Szkodliwy glifosat ciągle obecny w żywności
Glifosat jest składnikiem aktywnym herbicydów i stanowi główny środek Roundupu, czyli środka na chwasty. Według WHO glifosat jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia i potencjalnie rakotwórczy, mimo to ciągle jego spore ilości można znaleźć w polskiej żywności, głównie kaszach. W Niemczech jest już zakazany.
Glifosat to bardzo istotny element składowy Roundupu, czyli wytwarzanego od lat 70. XX wieku środka chwastobójczego. Przez wiele lat był używany na całym świecie, jednak badania wykazały, że nie jest niegroźną substancją.
Według WHO glifosat jest substancją potencjalnie rakotwórczą, co przy tak powszechnym wykorzystaniu sprawia, że wiele ludzi może odczuć jego negatywne działanie. Niestety, polscy rolnicy nie tylko pryskają nim pola, lecz również zbiory, aby te szybciej wyschły.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Glifosat polskich produktach
W rolnictwie od dawna korzysta się z pestycydów, które znacznie usprawniają role. Użycie glifosatu zwiększa plony, wysusza rośliny i zapobiega pleśnieniu. Dzięki temu zbiory stają się znacznie prostsze, a ewentualne straty ogranicza się do minimum.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
Najczęściej glifosat można znaleźć w kaszach gryczanych. FoodRentgen swojego czasu przebadał wiele kasz dostępnych na rynku pod kątem obecności tej substancji - na 10 przebadanych próbek, w aż 4 jego dopuszczony poziom był znacznie przekroczony.
W jaki sposób glifosat jest obecny w żywności?
Polscy rolnicy bardzo często korzystają z tego herbicydu podczas uprawy swoich roślin. O ile opryskiwanie pól wedle przyjętych norm nie stwarza dla nas zagrożenia, tak dosuszanie kasz i innych produktów już tak.
Niektórzy specjaliści podejrzewają nawet, że nieuczciwi hodowcy korzystają z oprysków z roundupem w celu osuszenia i ochronienia gryki po zbiorach. Taka kasza wygląda znacznie lepiej i dłużej zachowuje trwałość.
Herbicyd zakazany w Niemczech i Austrii
Wiele organizacji, takich jak Slow Food, apeluje do państw członkowskich Unii Europejskiej o wprowadzenie zakazu stosowania glifosatu na podobnych zasadach, jak w Niemczech oraz Austrii.
Lobbyści, którym owy zakaz jest nie na rękę, podejmują działania, mające na celu zniesienie ograniczeń. Według nich jest on sprzeczny z procedurami UE. Przed Unią jest jeszcze mimo wszystko długa droga, aby finalnie całkowicie wycofać roundup z użytku.
Źródło: minadezhda, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: facetikuchnia.com.pl; planeta.pl