Jaka ryba na Wigilię gości na naszych stołach? Zwykle jest to karp, ale posmak mułu przeszkadza wielu osobom. Dlatego warto wybrać rybę lepszą niż karp. Miruna jest pyszna, nie ma ości i będzie idealna na Wigilię.
Kwaśny bigos nie stanowi już problemu. Istnieje sposób, dzięki któremu uratujesz to tradycyjne wigilijne danie. Koniecznie dowiedz się, jak uratować kwaśny bigos, wzbogacając przy tym jego smak.
Nie tylko bigos musi znaleźć się na świątecznym stole, ale i kapusta z grochem. Przygotowanie tego tradycyjnego dania nie jest trudne i skomplikowane, ale należy przestrzegać kilku zasad. Poznaj prosty przepis na świąteczny przysmak i zaskocz gości. Takiej kapuście nikt się nie oprze.
Wigilijne uszka nie tylko z kapustą i grzybami. Poznaj przepis, który odmieni smak tego dodatku do czerwonego barszczu. Składnik farszu wydaje się zaskakujący, ale kiedy spróbujesz uszek z tym dodatkiem, będziesz przygotowywać je co roku.
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa! Poznaj przepis influencerki kulinarnej Anny Zyśk i wykorzystaj ten składnik do przygotowania dania, które zachwyci całą rodzinę. Sposób jest banalny, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie.
Jarmark bożonarodzeniowy w Gdańsku od lat cieszy się ogromną popularnością, przyciągając masy turystów. W tym roku ceny za serwowane tam dania przejdą do historii. Za popularne fastfoodowe danie trzeba zapłacić blisko 100 zł. Czy takie ceny na jarmarku bożonarodzeniowym to norma?
Czy na pewno wiesz, jak w poprawny sposób przygotować sałatkę jarzynową? Jeden dosyć popularny błąd sprawi, że ulubiona sałatka Polaków straci smak. Dlatego dowiedz się, czego nie robić przygotowując ją i poznaj przepis na udaną jarzynową.
Zamierzasz przyrządzić krokiety na święta? Zanim przystąpisz do ich przygotowań, poznaj ten przepis. Zrobiony według niego przysmak jest świetną alternatywą dla krokietów i po prostu musi znaleźć się na wigilijnym stole. Wypróbuj recepturę, a rok w rok będziesz przygotowywać z niej to danie.
Boczek wędzony wykorzystujemy na wiele sposób. Mało kto jednak zna patent z papierem do pieczenia. Szkoda. Trik ten zdecydowanie ułatwia nam pracę w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz między innymi wyśmienitą przekąskę, która doskonale sprawdzi się np. na Sylwestra.
Wędliny cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. Niektóre z nich trafiają nawet na świąteczne stoły. Jednak pewna wędlina, którą lubi wielu smakoszy, została uznana za jedną z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie. To bomba kaloryczna złożona głównie z tłuszczu, który podnosi poziom cholesterolu.
Każdy z nas ma zwykle swój sposób na przygotowanie naleśników. Jednak jak zrobić dobre naleśniki? Kluczowa jest jedna czynność i produkt, który sprawia, że naleśniki wychodzą pyszne jak nigdy dotąd.
Bigos można przyrządzić na wiele sposobów i wciąż odkrywać go na nowo. Jak zrobić dobry bigos? Sposoby od babci są niezastąpione i gwarantują doskonały smak na talerzu.
Bez makowca i kutii trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Mak nadaje wyjątkowego smaku i sprawia, że tak doceniamy te świąteczne smakołyki. Jednak sanepid wydał specjalny komunikat, który dotyczy zasad stosowania nasion maku w domowych wyrobach.
Szukasz pomysłu na wyśmienitą sałatkę na Boże Narodzenie? Przygotuj proste danie, które posmakuje całej rodzinie. Moi bliscy ją uwielbiają i twierdzą, że sałatka ta jest lepsza nawet od kultowej jarzynowej.
Sekretem idealnego pasztetu na święta jest mięso. Musi być odpowiednio dobrane, by danie smakowało perfekcyjnie i nie wysuszyło się podczas pieczenia. Kluczowy jest także sposób przygotowywania. Poznaj najlepszy przepis na bożonarodzeniowy pasztet.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu.
Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad na piątek? Gorąco polecamy danie, które przygotujesz w zaledwie 30 minut w dodatku z takich składników, które z pewnością masz w domu. Podstawą jest tu kasza i jajka. Będzie szybko i smacznie!
Śledzie na Wigilię to przysmak, który króluje na świątecznym stole. Czasami, pomimo starań, danie okazuje się zbyt wytrawne i niesmaczne, a wszystkiemu winien jest jeden błąd. Dlatego dowiedz się, dlaczego śledzie są gorzkie i jak temu przeciwdziałać.
Świąteczne jedzenie jest przez każdego z nas wyczekiwane i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Należy jednak zachować rozsądek. O złych nawykach podczas świąt opowiedziała dietetyczka Daria Dobkowska-Szefer. Jak jeść, by po świętach nie przybrać nadto na wadze?
Zwykle piekłam karkówkę w całości, w sosie własnym lub z marchewką i ziemniakami. Postanowiłam jednak nieco zmienić stały przepis i upiec mięso inaczej, niż dotychczas. Te dodatki sprawiły, że danie wyszło fantastycznie.
W całym kraju otworzono jarmarki bożonarodzeniowe. Szybko pojawiły się opinie o wysokich cenach i niesmacznych daniach. Jak naprawdę wygląda sytuacja? Sprawdził to jeden z dziennikarzy, który wybrał na jarmark do Krakowa i spróbował golonkę oraz kiełbasę. Czy dania są warte swojej ceny?
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.
Czy na święta można przygotować karpia bez ości? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że podczas smażenia zastosujesz sprawdzony sposób, dzięki któremu ryba będzie smaczna i chrupiąca. Poznaj go, a w tym roku podasz karpia, którego bez obaw spróbuje cała rodzina. Tym razem nic nie zostanie na półmiskach.
Obiad na święta nie musi być nudny. Zamiast odgrzewać karpia i uszka, podaj roladę, która zachwyci całą rodzinę. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, więc nie musisz się martwić, że wśród świątecznych obowiązków i zawirowań nie zdążysz jej zrobić. Poznaj przepis, a przekonasz się, że warto zrobić właśnie to danie.
Jak zrobić puszyste naleśniki? To najlepiej wie siostra Anastazja. Do ciasta naleśnikowego dodaje składniki, które sprawiają, że danie jest lekkie i puszyste jak chmurka.
Zapomnij o tradycyjnym przepisie na naleśniki i poznaj nowatorski sposób przygotowania przysmaku. Zrobione z nietypowych składników mogą wejść w jadłospis diety bez węglowodanów. Dlatego dowiedz się, jak zrobić keto naleśniki, a w tej wersji będziesz przygotowywać je bardzo często.
W dużych i małych miastach w Polsce prężnie działają już jarmarki bożonarodzeniowe. Wiele osób skarży się jednak na ceny i jakość serwowanych na nich dań. Postanowiłam dowiedzieć się więc, jak wygląda sytuacja w stolicy Górnego Śląska, czyli w Katowicach. Sprawdziłam ceny potraw, a jedno danie bardzo mnie zaskoczyło.
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, ten przepis wskaże ci rozwiązanie. Przygotowane według niego kieszonki z kurczaka, sprawią, że posiłek z rodziną będzie należał do udanych i co najważniejsze – nikt nie odejdzie od stołu głodny. Dowiedz się, jak przygotować danie w łatwy i szybki sposób, i podaj je na obiad nawet dzisiaj.