Świąteczne jedzenie jest przez każdego z nas wyczekiwane i nikt nie jest w stanie mu się oprzeć. Należy jednak zachować rozsądek. O złych nawykach podczas świąt opowiedziała dietetyczka Daria Dobkowska-Szefer. Jak jeść, by po świętach nie przybrać nadto na wadze?
Zwykle piekłam karkówkę w całości, w sosie własnym lub z marchewką i ziemniakami. Postanowiłam jednak nieco zmienić stały przepis i upiec mięso inaczej, niż dotychczas. Te dodatki sprawiły, że danie wyszło fantastycznie.
W całym kraju otworzono jarmarki bożonarodzeniowe. Szybko pojawiły się opinie o wysokich cenach i niesmacznych daniach. Jak naprawdę wygląda sytuacja? Sprawdził to jeden z dziennikarzy, który wybrał na jarmark do Krakowa i spróbował golonkę oraz kiełbasę. Czy dania są warte swojej ceny?
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.
Czy na święta można przygotować karpia bez ości? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że podczas smażenia zastosujesz sprawdzony sposób, dzięki któremu ryba będzie smaczna i chrupiąca. Poznaj go, a w tym roku podasz karpia, którego bez obaw spróbuje cała rodzina. Tym razem nic nie zostanie na półmiskach.
Obiad na święta nie musi być nudny. Zamiast odgrzewać karpia i uszka, podaj roladę, która zachwyci całą rodzinę. Jej przygotowanie jest łatwe, szybkie, więc nie musisz się martwić, że wśród świątecznych obowiązków i zawirowań nie zdążysz jej zrobić. Poznaj przepis, a przekonasz się, że warto zrobić właśnie to danie.
Jak zrobić puszyste naleśniki? To najlepiej wie siostra Anastazja. Do ciasta naleśnikowego dodaje składniki, które sprawiają, że danie jest lekkie i puszyste jak chmurka.
Zapomnij o tradycyjnym przepisie na naleśniki i poznaj nowatorski sposób przygotowania przysmaku. Zrobione z nietypowych składników mogą wejść w jadłospis diety bez węglowodanów. Dlatego dowiedz się, jak zrobić keto naleśniki, a w tej wersji będziesz przygotowywać je bardzo często.
W dużych i małych miastach w Polsce prężnie działają już jarmarki bożonarodzeniowe. Wiele osób skarży się jednak na ceny i jakość serwowanych na nich dań. Postanowiłam dowiedzieć się więc, jak wygląda sytuacja w stolicy Górnego Śląska, czyli w Katowicach. Sprawdziłam ceny potraw, a jedno danie bardzo mnie zaskoczyło.
Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, ten przepis wskaże ci rozwiązanie. Przygotowane według niego kieszonki z kurczaka, sprawią, że posiłek z rodziną będzie należał do udanych i co najważniejsze – nikt nie odejdzie od stołu głodny. Dowiedz się, jak przygotować danie w łatwy i szybki sposób, i podaj je na obiad nawet dzisiaj.
Zamierzasz przygotować bigos na święta? Zanim przystąpisz do gotowania, dowiedz się, jakie mięso będzie do tego dania najlepsze. Wybierając odpowiednie, tradycyjna potrawa nabierze bogatego smaku i aromatu. Poznaj także sprawdzony przepis, a dowiesz się, jak zrobić bigos z tym dodatkiem.
Ewa Wachowicz ruszyła ze sprzedażą świątecznych specjałów. Jednak wigilijne dania od gwiazdy telewizji kosztują fortunę. Bigos przebija wszystko. Ile trzeba za niego zapłacić? O tym w naszym artykule.
Przed nami wciąż Boże Narodzenie, ale pora pomyśleć już o Sylwestrze. Jakie danie na Sylwestra będzie najlepsze? Warto poznać przepis na schab pieczony. Zrobi furorę na każdej imprezie.
W wielu miastach pojawiły się jarmarki bożonarodzeniowe. Ofertę gastronomiczną postanowił sprawdzić internetowy krytyk kulinarny – Książulo. Na jego talerz trafiła kiełbasa, którą mógł ocenić już po pierwszym kęsie. Czy jest warta swojej ceny?
Cebula ma nie tylko warstwy, ale i… tajemnicę. Okazuje się, że z tego warzywa można przygotować niecodzienną i mało znaną przekąskę. Smażona cebula zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem, bo kształtem przypomina kwiat. Poznaj przepis, a dowiesz się, jak przygotować przekąskę z cebuli.
Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Z przepisem Anny Zyśk z kapusty i mielonego mięsa przygotujesz jeszcze smaczniejsze danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowanie jest łatwe i warto poświęcić na nie chwilę.
Przed tobą najlepsze przepis na świąteczne krokiety. Wystarczy, że naleśniki na nie przygotujesz z jednym dodatkiem. Dzięki niemu wyjdą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Poznaj przepis, a ciasto na naleśniki już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Suszone grzyby są niezbędnym składnikiem świątecznych potraw, nadają im nie tylko smaku, ale i aromatu. Nie każdy ma swoich zapasach grzyby zebrane jesienią i musi posiłkować się tymi ze sklepu. Nie ma w tym nic złego, ale podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dowiedz się, jak kupić dobre grzyby, a będziesz cieszyć się ich smakiem za każdym razem.
Kapusta z grochem i grzybami to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej. Kapustę od lat robię według przepisu z zeszytu babci. Dodawała do niej przyprawę, która fantastycznie wzmacniała smak.
Internetowy krytyk, który testuje gotowe dania z popularnych sieci sklepów spożywczych, ocenił dania od Roberta Makłowicza. Krytyk już na samym początku zauważył jedną rzecz, która zasługuje na pochwałę. Jak smakuje makaron carbonara i czy warto zakupić go na obiad?
Wędlina na święta Bożego Narodzenia to już niemal tradycja. Teraz można ją przygotować w prosty sposób we własnej kuchni. Wychodzi dużo smaczniejsza od wędliny ze sklepu i zachwyci domowników oraz gości podczas świątecznego spotkania.
Polacy nie wyobrażają sobie bez niej Wigilii. Ta ryba nie jest jednak zdrowa dla każdego i nie wszyscy powinni ją spożywać. Czy to oznacza, że święta odbędą się bez tego tradycyjnego dania? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Pierogi są jednym z dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Przygotowane z kapustą i grzybami i polane zeszkloną na maśle cebulką smakują cudownie. Wystarczy jednak jeden błąd, a cała praca pójdzie na marne. Ciasto zamiast miękkie i elastyczne, stanie się twarde i pierogów nie obroni nawet najlepszy farsz.
Na wigilię oprócz uszek i pierogów nie może zabraknąć gołąbków z kaszą i grzybami. Swój przepis na to danie pokazała Anna Zyśk, która w mediach społecznościowych pod nazwą jedz.pysznie pokazuje przepisy i sztuczki kulinarne. Koniecznie zrób je tym sposobem, bo te gołąbki smakują jak u babci.
Czy dla karpia na świątecznym stole jest w ogóle jakaś alternatywa? Nie wszyscy powiedzą, że tak. Ale ci, którzy gotowi są zerwać z 70-letnią tradycją, mają ciekawe możliwości.
Takie proste i szybkie kluski to niezastąpiony ratunek w kulinarnych opresjach. Doskonale zaspokajają głód, choć wymagają zaledwie kilku minut przygotowania. Doskonale smakują na słodko, choć można przyrządzić też wersję na słono.
Dominika Clarke znana jest w Polsce jako mama 11-rga pociech. W sieci chętnie relacjonuje codzienność wesołej gromadki. Teraz ujawniła, w jaki sposób schudła aż 25 kilogramów. Zrobiła to w ciągu 5 miesięcy.
W jednej z bydgoskich Biedronek sytuacja wymknęła się spod kontroli. Służby dokonały odkrycia, które spowodowało zamknięcie sklepu. Na początku klientom przekazywano niezgodne ze stanem faktycznym informacje. Wkrótce prawda wyszła na jaw.