Strzelczyk przed kamerą i pokazał jak zrobić frikadele bez jajek. Efekt zaskoczył nawet jego samego
Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Przygotował duńskie frikadele, czyli odpowiednik naszych kotletów mielonych. W przepisie zupełnie pominął jajka, za to podkręcił smak mięsa pikantnymi dodatkami. Gotowe obłędnie soczyste kotlety zaskoczyły pozytywnie nawet samego kucharza.
Duńskie kotlety mielone, czyli frikadele w wykonaniu Tomasza STrzelczyka
Frikadele przyrządza się nieco inaczej, niż klasyczne kotlety mielone. W masie mięsnej próżno na przykład szukać dodatku jajka. Znajdziemy w niej za to mąkę ziemniaczaną i nieco słodkiej śmietanki. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, wzbogacił listę składników także o charakterny tarty chrzan i pikantną musztardę.
Kotletów mielonych na duńską modłę nie smaży się na patelni. Mięso jest na gorącym tłuszczu jedynie wstępnie podsmażane. Właściwa obróbka cieplna ma miejsce natomiast w rozgrzanym piekarniku. Sprawia to, że potrawa wychodzi niezwykle delikatna i niesamowicie wręcz soczysta.
Przepis na frikadele, czyli kotlety mielone według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- smalec do smażenia
Jak przyrządzić kotlety mielone rodem z Danii? Frikadele krok po kroku
Zacznij od zmielenia mięsa na kotlety mielone . Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj do wieprzowiny mąkę, śmietankę, chrzan oraz musztardę. Do mięsa zetrzyj również cebulę na drobnych oczkach tarki .
Mięso na frikadele dopraw solą i pieprzem . Całość starannie wymieszaj. Powinno to potrwać tyle czasu, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły, a masa zrobiła się spójna .
Miskę z dobrze wymieszanym mięsem przykryj folią spożywczą . Odstaw na bok na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu folię zdejmij, a z masy uformuj kotlety mielone . Aby ułatwić sobie tę czynność zwilż dłonie pod zimną wodą .
Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu . Kiedy tłuszcz będzie gorący, obsmaż na nim kotlety mielone z obu stron . Zarumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Włóż do niego naczynie z kotletami mielonymi. Potrawę zapiekaj przez ok. 15 minut . Po upływie tego czasu fenomenalne soczyste frikadele gotowe są do podania . Strzelczyk nie zawodzi, jeśli chodzi o pomysł na śniadanie . Mielone z tego składnika są śmiesznie tanie, zdrowe i zachwycają smakiem .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA