Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę podpatrzyłem w internecie. Podam na ostatki zamiast gyrosa lub jarzynowej
YouTube/@Moje Domowe Jedzenie

Taką sałatkę podpatrzyłem w internecie. Podam na ostatki zamiast gyrosa lub jarzynowej

5 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sałatce jarzynowej mówię dość. Sprawdź, jaka sałatka będzie dużo lepsza. Zrób  ją i zaskocz swoich gości na ostatki. Przepis z Internetu, ale smak jest niesamowity.

Sałatka lepsza niż jarzynowa

W tym roku postanowiłem zaprosić przyjaciół na ostatki do domu. Problemy zaczęły się na etapie przygotowania imprezowego menu. Bo co mógłbym podać, aby ich zaskoczyć. Dodam tylko, że są oni dosyć wybrednymi smakoszami.

Nie chciałem znowu robić klasycznej sałatki jarzynowej lub gyros. Z pomocą przyszedł jednak Internet, który bogaty jest w przepisy wszelkiej maści. To dzięki niemu w tym roku zrobię tę niezwykłą i zaskakującą sałatkę.

tuńczyk.jpg
Canva/@HandmadePictures
Połóż mięso na ziemniakach i przykryj pierzynką z sera. Fantastyczny obiad

Smak dzięki dwóm składnikom

Zaskakujący i niezwykły smak wynika ze składników. Szczególnie z dwóch. Pierwszym jest tuńczyk, a drugim są krakersy. O ile ten pierwszy brzmi dobrze, o tyle drugi jest sporym zaskoczeniem. Ja zaryzykowałem i nie żałuję, bo smak jest tego warty. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Moje Domowe Jedzenie, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 40 g majonezu
  • 100 sera żółtego w kostce
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 paczka krakersów
  • szczypior
  • pieprz
  • sól
  • 5 jajek

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Zacznij od pokrojenia ogórków w małą kostkę. Ułóż je równomiernie na dnie miski . Cebulę obierz, pokrój w kostkę i ułóż na ogórkach . Przykryj je pierwszą warstwą majonezu. Całość przysyp serem startym na dużych oczkach tarki .

Tuńczyka z puszki odsącz i ułóż na warstwie sera. Przypraw solą oraz pieprzem . Dodaj kolejną porcję majonezu i rozprowadź równomiernie na powierzchni. Odsączoną kukurydzę ułóż na warstwie majonezu .

Ugotuj jajka na twardo . Pokrój je w małą kostkę i posyp nimi wierzch sałatki. Posyp solą oraz pieprzem. Krakersy połam na kawałki i ułóż na warstwie z jajek . Na koniec posiekaj szczypior i posyp wierzch. Sałatka gotowa. Teraz wystarczy tylko poczekać na gości i cieszyć się, że im smakuje. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić z ziemniaków oraz dlaczego warto wybrać się do Lidla .

krakersy.jpg
Canva/@AlexKosev
To ciasto czekoladowe robi się niemal samo. Każdemu osłodzi życie
Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście. Ma złocistą skórkę i deklasuje inne ciasta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy