Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa rybna Strzelczyka to mistrzostwo świata. Jej smak przeszedł do historii
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.01.2025 14:46

Zupa rybna Strzelczyka to mistrzostwo świata. Jej smak przeszedł do historii

Zupa rybna
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ryba to specyficzny rodzaj mięsa, a zatem zupa rybna to specyficzny rodzaj rosołu. Tomasz Strzelczyk pokazał prosty przepis. Jego swojska ucha to potęga rybnego smaku.

Zupa rybna Strzelczyka

Do zup rybnych podchodzimy często z nieufnością. Jest ona zresztą bardzo uzasadniona. W barach i restauracjach nie bardzo wiemy, co pływa w serwowanej potrawie. A ryba to trudny produkt, w którym recykling resztek bywa ryzykowną sprawą.

Jednak co innego jeśli przygotowujemy zupę rybną od podstaw. Podobnie jak korpusy drobiowe czy tzw. porcje wołowe mięsa na rosół, zupa rybna pozwala zużyć odpad z innych dań. A w wypadku stworzeń wodnych odpadu tego jest całkiem dużo, dlatego też przepis Tomasza Strzelczyka może okazać się w wielu kuchniach bardzo pomocny.

ryby na uchę
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem

Tomasz Strzelczyk prezentuje uchę

Przepis Strzelczyka na zupę rybną znany jest w naszej części świata pod nazwą ucha. Ten zawiesisty rosół ze słodkowodnych ryb pochodzi z terenów Rosji. Aby przygotować esencjonalną uchę, potrzebujemy trochę łbów i ogonów, lecz także nieco mięsa pierwszej jakości do ugotowania i podania z zupą.

Składniki

  • Łby i korpusy 3-4 większych ryb słodkowodnych
  • 1-2 ryby – np. leszcz, szczupak, sandacz itp.
  • 4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolendry
  • Sól, pieprz

Domowa zupa rybna

Dwie marchewki i pietruszkę siekamy i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy, w międzyczasie krojąc łby i korpusy rybie na mniejsze kawałki. Dodajemy je do garnka i w dalszym ciągu podsmażamy.

Do garnka dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki selera naciowego, grubo rozbity pieprz, ziele angielskie i liście laurowe oraz małą garstkę nasion kolendry. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i mieszamy. Po kilku chwilach zalewamy wodą tak, by przykryła składniki.

Garnek nakrywamy i pozostawiamy na małym ogniu przez ok. godzinę. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę pozostałą marchewkę oraz ziemniaki. Ryby oczyszczamy z płetw i dzielimy na dzwonka.

Z zupy wyjmujemy składniki, pozostawiając rybi rosół. Dodajemy posiekany szczypior, ziemniaki i marchewkę oraz rybę. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki i solimy do smaku. 

Wypróbuj też przepisy na rybę w chrupiącej posypce i racuchy na śmietanie. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

zupa rybna podczas gotowania
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Tagi: Zupa Ryba Przepis