Nic nie sprawdzi się na Sylwestra jak galaretki z kurczakiem. 1 błąd może je kompletnie zrujnować
Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Galareta jest prosta w przygotowaniu, jednak jeden błąd może zrujnować całą potrawę. Nigdy nie dolewaj octu do wywaru, ponieważ galareta nie stężeje.
Sylwestrowe galaretki z kurczakiem są kultową potrawą, która gości na naszych stołach podczas większych imprez i uroczystości. W podstawowym przepisie na zimne nóżki znajdziemy wieprzowinę, jednak wersja z kurczakiem jest o wiele smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu.
Do sylwestrowych galaretek z kurczakiem dodaj ulubione warzywa. Gorąco polecam kukurydzę, groszek konserwowy i ugotowaną marchewkę. Możesz dodać również paprykę, korzeń pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Galaretka będzie gotowa po 2-3 godzinach chłodzenia.
Podczas gotowania wywaru na sylwestrowe galaretki z kurczakiem musisz pamiętać o bardzo ważnej rzeczy. Nigdy nie dodawaj octu do rosołu, ponieważ galareta nie stężeje, a całe danie będzie do wyrzucenia. Ocet podaj do gotowej już galarety, żeby podkreślić jej smak.
Przepis na sylwestrowe galaretki z kurczakiem
Składniki na wywar:
-
3 udka z kurczaka
-
korzeń pietruszki
-
2 marchewki
-
kawałek selera
-
duża cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
żelatyna spożywcza
-
natka pietruszki
-
groszek konserwowy
-
kukurydza z puszki
-
ocet lub sok z cytryny do podania
Jak przygotować kultowe zimne nóżki z kurczaka?
Mięso oczyść i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Usuń je. Dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, liście laurowe i ziele angielskie.
Dodaj również przyrumienioną nad ogniem cebulę. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 2,5 godziny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wywar przecedź przez sito. Mięso z kurczaka oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewkę pokrój w plastry, przełóż na talerz. Do gorącego rosołu dodaj żelatynę spożywczą w proporcji 6 łyżek żelatyny na 1 l wywaru. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Rosół odstaw do całkowitego ostygnięcia.
W niewielkich miseczkach poukładaj marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj mięso, groszek konserwowy i kukurydzę. Całość zalej zimnym wywarem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Zimne nóżki podawaj z cząstkami cytryny lub octem i świeżym pieczywem, smacznego.
Na Sylwestra doskonale sprawdzą się również kultowe flaczki z kurczaka według przepisu Tomasza Strzelczyka . Zupa zachwyca aromatem. Przygotuj także uniwersalną i szybką sałatkę z tortellini z dodatkiem szynki drobiowej i żółtego sera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe w bosko chrupiącej panierce. 1 składnik wprowadzi ogromną zmianę
-
Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama