Dodatki do żywności mogą nam zaszkodzić
Pxhere / licencja: CC 0

Szkodliwe dodatki do żywności

Dodatki do żywności znajdziemy w licznych smakołykach. Na część z nich należy uważać, ponieważ mogą nam mocno zaszkodzić. Do potencjalnie niebezpiecznych dodatków można zaliczyć niektóre barwniki oraz substancje słodzące.

Nie da się ukryć, że dodatki do żywności towarzyszą nam niemal na każdym kroku. Wiele gotowych specjałów wymaga ich użycia, ponieważ zapobiegają one psuciu się produktów i zapewniają im apetyczny wygląd. Niestety niektóre z nich mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Potencjalnie szkodliwe dodatki do żywności

Niejednokrotnie mogliśmy usłyszeć o tym, że dodatki do żywności są niezdrowe. Oczywiście w produktach, które dostaniemy w sklepach, muszą spełniać pewne normy. Mają one na celu uchronienie nas przed negatywnymi skutkami ich spożywania.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o produktach wycofanych przez GIS. Wśród nich znalazły się wówczas takie, w których zastosowano niedopuszczalne dodatki do żywności. Nie oznacza to jednak, że niektóre z dopuszczalnych substancji nie mogą wyrządzić nam szkody.

Jeśli wątpliwe dodatki do żywności będą dominowały w naszej diecie, to prędzej czy później organizm da nam do zrozumienia, że nasza dieta nie jest odpowiednio zbilansowana. Truciznę czyni dawka. Warto jednak wiedzieć, na które dodatki do żywności lepiej uważać.

Przepis na kotlety mielone według KuroniaPrzepis na kotlety mielone według KuroniaCzytaj dalej

Substancje przeciwzbrylające mogą nam zaszkodzić

Niemal w każdym gotowym daniu można znaleźć substancje przeciwzbrylające. Pochłaniają one wilgoć i zapobiegają sklejanie się ze sobą składników. Zalicza się do nich między innymi aluminium, fosforany, węglany oraz krzemiany.

Takie dodatki do żywności mogą okazać się niebezpieczne dla mózgu. Niektórzy stwierdzają, że zwiększają one ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Dodaje się je między innymi do koncentratów, cukru pudru oraz soli.

Cukier puder

(Canva / AlinaKho)

Szkodliwe substancje słodzące

Słodziki są popularnymi dodatkami do żywności. Znajdziemy je między innymi w napojach oraz łakociach. Spośród nich można wyszczególnić aspartam, acesulfam K, sukralozę, sorbitol, truvię oraz sacharynę.

Co prawda są one niskokaloryczne i mogą wydawać się lepszą alternatywą dla cukru. Warto jednak pamiętać, że nasz organizm traktuje je tak samo, jak cukier. Tym samym one również mogą potencjalnie doprowadzić do cukrzycy. Pojawiają się także głosy, że przyczyniają się do ataków epilepsji, depresji oraz bólów głowy.

Dodatki do żywności w postaci sztucznych barwników

Nie da się ukryć, że apetycznie wyglądające smakołyki zachęcają do beztroskiego zajadania. Podstawą jest odpowiednia barwa. Niestety, niektóre z barwników spożywczych wykonuje się z pochodnych ropy naftowej.

Pojawiają się głosy, że to właśnie przez tego barwniki niektórzy cierpią na ADHD. Sztuczne barwniki można poznać po oznaczeniach, które znajdują się na opakowaniach. Zalicza się do nich E102, E104, E110, E122, E124 i E129.

Barwniki spożywcze

(Canva / Lumpang)

Azotan sodu i glutaminian sodu

Oba składniki można znaleźć w rozmaitych produktach spożywczych. Azotan sodu przeważnie dodawany jest do wędlin. Traktuje się go tak samo, jak sól. Odpowiada za kolor i lepszy smak jedzenia. Jednak jego nadużywanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Glutaminian sodu ma wiele innych nazw. Można znaleźć go w składzie zupek instant i innych produktów, które wystarczy zalać wodą. Substancja znacząco wpływa na smak. Niektórzy uważają, że jest potencjalnie uzależniająca.

Trzeba przyznać, że dodatki do żywności są aktualnie czymś powszechnym. Dlatego najlepiej przygotowywać jedzenie samodzielnie. Niedawno przedstawialiśmy przepis na smakowite gołąbki ziemniaczane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Następny artykuł