Szybka zupa dyniowa. 2 dodatki zaskakują i zapewniają doskonały smak
W sieci znaleźć można rozmaite przepisy na popularną zupę dyniową. Założymy się jednak, że takiej, jak nasza jeszcze nie jedliście. Jej wyjątkowy smak jest zasługą dodatku imbiru oraz soku z pomarańczy. To połączenie jest doprawdy intrygujące.
Nasza zupa dyniowa jest aksamitna i delikatna w smaku. Te cechy nadaje jej śmietankowy serek, którym jest zabielona. Zupa doskonale smakuje podana ze spłatkowanymi migdałami. Możesz ją jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem pestek lub chrupiących ziołowych grzanek.
Przepis na wyjątkową zupę dyniową
Składniki:
-
300 g miąższu z dyni
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka oliwy
-
niewielki kawałek świeżego imbiru
-
szczypta suszonego imbiru w proszku
-
1 soczysta pomarańcza
-
2 szklanki bulionu warzywnego
-
1 opakowanie serka typu Philadelphia (125 g)
-
świeżo mielony czarny pieprz
-
sól
Aromatyczna zupa dyniowa krok po kroku
Miąższ na zupę dyniową pokrój w niewielką kostkę . Świeży imbir obierz i zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj . W garnku rozgrzej masło i dodaj do niego odrobinę oliwy . Na tłuszczu podsmaż imbir, a następnie dodaj do niego pokrojoną dynię .
Zawartość garnka dopraw szczyptą soli i smaż ok. 3 minuty, często mieszając . Następnie do składników na zupę dyniową dodaj imbir w proszku, sok pomarańczowy oraz gorący bulion . Całość gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Do zupy dyniowej dodaj serek kremowy . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera . Na koniec zupę dyniową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Upieczona dynia stanowi doskonałą podstawę aromatycznej zupy . Tę potrawę możesz przygotować z dodatkiem sycącego mięsa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda
-
Szybka zapiekanka na cieście francuskim. Lekki obiad zrobisz z kilku składników
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama