Stary przepis na wiejski rosół na żołądkach. Każdy będzie chciał dokładkę
Zastanawiasz się jakie mięso wybrać na rosół? Dawniej do przyrządzenia tradycyjnej zupy wykorzystywano żołądki drobiowe. Ich smak znakomicie wzbogaca danie, a nie kosztują wiele. Koniecznie wypróbujcie naszą recepturę na wiejski rosół na żołądkach. Bliskim na pewno się spodoba.
Jeśli nie wiecie jakie mięso wybrać na rosół, spieszymy z pomocą. Wiele kulinarnych autorytetów uważa, że najlepiej smakuje zupa przyrządzana na mięsie mieszanym. Najczęściej dodawane są tzw. porcje rosołowe, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka oraz mięso wołowe w postaci szpondru, łaty czy mostka.
Niektórzy pyszny mięsny bulion wzbogacają też o szyje indycze. Dawniej jednak do rosołu podchodzono nieco inaczej i w daniu nierzadko gościły podroby. Dziś proponujemy wam właśnie taki stary przepis na rosół. Wykorzystamy pełne smaku drobiowe żołądki. Skusicie się?
Przepis na wiejski rosół na żołądkach
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
pół kilograma żołądków drobiowych
4 średnie marchewki
1 nieco większa pietruszki
1 nieduża cebula
4 ziarnka ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
sól i pieprz w ilości do smaku
1-2 łyżeczki domowego maggi lub 1 łodyga lubczyku
posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić smaczny wiejski rosół na żołądkach? Mamy sprawdzony sposób
Żołądki oczyszczamy. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz podroby. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy oczyszczone udka kurze i gotujemy jeszcze przez pół godziny, licząc od momentu, gdy woda ponownie zawrze. Zdejmujemy pojawiające się szumy. W tym czasie myjemy, obieramy i rozdrabniamy warzywa korzeniowe.
Cebulę opalamy w płomieniu palnika lub obieramy i karmelizujemy na suchej patelni, zachowując łupiny. Warzywa dodajemy do gotującego się rosołu i całość podgrzewamy jeszcze przez 30 minut.
Na kwadrans przed końcem gotowania wrzucamy opłukana łodygę lubczyku, jeśli jej używamy. W tym momencie również doprawiamy zupę. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa usuwamy z wywaru. Wiejski rosół na żołądkach podajemy na ciepło z dodatkiem makaronu krajanki.
Po inne smaczne przepisy aromatyczne rosoły zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent Magdy Gessler na rosół z gęsi oraz pyszny przepis Jakuba Kuronia na to danie przyrządzone na bazie kaczki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu