Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych, które z pewnością wielu osobom zwyczajnie się przejadły. Niżej zdradzamy przepis Anny Starmach. Dzięki niemu placuszki wychodzą idealnie chrupiące i przepyszne. Placki z cukinii od Ani Starmach nie mają sobie równych. Bomba smaku ukryta pod chrupiącą panierką sprawia, że ciężko się oprzeć zjedzeniu całego talerza. Co więcej, ilość składników jest minimalna. Dzięki temu Oszczędzamy zarówno na czasie, jak i pieniądzach - nie musimy martwić się kosztownymi zakupami czy długim przygotowywaniem pojedynczych produktów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych, szybkich potraw Polaków. Ich wykonanie jest proste i wystarczy nieco sprawności, by za każdym razem wychodziły smakowicie. Zazwyczaj do ich przygotowania potrzebujemy mąki oraz jajka, ale Ania Starmach zna szybszą recepturę.
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, kompot z suszu, niesie ze sobą zdrowotne właściwości, które działają zbawiennie na nasz układ trawienny. Nie bez przyczyny serwuje się go na koniec wigilijnej wieczerzy, którą możemy bez pardonu, ochrzcić największą ucztą w roku. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością napar z suszonych owoców na stałe złączył się z naszą wigilijna tradycją.
Współcześnie wiele tradycyjnych i staropolskich dań odchodzi w zapomnienie, gdyż – nie oszukujmy się – często są po prostu niezbyt zdrowe i ciężkie. Jednak z pewnością nie można im odmówić tego, że kryją w sobie niesamowitą kaskadę smaków i aromatów. Są także przyrządzane z lokalnych produktów, co ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ich jakość i przystępność. Warto od czasu do czasu wrócić do naszych kulinarnych korzeni i spróbować potraw, które z zapałem pałaszowali nasi przodkowie.
Dobrze wypieczona, rumiana, słodka przekąska, to z pewnością domena nadmorskich miejscowości, które w sezonie goszczą ogromne ilości ludzi, a obecne tam gofrownie do perfekcji opanowały szybki, a jednocześnie smaczny sposób, na chrupiące gofry.Gdy opadnie już wakacyjny szał, a za oknem zacznie się jesienna pogoda, przypomina nam się ten smakowity, wakacyjny aromat, a chęć na ciepłego gofra z bitą śmietaną, wraca do nas z podwójną siłą. Wiemy co zrobić, gdy już nie możesz wytrzymać bez gofra na deser! Przygotuj przekąskę w domu. Z przepisem Ani Starmach, to prostsze, niż myślisz!
Przygotowanie kiszonych ogórków jest dość łatwe, jednak trzeba pamiętać, aby ściśle stosować się przepisu. Odpowiednie proporcje uchronią nasze warzywa od zepsucia. Ogórki mają być lekko zakiszone, a nie spleśniałe. Ania Starmach podzieliła się z fanami swoim przepisem na tę kwaśną przekąskę. Zdradziła parę sekretów, dzięki którym, ogórki wychodzą idealne.
Obecnie najczęściej spotykana formą, w jakiej występuje to danie, jest zupa krem. Taką potrawę, gotuje się jak zwykłą zupę, jednak na koniec trzeba zmiksować wszystkie składniki, tak aby powstał jednolity krem. W ten sposób łączymy wszystkie smaki w jeden – skoncentrowany, intensywny i bardzo smaczny. Dzięki temu zabiegowi, zupa zyskuje bardzo gęstą strukturę i jest bardziej sycąca.
Żurek jest klasycznym symbolem Wielkanocy - praktycznie każdy Polak uwielbia zjeść tę gęstą i zawiesistą zupę z jajkiem oraz kiełbasą. Jeśli nie masz na podorędziu dobrego przepisu, sprawdź jak przygotowuje żurek Anna Starmach, która zna się na polskiej kuchni jak mało kto. Największym atutem jej wersji, jest podanie żurku w bochenku prawdziwego chleba na zakwasie. Dzięki temu zupa nabiera jeszcze więcej smaku i aromatu, a klimat jaki można odczuć podczas jedzenia, jest wręcz nie do pobicia.
Chrzan jest obecny co roku w czasie świąt wielkanocnych, w końcu często wkładamy go do święconki, a żur i wiele wędlin nie smakuje bez niego tak dobrze. Ania Starmach sporządziła doskonały przepis, który pozwoli ci wykorzystać nadmiar tego ostrego korzenia. Chrzan jest wyjątkowo zdrową rośliną, choć dawniej mało kto wykorzystywał go do przyrządzania jedzenia. O wiele chętniej korzystano z niego jako konserwant, który pozwalał przechowywać surowe mięso o 1-2 dni dłużej niż zwykle.