Smakosze.pl Przepisy Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak
Canva / ElenaBoronina

Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak

28 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

W sieci znaleźć można rozmaite przepisy na popularną zupę dyniową. Założymy się jednak, że takiej, jak nasza jeszcze nie jedliście. Jej wyjątkowy smak jest zasługą dodatku imbiru oraz soku z pomarańczy. To połączenie jest doprawdy intrygujące.

Nasza zupa dyniowa jest aksamitna i delikatna w smaku. Te cechy nadaje jej śmietankowy serek, którym jest zabielona. Zupa doskonale smakuje podana ze spłatkowanymi migdałami. Możesz ją jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem pestek lub chrupiących ziołowych grzanek.

Przepis na wyjątkową zupę dyniową

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka oliwy

  • niewielki kawałek świeżego imbiru

  • szczypta suszonego imbiru w proszku

  • 1 soczysta pomarańcza

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia (125 g)

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • sól

Aromatyczna zupa dyniowa krok po kroku

Miąższ na zupę dyniową pokrój w niewielką kostkę . Świeży imbir obierz i zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj . W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego odrobinę oliwy . Na tłuszczu podsmaż imbir, a następnie dodaj do niego pokrojoną dynię .

Zawartość garnka dopraw szczyptą soli i smaż ok. 3 minuty, często mieszając . Następnie do składników na zupę dyniową dodaj imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz gorący bulion . Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.

Do zupy dyniowej dodaj serek kremowy . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera . Na koniec zupę dyniową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Upieczona dynia stanowi doskonałą podstawę aromatycznej zupy . Tę potrawę możesz przygotować z dodatkiem sycącego mięsa .

Canva / Elena Photo
Canva / Elena Photo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy