Smakosze.pl
Placki z cukinii

canva.com/Yana Gayvoronskaya

Przepis Ani Starmach na chrupiące placki z cukinii

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych, które z pewnością wielu osobom zwyczajnie się przejadły. Niżej zdradzamy przepis Anny Starmach. Dzięki niemu placuszki wychodzą idealnie chrupiące i przepyszne.

Placki z cukinii od Ani Starmach nie mają sobie równych. Bomba smaku ukryta pod chrupiącą panierką sprawia, że ciężko się oprzeć zjedzeniu całego talerza. Co więcej, ilość składników jest minimalna.

Dzięki temu Oszczędzamy zarówno na czasie, jak i pieniądzach - nie musimy martwić się kosztownymi zakupami czy długim przygotowywaniem pojedynczych produktów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z cukinii

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 80 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 jogurt naturalny

  • koperek

  • olej do smażenia

  • duża szczypta soli

Zacznij od umycia cukinii i obcięcia ich końcówek. Nie obieraj ich, lecz zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką. Wsyp do sól, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W między czasie przesiej mąkę.

Sałatka coleslaw

Przepis na kultową surówkę Colesław

CZYTAJ DALEJ

Po 15 minutach odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Dodaj do niej mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Zamieszaj, aż wszystko się ze sobą połączy. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.

Wykładaj na patelnie porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Przy podaniu polej je śmietaną oraz obsyp świeżo siekanym koperkiem. Smacznego.

Placki z cukinii

Źródło: canva.com/fotografermen, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >