Wyrabiam, formuję i wkładam do piekarnika. Moje dyniowe pączki są najlepsze na jesień
Dynia pysznie smakuje jesienią. Teraz warto użyć jej do przygotowanie apetycznych pączków. Pączki z dynią kuszą kolorem i czarują smakiem. Dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pączki z dyni, czyli jesienny smakołyk
Dynia bywa ozdobą w domu i rarytasem w kuchni. Delikatny smak i soczysty kolor zachęcają, by użyć jej do gotowania. Z dyni warto przyrządzić zupę, placki lub powidła. Jednak dynię można też podać na deser. Ostatnio sięgam po znakomity przepis i robię z niego pączki z dyni.
Wychodzą przepyszne i wyglądają obłędnie. Pączki z dyni mają lekko pomarańczowy kolor i rozpływają się w ustach. Posypane cukrem pudrem i cynamonem smakują z gorącą kawą. Taki jesienny deser zrobisz w prosty sposób dzięki przepisowi poniżej.
Żadne pierogi, żadne kopytka. Zielone kluski Strzelczyka to strzał w 10Jak zrobić pączki z dyni?
Składniki:
- 600 g mąki
- ¾ szklanki mleka
- 120 g masła
- 6 dkg drożdży
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki gęstego puree z dyni
- szczypta soli
Dekoracja:
- ¼ kostki masła
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie pączków z dyni zacznij od podgrzania połowy mleka. Rozpuść w nim drożdże, łyżkę cukru i mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw rozczyn na 10-15 minut.
Roztop masło i odstaw do wystygnięcia. Do wyrośniętego rozczynu wbij jajka, wsyp sól, wlej pozostałe mleko. Wsyp też cukier, dodaj puree z dyni oraz stopniowo wsyp mąkę. Pod koniec dodaj tłuszcz.
Ciasto wyrabiaj 15 minut. Gdy jest zbyt gęsto, wlej troszkę mleka. Natomiast, gdy zbyt rzadkie, wsyp mąkę. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Pączki z dyni na deser
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Wałkuj na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinaj koła, a w nich kieliszkiem mniejsze kółka. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu udekoruj cynamonowym cukrem. Zrobisz go w prosty sposób.
Do miseczki wsyp cynamon, cukier i wymieszaj. Rozpuść masło i posmaruj nim ciasto. Potem obficie posyp cynamonowym cukrem. Taki deser podbije podniebienie każdego łasucha. Pisaliśmy o tym, co dalej z niedzielami w handlu. Informowaliśmy, jak Książulo ocenił schabowego z warszawskiego ratusza.
Źródło: doradcasmaku.pl