Ta bardzo zdrowa ryba jest niedoceniana przez Polaków. Trudno w 1 zdaniu wymienić jej wszystkie zalety
Zapomnij o dorszu i łososiu. Gatunek, o którym za chwilę ci opowiem jest d nich tańszy, a przy tym ma szereg prozdrowotnych korzyści. Warto włączyć go do swojej diety przynajmniej 2 razy w tygodniu. Za chwilę poznasz wszystkie szczegóły.
Jedz ryby na zdrowie
Według Światowej Organizacji Zdrowia po ryby powinniśmy sięgać nawet 2 razy w tygodniu. Dostarczą nam białka, energii i witamin. Ryby są bogate w kwasy omega-3 i pełne smaku. Zwykle jadamy łososia, dorsza, ale omijamy szerokim łukiem jeden gatunek ryb.
Warto to zmienić i wybrać tę rybę , bo jest pełna nie tylko smaku, ale też wartości odżywczych. Dlatego ze sklepowej półki wybierz…makrelę. Wędzoną wersję jeszcze zjemy, ale świeżej makreli po prostu nie znamy. Warto to zmienić.
![makrela](https://images.iberion.media/images/origin/makrela_7840f14512.jpg)
Wybierz świeżą makrelę
Świeża makrela bogata jest w kwasy omega-3, makrela atlantycka zawiera bardzo niski poziom rtęci. Ta ryba pełna jest witamin: B12, A, D3, a oprócz tego zawiera wapń, żelazo, potas i fosfor. Makrela nafaszerowana jest wartościowymi aminokwasami egzogennymi, które są niezbędne dla naszego organizmu.
Musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Makrela podobnie jak łosoś jest rybą wysokokaloryczną. W 100 gramach zawiera 205 kalorii . Natomiast makrela wędzona dostarczy nam aż 295 kalorii, ale warto po nią sięgać, bo pełna jest białka i kwasów omega-3.
Makrela lepsza od łososia?
Warto wiedzieć, że makrela dostarcza dużo więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż łosoś . Przyspieszają one metabolizm, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wspierają wzrok. Obniżają ciśnienie krwi i poziom “złego” cholesterolu.
Cholesterol jest odpowiedzialny za wystąpienie zawałów, udarów i miażdżycy. Dlatego właśnie warto regularnie jadać ryby . Makrela w dowolnej postaci będzie doskonałym uzupełnieniem naszej diety.
Koniecznie poznaj tę wiosenną odsłonę mizerii . Sprawdź też, co powstaje z połączenia mięsa i ziemniaków .
![makrela](https://images.iberion.media/images/origin/makrela_7b90d4182b.jpg)
Źródło: kuchnia.wp,pl, smolinfish.pl