Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso
Screen z filmu na kanale Oddaszfartucha na You Tube

Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso

10 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Aromatyczne flaczki są wręcz idealną potrawą na jesień. Treściwa zupa rozgrzewa i syci na długie godziny. Zazwyczaj robi się je z mięsa wołowego i wieprzowego. Tomasz Strzelczyk ma jednak zupełnie inny patent na tę potrawę. Stawia na niemal zapomniane mięso.

Zaskakujące w smaku flaczki wg. Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk w swojej książce “Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” proponuje patent na zaskakującą wersję flaczków. Robi je z żołądków drobiowych . Są one tanim i odżywczym mięsem. Stanowią m.in. źródło kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy stawów. Dodatkowo zawierają żelazo, cynk i sporo witamin m.in. A. C i E. Więcej na ich temat znajdziecie w tym artykule .

Czy flaczki z żołądków drobiowych zdetronizują te klasyczne? Na pewno warto się na nie skusić. Nie tylko z powodów zdrowotnych, ale także ze względu na ich smak. Poniżej podajemy przepis.

Moja babcia robiła najlepsze knedle w rodzinie. Na jesień podawała je zawsze z zaskakująco pysznym farszem

Lista składników na flaczki według Tomasza Strzelczyka

  • kilogram drobiowych żołądków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ korzenia selera
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak zrobić rozgrzewające flaczki z żołądków drobiowych?

Oczyść i osusz mięso i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej robić to partiami, aby żołądki się dobrze zarumieniły.

384554764_1075025693677420_5285736604768602071_n.jpg
Screen z kanału Oddasz Fartucha na You Tube

Obsmażone żołądki włóż do garnka z wodą wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, obranym imbirem oraz czosnkiem. Wszystko gotujemy przez 45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka, kroimy w paski i ponownie umieszczamy w wywarze. Następnie dodajemy do garnka z flaczkami opaloną na suchej patelni cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę . Na koniec dodajemy jeszcze przecier pomidorowy i resztę przypraw, gotujemy flaczki jeszcze przez 20 minut.

Danie doskonale smakuje z chlebem, najlepiej własnego wypieku. Przepis znajdziecie tutaj . Smacznego!

400538357_908058534006321_6565724148717679303_n (2).jpg
Screen z kanału Oddasz Fartucha na You Tube

Wkładam do słoika, miksuję i łącze z prostymi dodatkami. Zyskuję deser godny najlepszych restauracji
To najsmaczniejszy obiad bez mięsa, jaki znam. Robię go co piątek, domownicy wciąż nie mają dosyć
Tagi: Mięso
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy