Smakosze.pl Przepisy Szybki przepis na amerykański obiad - hamburger z frytkami w kilka minut
Canva.com

Szybki przepis na amerykański obiad - hamburger z frytkami w kilka minut

25 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Kaczmarz

Burger, czy na pewno jest z Ameryki?

Burgery, czyli hamburgery kojarzą nam się głównie z szybkimi posiłkami w restauracjach fast-food, które są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Hamburgery pochodzą jednak od niemieckich imigrantów, którzy przybyli do Ameryki, a ich nazwa wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny, który nosił nazwę hamburger steak. Istnieje wiele odmian tradycyjnych burgerów w zależności od dodatków ich nazwa się zmienia.

W Ameryce burger z frytkami jest najbardziej popularny, ponieważ często serwuje się go na spotkaniach z bliskimi w ogrodzie przy grilu, a także ich mini wersje na imprezach, więc jeśli chcesz poczuć się jak na jednym z amerykańskich przyjęć koniecznie wypróbuj nasz przepis na burgera z frytkami.

Składniki na burgera z frytkami

Ilość mięsa jest zależna od tego ile i jakiej grubości chcesz zrobić kotlety. 400g mięsa wystarczy na 4 kotlety średniej grubości.

- łyżka oleju- 400 g mięsa mielonego wołowego- jedno jajko- jedna duża cebula surowa- szczypta soli- szczypta pieprzu- szczypta ostrej papryki- łyżeczka musztardy- świeża sałata masłowa bądź lodowa- jeden duży pomidor- 3 średnie ogórki konserwowe/kiszone- majonez- keczup- musztarda- czerwona cebula- ser żółty w plastrach (opcjonalnie)- 6 dużych ziemniaków- bułki do burgerów, lub zwykłe kajzerki

Jak przygotować burgera z frytkami?

Ziemniaki obierz i pokrój w dość grube paski, włóż do rondla z wodą i gotuj przez ok 15 min. Następnie nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Paski ziemniaków przełóż do miski, dodaj przyprawy oraz odrobinę oleju - wszystko wymieszaj, a następnie przełóż na przygotowaną blaszkę z papierem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 18 minut. Po tym czasie zostaw gotowe frytki w piekarniku, aby nie straciły ciepła i zajmij się przygotowaniem burgerów.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aby się zarumieniła, zostawiamy, aby ostygła. Do dużej miski przekładamy mięso mielone dodajemy jedno jajko, podsmażoną cebulę oraz jajko, a także wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety średniej grubości, wyjdzie ich około 4, a następnie smażymy na oleju po cebuli z każdej strony, tak aby mięso zrobiło się koloru szarego (ok. 5 min z każdej strony), jeśli posiadasz patelnie grilową to podsmaż na niej kotlety bez tłuszczu. Gdy masz taką możliwość możesz również upiec kotlety w piekarniku, wystarczy, że wyłożysz blaszkę papierem, a następnie ułożysz na niej mięso i wstawisz do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni w termoobiegu i upieczesz je po 5 minut z każdej strony.

Gdy kotlety będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia, a w między czasie zajmij się bułkami. Pomidora i ogórka pokrój na średniej grubości plastry, podobnie zrób z czerwoną cebulą. Bułkę przekrój na pół i posmaruj obie strony majonezem, następnie połóż kawałek mięsa, plaster pomidora i ogórka (jeśli są cienkie może być ich więcej) oraz plaster cebuli, dodatkowo możesz położyć też kawałek sera żółtego, dodaj odrobinę keczupu i musztardy, przełóż sałatą i zamknij drugą połową bułki.

Twój burger z frytkami jest już prawie gotowy! Wystarczy tylko przełożyć go na talerz i dodać garść frytek! Teraz możesz się zajadać do syta!

Dodatki do burgera z frytkami

Jeśli masz ochotę na więcej warzyw w burgerze to oczywiście śmiało możesz je dodać. Dodatkowo nie musisz robić samemu frytek, możesz skorzystać z gotowych, mrożonych frytek, które są do kupienia w każdym sklepie.Swojego burgera z frytkami możesz wzbogacić też o lekką sałatkę. Wystarczy, że kilka listków sałaty podrzesz na mniejsze, weźmiesz kilka pomidorków cherry, a także szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich, wszystko razem wymieszasz w misce i dodasz odrobinę oliwy z oliwek lub łyżkę śmietany i ponownie zamieszasz w ten sposób otrzymasz zdrową sałatkę jako dodatek do burgera z frytkami.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaczmarz

Autorka teksów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy