Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do dżemu z dyni zawsze dodaję ten owoc. Jest o 100 razy lepszy i idealnie pasuje do naleśników

Do dżemu z dyni zawsze dodaję ten owoc. Jest o 100 razy lepszy i idealnie pasuje do naleśników

Dżem z dyni i pomarańczy
canva/CarlaNichiata

Dżem z dyni jest jednym z jesiennych klasyków. Smak pomarańczowego warzywa idealnie pasuje do deserów, a wzbogacony o jeszcze jeden produkt domowy wyrób skradnie serce niejednego smakosza. Warto go spróbować.
 

Dynia pasuje do słodkości

Dyniowe purée przewija się w wielu przepisach. Choć nie zawsze są to słodkie potrawy, po dodaniu do cukru składnik ten staje się świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Jego rola tutaj jednak się nie kończy.

W postaci dżemu jesienne warzywo będzie znakomite. Próbowałam już wersji z dodatkiem jabłek, ale moim zdaniem odsłona z innym zdrowym owocem jest o wiele lepsza. O jakim dodatku mowa, wyjaśnię w dalszej części artykułu.

dynia na dżem.jpg
canva/Yana Gayvoronskaya
Żadne ziemniaki, kalarepa i cukinia. Wachowicz robi placki z innego warzywa

Znakomity dżem z dyni i pomarańczy

Wykonanie domowego rarytasu do naleśników i placków zajmuje niewiele czasu i wcale nie kosztuje wiele. Smakuje natomiast obłędnie. W żadnym sklepie takiego smakołyku nie kupicie.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido o masie około 1,5 kg
  • 180 g cukru
  • 2 większe pomarańcze
  • 1 cytryna

Lista produktów nie jest długa, a zrobicie go szybciej niż tradycyjne powidła śliwkowe. Sprawdźcie instrukcję ze wskazówkami i przekonajcie się sami. Każdy się skusi na tę słodycz.

Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy? Przepis jest banalny

Zaczynam od umycia dyni i pokrojenia jej w kostkę. Znajdujący się w wewnątrz miąższ z pestkami usuwam. Warzywo przenoszę do garnka. Dodaję sok z obu pomarańczy oraz z cytryny.

Wsypuję jeszcze połowę porcji cukru i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem przez pół godziny. W tym czasie dynia znacznie zmięknie i zacznie się rozpadać. To moment, by dodać resztę słodzika i rozpuścić go.

Na koniec trzeba jeszcze całość zblendować na gładki dżem. Tak przygotowany wyrób można już pakować do wyparzonych słoików. Warto je dodatkowo zapasteryzować.

Jak podawać dżem z dyni i pomarańczy?

Wspaniałym połączeniem będzie dyniowy smakołyk i proste naleśniki budyniowe. Dżem świetnie wzbogaci też słodkie owsianki np. ze śliwkami czy przyprawami korzennymi.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie dyni w deserach. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować znakomity sernik z dodatkiem purée z tego warzywa. Być może skuszą was też znakomite racuchy z dynią.

Pyszny dzem z dyni.jpg
canva/chamillewhite