Steki z kalafiora czyli wegetariańska potrawa pełna smaku
Kuchnia wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, dzięki czemu regularnie przybywa przepisów na potrawy bezmięsne. Takie dania są nie tylko zdrowe i bogate w aromaty, ale również przyjazne dla naszego otoczenia. Produkcja mięsa jak wiadomo bardzo obciąża środowisko naturalne i powoduje nadmierne zużycie zasobów ziemskich. Jeśli zatem chcemy być eko, należy zmniejszyć ilość spożywanego przez nas mięsa.
Steki z kalafiora to potrawa, która nie tylko swoją nazwą, ale i kształtem, sposobem przygotowania i marynatą, nawiązuje do klasycznych mięsnych steków. Przyrządzona jest jednak z warzywa, którego właściwości oraz wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Udowodniono naukowo, że kalafior wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pomaga zapobiegać chorobie wrzodowej oraz niesie ukojenie w walce z reumatyzmem.
Steki z kalafiora można przyprawiać na wiele sposobów, podawać je z różnymi warzywami i dodatkami. Można serwować je na ciepło i na zimno, jako składnik sałatek, kanapek lub burgerów. Poniższy przepis najbardziej nawiązuje do smaku steków mięsnych, marynata jest pikantna, aromatyczna i szybka do przygotowania. Steki najłatwiej przygotować w piekarniku, ale można zrobić to również na patelni lub na grillu.
Składniki na steki z kalafiora:- 1 duży kalafior lub dwa mniejsze- 80 ml ketchupu (około 1/3 szklanki)- 2 łyżki sosu sojowego- 3 łyżki miodu, syropu klonowego lub daktylowego- 3 ząbki czosnku- olej- przyprawy: ½ łyżeczki soli, 1 łyżka wędzonej papryki, ½ – 1 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania steków z kalafiora:
Kalafiora należy oczyścić z liści, dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Zaczynając od środka należy wykrawać plastry grubości 1,5-2cm, będzie ich od 2 do 4 sztuk, w zależności od wielkości warzywa. Pozostałe części oraz ewentualne kawałki, które się oderwały, również można zamarynować lub wykorzystać do innego dania, np. zupy jarzynowej lub kremu kalafiorowego.
W średniej wielkości misce należy wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, miód (lub jego zamiennik), obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, 6 łyżek oleju i przyprawy (sól, paprykę ostrą i wędzoną). Wszystkie produkty należy ze sobą dokładnie połączyć.
Steki obtaczamy w marynacie i nacieramy, aby każdy fragment kalafiora został pokryty przyprawami. Należy robić to jednak bardzo delikatnie, aby nie połamać kruchych plastrów. Zamarynowane steki układamy jeden na drugim i odstawiamy na około godzinę (lub dłużej). Ten element można pominąć jeśli nie mamy na to czasu, jednak dzięki temu kalafior stanie się bardziej aromatyczny.
Steki z kalafiora z piekarnika:
Piekarnik należy nastawić na 190 stopni, program góra-dół.
Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia, a na nim steki z kalafiora pokryte przyprawami. Pozostałą częścią marynaty można delikatnie polać plastry.
Piec przez 20-25 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy marynata się nie przypala. Jeśli tak się stanie, a kalafior będzie jeszcze zbyt twardy, należy obrócić steka na drugą stronę. Po uzyskaniu właściwej miękkości i stopnia zarumienienia warzywa, steki wyjmujemy i przekładamy na talerz.
Steki z kalafiora z patelni:
Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła. Gdy składniki się połączą, wkładamy steki i smażymy na niewielkim ogniu tak, aby kalafior zarumienił się i zmiękł, ale się nie spalił. Gdy steki są już złote przekładamy je na drugą stronę. Co jakiś czas można dodatkowo smarować je pędzelkiem zanurzonym uprzednio w marynacie.
Steki z kalafiora z grilla:W tym przypadku steki warto pokroić na nieco cieńsze plastry (około 1 cm). Zamarynowane kalafiory układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 7-8 minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej miękkości.
Steki z kalafiora można podawać z różnymi dodatkami i sosami. Szczególnie polecamy serwować je w towarzystwie puree, np. ziemniaczanego, kaszy kuskus lub jaglanej. Warto jednak pamiętać, że tak przygotowane steki są niskokaloryczne, a więc dzięki dobraniu odpowiednich dodatków, można otrzymać sycące i jednocześnie dietetyczne danie.