Kultowe szare kluchy z najlepszymi dodatkami
Szare kluski niestety zostały już nieco zapomniane w domach wielu Polaków. Mało kto pamięta tradycyjną recepturę, która nie raz przyprawia nas o szybsze bicie serca. Ekscytujemy się kuchniami zagranicznymi, a o własne pyszności zaniedbujemy. O zaletach diety ziemniaczanej pisaliśmy niedawno.
Przyszedł czas, by to zmienić. Kluski szare powinni wrócić do naszej diety. Szereg ich zalet mówi sam za siebie. Przede wszystkim są naprawdę smaczne i uniwersalne. Możemy jadać je samodzielnie albo w wersji "na bogato" z dodatkiem kawałka mięsa.
Kluski są także bardzo przyjazne dla naszego portfela. Składniki tego dania zazwyczaj zawsze mamy w szafkach kuchennych, wystarczy zaledwie kilka złotych, by zrobić obiad dla całej rodziny.
Kluski szare - z czym jadać?
Co dom, to tradycja. Kluski szare doskonale smakują z dodatkiem podsmażonego na oleju boczku oraz cebuli , ale warto pamiętać, że taka wersja nie każdej osobie przypadnie do gustu.
Jeśli poszukujemy nieco lżejszej wersji, warto zdecydować się na pokruszony na wierzchu twaróg. Dla dbających o linię możemy wybrać chudy twaróg oraz nieco szczypiorku.
Na tym nasze opcje się nie kończą. Kluski szare możemy podawać z kapustą zasmażaną, sosem grzybowym oraz sztuką mięsa. Tylko od nas zależy, na jaką koncepcję się zdecydujemy. Jedno jest pewnie, to jeden z najbardziej kreatywnych, polskich obiadów.
Przepis na idealne szare kluski
Potrzebujesz
-
1 kg ziemniaków
-
160 g mąki pszennej
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
jajko
-
2 g soli
Na początku obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o niewielkich oczkach. Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków za pomocą sita bądź ściereczki.
Masa ziemniaczana powinna być wilgotna . Jednak nie należy dopuścić do tego, aby stała w niej woda. Jeśli ją odciśniemy, nie wylewamy jej. Po pewnym czasie na jej dno opadnie skrobia, którą dodajemy do masy.
Ziemniaki wzbogacamy o skrobię, sól i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę. Najlepiej sprawdza się ta typu 720. Masa na szare kluchy powinna mieć konsystencję budyniu. Stopniowo wykładamy ją na osolony wrzątek.
Szare kluchy gotujemy partiami. W przeciwnym wypadku łatwo o ich sklejenie. Po odcedzeniu i ostygnięciu serwujemy je z ulubionymi dodatkami. Doskonały przepis na danie z ziemniaków znajdziesz także tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: kuchnia.wp / gotujebolubie