Smakosze.pl Przepisy Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi 1 dodatku
Canva / Sergey Klopotov

Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Sekret tkwi 1 dodatku

14 marca 2023

Surówka z kapusty pekińskiej nie musi być nudna. Wystarczy dodać do niej czosnek, by nabrała charakteru. Przygotowanie obiadowego dodatku jest niesamowicie proste, a smakiem bije na głowę niejedną propozycję restauracyjną. Musicie spróbować.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Pełna charakteru kompozycja warzywna z sezonowych składników spodoba się najbardziej wybrednym. Ostrzejszy smak i dobroczynne właściwości czosnku sprawiają, że jest idealna na zimę. Tak chrupiący dodatek do obiadu nie może się nie spodobać.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińskiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mały por1 duża marchew
    50 g gęste
  • go jogurtu naturalnego np. sojowego
  • 40 g majonezu np. wegańskiego
  • odrobina soku z cytryny (można pominąć)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty

Jak zrobić znakomitą surówkę z kapusty pekińskiej? Czosnek podkreśli smak

Zaczynamy od opłukania i poszatkowania kapusty pekińskiej. Wrzucamy ją po do miski, a następnie dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora. Wrzucamy też obraną i startą na tarce o większych oczkach marchewkę.

Wszystko mieszamy i oprószamy odrobiną soli. W szklance łączymy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez czosnek, sok z cytryny i pieprz. Tak przygotowanym sosem doprawiamy surówkę, starannie rozprowadzając go po wszystkich warzywach.

Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Pełna smaku kompozycja pasuje niemal do każdego obiadu. Świetnie sparuje się zarówno z tradycyjnym mielonym czy schabowym, jak i z warzywnymi pulpetami czy smażonym tofu wędzonym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne surówki. Polecamy prostą i pełną białka pozycję z czerwoną fasolą . Być może skusi was też nietuzinkowy przysmak z pora i rzodkiewek .

Surówka z kapusty pekińskiej z czosnkiem jest świetna.png
canva/phuonghoangthuy, Pixabay
Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
Zamówił kurczaka w samolocie do USA. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy