Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso
Aromatyczne flaczki są wręcz idealną potrawą na jesień. Treściwa zupa rozgrzewa i syci na długie godziny. Zazwyczaj robi się je z mięsa wołowego i wieprzowego. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inny patent na tę potrawę. Stawia na niemal zapomniane mięso.
Zaskakujące w smaku flaczki wg. Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk w swojej książce “Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” proponuje patent na zaskakującą wersję flaczków. Robi je z żołądków drobiowych . Są one tanim i odżywczym mięsem. Stanowią m.in. źródło kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy stawów. Dodatkowo zawierają żelazo, cynk i sporo witamin m.in. A. C i E. Więcej na ich temat znajdziecie w tym artykule .
Czy flaczki z żołądków drobiowych zdetronizują te klasyczne? Na pewno warto się na nie skusić. Nie tylko z powodów zdrowotnych, ale także ze względu na ich smak. Poniżej podajemy przepis.
Lista składników na flaczki według Tomasza Strzelczyka
- kilogram drobiowych żołądków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ korzenia selera
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Jak zrobić rozgrzewające flaczki z żołądków drobiowych?
Oczyść i osusz mięso i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej robić to partiami, aby żołądki się dobrze zarumieniły.
Obsmażone żołądki włóż do garnka z wodą wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, obranym imbirem oraz czosnkiem. Wszystko gotujemy przez 45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka, kroimy w paski i ponownie umieszczamy w wywarze. Następnie dodajemy do garnka z flaczkami opaloną na suchej patelni cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę . Na koniec dodajemy jeszcze przecier pomidorowy i resztę przypraw, gotujemy flaczki jeszcze przez 20 minut.
Danie doskonale smakuje z chlebem, najlepiej własnego wypieku. Przepis znajdziecie tutaj . Smacznego!