Smakosze.pl Przepisy Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy
canva/afro

Taką dynię w słoikach robię co roku na zimę. Znajomi nie mogą uwierzyć, co dodaję do zalewy

23 października 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Co roku o tej porze robię przetwory z dyni. Moim hitem jest lekko słodka marynowana dynia bez dodatku octu. Wspaniale podkreśla smak ciast i deserów. Ten jesienny przysmak wręcz nie ma sobie równych! W tym artykule zdradzę Wam, jak ją zrobić!

Marynowana dynia bez grama octu jest hitem w moim domu

Uwielbiam robić przetwory. Sezon na nie trwa u mnie od maja do końca listopada. Jesienią stawiam na śliwki, pigwę oraz dynię. Z tej ostatniej robię doskonały dżem , wytrawny słodko - kwaśny przysmak oraz trzeci, najbardziej zaskakujący przetwór. Dynię zalewam słodką marynatą bez dodatku octu. Ten przysmak cudownie pasuje do ciast, deserów, a nawet naleśników, a co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!

dynia na dżem.jpg
canva/afro
Ścieram marchewkę i mieszam ją z płatkami owsianymi. Po chwili mam pożywne śniadanie dla całej rodziny

Jak zrobić marynowaną dynię bez grama octu?

Lista składników:

  • kilogram dyni
  • litr wody
  • 70 g cukru białego lub trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynek

Prosty sposób na marynowaną dynię

Obieram ze skórki dynię i kroję ją na mniejsze kawałki i układam w wyparzonych wcześniej słoikach. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, cynamonem, cukrem wanilinowym i rodzynkami . Przygotowaną mieszanką zalewam pokrojoną dynię i mocno zakręcam słoiki.

Słoiki układam ciasno w garnku i zalewam je wodą, tak aby sięgała do połowy ich wysokości i gotuję je przez 15 minut. Marynowaną dynię przechowuję w spiżarni lub w lodówce.

marynowana dynia
canva/afro
Upiekłam ciasto z przepisu znalezionego w internecie. Byłoby godne polecenia, gdyby nie 1 szczegół
Pokrój kurczaka i zawiń go w ciasto francuskie. To proste i szybkie danie zachwyca wyglądem oraz smakiem
Tagi: Ciasto
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy