Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk przed kamerą i pokazał jak zrobić frikadele bez jajek. Efekt zaskoczył nawet jego samego
screen z filmu na kanale YouTue Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk przed kamerą i pokazał jak zrobić frikadele bez jajek. Efekt zaskoczył nawet jego samego

12 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Przygotował duńskie frikadele, czyli odpowiednik naszych kotletów mielonych. W przepisie zupełnie pominął jajka, za to podkręcił smak mięsa pikantnymi dodatkami. Gotowe obłędnie soczyste kotlety zaskoczyły pozytywnie nawet samego kucharza.

Duńskie kotlety mielone, czyli frikadele w wykonaniu Tomasza STrzelczyka

Frikadele przyrządza się nieco inaczej, niż klasyczne kotlety mielone. W masie mięsnej próżno na przykład szukać dodatku jajka. Znajdziemy w niej za to mąkę ziemniaczaną i nieco słodkiej śmietanki. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, wzbogacił listę składników także o charakterny tarty chrzan i pikantną musztardę.

Kotletów mielonych na duńską modłę nie smaży się na patelni. Mięso jest na gorącym tłuszczu jedynie wstępnie podsmażane. Właściwa obróbka cieplna ma miejsce natomiast w rozgrzanym piekarniku. Sprawia to, że potrawa wychodzi niezwykle delikatna i niesamowicie wręcz soczysta.

Te dania z Żabki mają skandaliczny skład. Dietetyk nie radzi ich kupować

Przepis na frikadele, czyli kotlety mielone według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Jak przyrządzić kotlety mielone rodem z Danii? Frikadele krok po kroku

Zacznij od zmielenia mięsa na kotlety mielone . Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj do wieprzowiny mąkę, śmietankę, chrzan oraz musztardę. Do mięsa zetrzyj również cebulę na drobnych oczkach tarki .

Mięso na frikadele dopraw solą i pieprzem . Całość starannie wymieszaj. Powinno to potrwać tyle czasu, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły, a masa zrobiła się spójna .

Miskę z dobrze wymieszanym mięsem przykryj folią spożywczą . Odstaw na bok na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu folię zdejmij, a z masy uformuj kotlety mielone . Aby ułatwić sobie tę czynność zwilż dłonie pod zimną wodą .

Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu . Kiedy tłuszcz będzie gorący, obsmaż na nim kotlety mielone z obu stron . Zarumienione mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni . Włóż do niego naczynie z kotletami mielonymi. Potrawę zapiekaj przez ok. 15 minut . Po upływie tego czasu fenomenalne soczyste frikadele gotowe są do podania . Strzelczyk nie zawodzi, jeśli chodzi o pomysł na śniadanie . Mielone z tego składnika są śmiesznie tanie, zdrowe i zachwycają smakiem .

frikadele.png
Canva / ClarkandCompany

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy