Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Stary przepis na wiejski rosół na żołądkach. Każdy będzie chciał dokładkę

Stary przepis na wiejski rosół na żołądkach. Każdy będzie chciał dokładkę

Stary przepis na wiejski rosół na żołądkach
canva/valentynsemenov

Zastanawiasz się jakie mięso wybrać na rosół? Dawniej do przyrządzenia tradycyjnej zupy wykorzystywano żołądki drobiowe. Ich smak znakomicie wzbogaca danie, a nie kosztują wiele. Koniecznie wypróbujcie naszą recepturę na wiejski rosół na żołądkach. Bliskim na pewno się spodoba.

Jeśli nie wiecie jakie mięso wybrać na rosół, spieszymy z pomocą. Wiele kulinarnych autorytetów uważa, że najlepiej smakuje zupa przyrządzana na mięsie mieszanym. Najczęściej dodawane są tzw. porcje rosołowe, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka oraz mięso wołowe w postaci szpondru, łaty czy mostka.

Niektórzy pyszny mięsny bulion wzbogacają też o szyje indycze. Dawniej jednak do rosołu podchodzono nieco inaczej i w daniu nierzadko gościły podroby. Dziś proponujemy wam właśnie taki stary przepis na rosół. Wykorzystamy pełne smaku drobiowe żołądki. Skusicie się?

Przepis na wiejski rosół na żołądkach

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka

  • pół kilograma żołądków drobiowych

  • 4 średnie marchewki

  • 1 nieco większa pietruszki

  • 1 nieduża cebula

  • 4 ziarnka ziela angielskiego

  • 1-2 liście laurowe

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1-2 łyżeczki domowego maggi lub 1 łodyga lubczyku

  • posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić smaczny wiejski rosół na żołądkach? Mamy sprawdzony sposób

Żołądki oczyszczamy. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz podroby. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie dodajemy oczyszczone udka kurze i gotujemy jeszcze przez pół godziny, licząc od momentu, gdy woda ponownie zawrze. Zdejmujemy pojawiające się szumy. W tym czasie myjemy, obieramy i rozdrabniamy warzywa korzeniowe.

Cebulę opalamy w płomieniu palnika lub obieramy i karmelizujemy na suchej patelni, zachowując łupiny. Warzywa dodajemy do gotującego się rosołu i całość podgrzewamy jeszcze przez 30 minut.

Na kwadrans przed końcem gotowania wrzucamy opłukana łodygę lubczyku, jeśli jej używamy. W tym momencie również doprawiamy zupę. Po ugotowaniu mięso oraz warzywa usuwamy z wywaru. Wiejski rosół na żołądkach podajemy na ciepło z dodatkiem makaronu krajanki.

Po inne smaczne przepisy aromatyczne rosoły zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent Magdy Gessler na rosół z gęsi oraz pyszny przepis Jakuba Kuronia na to danie przyrządzone na bazie kaczki.

Wiejski rosół na żołądkach jest pyszny
canva/marcinm111

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: