Smakosze.pl Przepisy Kultowe szare kluchy z najlepszymi dodatkami
youtube / kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Kultowe szare kluchy z najlepszymi dodatkami

17 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Szare kluski niestety zostały już nieco zapomniane w domach wielu Polaków. Mało kto pamięta tradycyjną recepturę, która nie raz przyprawia nas o szybsze bicie serca. Ekscytujemy się kuchniami zagranicznymi, a o własne pyszności zaniedbujemy. O zaletach diety ziemniaczanej pisaliśmy niedawno.

Przyszedł czas, by to zmienić. Kluski szare powinni wrócić do naszej diety. Szereg ich zalet mówi sam za siebie. Przede wszystkim są naprawdę smaczne i uniwersalne. Możemy jadać je samodzielnie albo w wersji "na bogato" z dodatkiem kawałka mięsa.

Kluski są także bardzo przyjazne dla naszego portfela. Składniki tego dania zazwyczaj zawsze mamy w szafkach kuchennych, wystarczy zaledwie kilka złotych, by zrobić obiad dla całej rodziny.

Kluski szare - z czym jadać?

Co dom, to tradycja. Kluski szare doskonale smakują z dodatkiem podsmażonego na oleju boczku oraz cebuli , ale warto pamiętać, że taka wersja nie każdej osobie przypadnie do gustu.

Jeśli poszukujemy nieco lżejszej wersji, warto zdecydować się na pokruszony na wierzchu twaróg. Dla dbających o linię możemy wybrać chudy twaróg oraz nieco szczypiorku.

Na tym nasze opcje się nie kończą. Kluski szare możemy podawać z kapustą zasmażaną, sosem grzybowym oraz sztuką mięsa. Tylko od nas zależy, na jaką koncepcję się zdecydujemy. Jedno jest pewnie, to jeden z najbardziej kreatywnych, polskich obiadów.

Przepis na idealne szare kluski 

Potrzebujesz

  • 1 kg ziemniaków

  • 160 g mąki pszennej

  • 30 g skrobi ziemniaczanej

  • jajko

  • 2 g soli

Na początku obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o niewielkich oczkach. Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków za pomocą sita bądź ściereczki.

Masa ziemniaczana powinna być wilgotna . Jednak nie należy dopuścić do tego, aby stała w niej woda. Jeśli ją odciśniemy, nie wylewamy jej. Po pewnym czasie na jej dno opadnie skrobia, którą dodajemy do masy.

Ziemniaki wzbogacamy o skrobię, sól i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę. Najlepiej sprawdza się ta typu 720. Masa na szare kluchy powinna mieć konsystencję budyniu. Stopniowo wykładamy ją na osolony wrzątek.

Szare kluchy gotujemy partiami. W przeciwnym wypadku łatwo o ich sklejenie. Po odcedzeniu i ostygnięciu serwujemy je z ulubionymi dodatkami. Doskonały przepis na danie z ziemniaków znajdziesz także tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: kuchnia.wp / gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy