Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę podam na Wszystkich Świętych. Jest smaczniejsza niż jarzynowa
Fot. YouTube/Obżarciuch

Taką sałatkę podam na Wszystkich Świętych. Jest smaczniejsza niż jarzynowa

14 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry czas, aby poznać nieskomplikowany przepis na danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowana z niego sałatka sprawdzi się doskonale na poczęstunek po powrocie z cmentarzy. Przygotuj się na wiele dokładek. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.

Doskonała sałatka na Wszystkich Świętych

Uroczystość Wszystkich Świętych to nie tylko wizyty na cmentarzach, ale też czas na spotkania z rodziną i wspominanie bliskich, którzy już odeszli. Właśnie na taką okazję sprawdzi się sałatka , na który przepis poznasz w dalszej części tekstu. Choć nieco przypomina tradycyjną jarzynową, jest zdecydowanie smaczniejsza.

Jej przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę, więc na pewno zdążysz ją przygotować. To, co sprawia, że warto podać ją w ten dzień to nie tylko smak, ale też fakt, że sałatka jest wyjątkowo sycąca. Czytaj dalej, a poznasz niezbędne składniki oraz przepis .

kurczak.jpg
Fot. Canva/Obżarciuch
W Biedronce chyba powariowali. Ceny tych produktów poszły w dół

Z czego składa się sałatka?

Sałatka na Wszystkich Świętych składa się tylko z kilku składników. Wśród nich znalazły się warzywa, ale też pierś z kurczaka. Nie ma ich wiele, więc przygotowana sałatka nie będzie kosztowała wiele i na je przygotowanie nie poświecisz wiele czasu. Na ten wyjątkowy dzień będzie idealna. Zerknij na listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania pochodzą z kanału Obżarciuch , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 6 łyżek majonezu
  • 50 g łuskanego słonecznika

Sałatka na Wszystkich Świętych - przepis

Umytego i oczyszczonego z białych błon kurczaka pokrój w małą kostkę. Umieść go w misce i przypraw curry oraz solą. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Kiedy zarumieni się z każdej strony, zdejmij patelnię z ognia. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.

Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Z kolei jajka zetrzyj na małych oczkach tarki. Na spód dużej miski wsyp właśnie jajka i równomiernie je rozłóż. Dodaj odrobinę majonezu i rozsmaruj go. Na tej warstwie rozłóż kurczaka, a następnie rozsyp cebulę.

Ułóż kolejną warstwę majonezu i rozsyp na niej słonecznik. Równomiernie rozłóż starty ser, a na nim rozsmaruj majonez i ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce, a potem podawaj gościom.

sała tka.jpg
Fot. Canva/Obżarciuch
Zbierz na spacerze i połóż je na parapecie. Pająki ich nienawidzą
Wyrabiam, formuję i wkładam do piekarnika. Moje dyniowe pączki są najlepsze na jesień
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy