przypalony garnek może zdarzyć się nawet najlepszemu szefowi kuchni, dlatego nie ma się czym martwić. Co więcej, są skuteczne sposoby, które pozwalają uporać się ze spalenizną. Soda oczyszczona lub ocet spirytusowy doskonale zmiękczają przypaloną żywność i ułatwiają jej pozbycie się.

Czasem trzeba odejść od kuchenki, na której gotuje się sos lub inne jedzenie. Nawet w trakcie kilkuminutowej nieobecności cała zawartość garnka może się przypalić, gdy zawiera mało wody.

W takiej sytuacji pierwszym naszym odruchem jest wrzucenie naczynia do zlewu i zalanie go wodą, a następnie silne szorowanie. Zamiast tego łatwiej jest pozwolić pracować substancjom, które znaleźć można w każdym domu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uratować spalony garnek?

Jeśli masz garnek ze stali nierdzewnej lub jest emaliowany, ceramiczny czy żeliwny, możesz spokojnie użyć sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.

Czyszczenie polega na wsypaniu proszku na przypalone miejsce i zalanie go taką ilością wody, aby powstała gęsta papka. Po odczekaniu kilku godzin spalenizna sama odchodzi, wystarczy przetrzeć ją gąbką.

Silniejsze zabrudzenia można wyczyścić, gotując roztwór wody oraz sody oczyszczonej przez kilka minut w przypalonym garnku i skrobiąc je drewnianą łyżką.

Kiedy korzystać z octu?

Kwaśny płyn sprawdza się w przypadku garnków stalowych oraz aluminiowych. Nie należy wlewać go do naczyń emaliowanych, ponieważ pokrycie metalu może się zmatowić.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście  z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.

Aby skorzystać z octu, wymieszaj go w proporcjach 1:1 z wodą i wlej do spalonego garnka. Postaw go na gazie i zagotuj. Odstaw do ostudzenia na całą noc i wyczyść go gąbką z płynem do naczyń.

Garnek

Źródło: canva/SingerGM, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: homebook

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >