Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2022 00:41

Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda

Sałatka gyros - przekąska idealna na Sylwestra. Nasyci, orzeźwi i pięknie wygląda
Screen z filmu pochodzi z kanału Kulinarne przygody na YouTube

Planujesz imprezę sylwestrową? Przygotuj dla gości warstwową sałatkę gyros. Kultowa sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i innymi składnikami jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Sałatkę dopraw pikantnym ketchupem i majonezem.

W sałatce nie może zabraknąć kurczaka. Filety natrzyj gyrosem. To mieszanka aromatycznych przypraw, między innymi kolendry, jałowca, majeranku, gorczycy, rozmarynu, chili. Mięso marynowane w przyprawie ma wyraźny smak. Do sałatki dodaj również świeże warzywa, kukurydzę i ogórki konserwowe.

Sałatkę gyros dopraw pikantnym ketchupem i majonezem. Sałatka będzie lekka i bardzo aromatyczna. Przygotowanie kultowej potrawy zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy usmażyć mięso i poukładać je warstwowo z sosami i pokrojonymi warzywami.

Sałatkę gyros udekoruj posiekanym szczypiorkiem, który dodatkowo wzmocni jej smak. Dodaj również dużą cebulę czerwoną. Sałatka jest orzeźwiająca, ale i lekko pikantna i sycąca. Zachwyca również fantastycznym wyglądem. Sałatkę koniecznie podaj w dużej, szklanej misce.

Warstwowa sałatka gyros na imprezę sylwestrową

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka

  • pół główki kapusty pekińskiej

  • duża cebula czerwona

  • ogórek zielony

  • 4- 5 ogórków konserwowych

  • duża cebula czerwona

  • puszka kukurydzy

  • szczypiorek

  • majonez

  • ketchup pikantny

  • przyprawa gyros

  • oliwa z oliwek

Jak przyrządzić sałatkę gyros? Sałatka będzie świetnym daniem na Sylwestra

Kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę, następnie natrzyj mięso przyprawą gyros i wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników. Pokrój cebulę, paprykę i ogórki, poszatkuj drobno kapustę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Mięso wyjmij z lodówki i usmaż na rozgrzanej oliwie, przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddało nadmiar tłuszczu i ostygło. Zimnego kurczaka przełóż do większej, szklanej miski. Poukładaj cebulę i przykryj warstwą ketchupu.

Następnie dodaj ogórki i kukurydzę. Przykryj warstwą majonezu. Na górę wyłóż kawałki papryki, kapustę pekińską i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Na Sylwestra przygotuj również szybką sałatkę z tortellini. Na deser zrób wyśmienite ciasto orzechowe bez pieczenia. Wszyscy będą zachwyceni.

kapusta pekińska do sałatki gyros
canva/sakdinon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: