Przepis Ani Starmach na chrupiące placki z cukinii
Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych, które z pewnością wielu osobom zwyczajnie się przejadły. Niżej zdradzamy przepis Anny Starmach. Dzięki niemu placuszki wychodzą idealnie chrupiące i przepyszne.
Placki z cukinii od Ani Starmach nie mają sobie równych. Bomba smaku ukryta pod chrupiącą panierką sprawia, że ciężko się oprzeć zjedzeniu całego talerza. Co więcej, ilość składników jest minimalna.
Dzięki temu Oszczędzamy zarówno na czasie, jak i pieniądzach - nie musimy martwić się kosztownymi zakupami czy długim przygotowywaniem pojedynczych produktów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z cukinii
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
2 cukinie
80 g mąki
1 jajko
1 jogurt naturalny
koperek
olej do smażenia
duża szczypta soli
Zacznij od umycia cukinii i obcięcia ich końcówek. Nie obieraj ich, lecz zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką. Wsyp do sól, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W między czasie przesiej mąkę.
Po 15 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Dodaj do niej mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Zamieszaj, aż wszystko się ze sobą połączy. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
Wykładaj na patelnie porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu polej je śmietaną oraz obsyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.
Źródło: canva.com/fotografermen, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach.pl