Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą
19.03.2022 01:00 Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia

Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie. Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej
19.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.

Rosół w czasie gotowania
19.03.2022 01:00 Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty

Trudno o bardziej dołującą kulinarną wpadkę niż mętny rosół, choć włożyło się w niego wiele godzin ciężkiej pracy. Na szczęście istnieją sposoby na uratowanie całego garnka. Jednym z nich jest wrzucenie do wywaru surowego i obranego ziemniaka. Po gotowaniu go w bulionie przez 30 minut rosół powinien stać się klarowny. Rosół nie wymaga żadnego przedstawienia, w końcu każdy Polak doskonale zna jego smak oraz wygląd. Klarowny bulion uchodzi za najlepszy, dlatego wielu dąży do uzyskania jak największej przejrzystości. Niestety zmętnienie może pojawić się nawet wtedy, kiedy podjęte zostaną wszelkie kroki mające temu przeciwdziałać. Dlatego niżej zdradzamy kilka sposobów, dzięki którym więcej nie uświadczy się widoku mętnego rosołu.

gulasz
18.03.2022 01:00 Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie

Najsmaczniejszy gulasz składa się z miękkiego mięsa i gęstego, aksamitnego sosu. Dlatego prezentujemy sprawdzone patenty najlepszych gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Wykorzystaj je w swojej kuchni, a zobaczysz, że nigdy nie jadłeś lepszego dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Jest popularnym i sycącym daniem mięsnym, które ma też dodatek cebuli, często papryki i innych warzyw, a także przypraw. Gulaszu nie da się ugotować błyskawicznie. Powinien być nagotowany, bo wtedy mięso jest odpowiednio miękkie i rozpływające się w ustach. Jednak są sposoby na to, by przyspieszyć mięknięcie mięsa w gulaszu.

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami
18.03.2022 01:00 Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami. Pyszna i prosta przystawka

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.

Sałatka wielkanocna z kurczakiem
18.03.2022 01:00 Sałatka wielkanocna z kurczakiem. Uczta dla każdego

Sałatka wielkanocna z kurczakiem to prawdziwa wiosna na talerzu. Delikatne mięso drobiowe, świeża roszponka, feta warzywa i aksamitny sos winegret to uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na pożywną sałatkę wielkanocną z kurczakiem, jest idealna na obiad lub kolację.Sałatka wielkanocna z kurczakiem to sałatka lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Danie jest bardzo wiosenne i doskonale sprawdzi się jako kolacja, a nawet zdrowy obiad na wielkanocnym stole. Sałatkę podaj z sosem winegret na bazie miodu i musztardy, a zniknie z talerzy błyskawicznie.Sałatkę możesz przygotować na osobne talerze, wtedy będzie wyglądać jak z restauracji. Możesz również wszystkie składniki wymieszać w większej misce- będzie równie pysznie, kolorowo i świeżo. Sałatka jest doskonałym pomysłem także dla osób będących na diecie.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty na świąteczny stół- tu poznasz przepis na szybką sałatkę z pora i kukurydzy, jest świetna do wędlin i domowego pasztetu.

Naleśniki kawowe
18.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki o smaku kawy z kremowym nadzieniem. Słodkie drugie śniadanie

Klasyczne naleśniki zna prawdopodobnie każdy, jednak istnieje znacznie więcej wariantów tego pysznego dania. Dzisiaj prezentujemy sposób na naleśniki z kawą, które wyjątkowo smakują. Po wypełnieniu puszystym kremem, naleśniki sprawdzają się jako drugie śniadanie oraz zwykła przekąska. Naleśniki z kawą to idealny sposób, aby połączyć ulubiony napar milionów Polaków z tradycyjną potrawą polskiej kuchni. Ich przygotowanie jest banalnie proste, lecz wykwintny smak wskazuje na coś zupełnie odwrotnego.

Zupa cukiniowa z ziemniakami
17.03.2022 01:00 Pyszna i prosta zupa cukiniowa z ziemniakami. Nikt jej się nie oprze

Zupa cukiniowa z ziemniakami to pomysł na prosty i pyszny obiad, idealny w tygodniu. Błyskawiczna, gęsta zupa z kwaśną śmietaną i grzankami to zupa, którą pokochają wszyscy. Poznaj przepis na zupę cukiniową z ziemniakami.Zupa cukiniowa z ziemniakami to gęsta, pożywna zupa w formie kremu. Jest smaczna i zdrowa- warzywa i natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa, która doda wszystkim energii na wiele godzin. Cukinia to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, a także potasu, żelaza, wapnia i antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe.Zupę dopraw gałką muszkatołową, do wywaru dodaj korzeń pietruszki, którego smak podkreśli aromat potrawy. Zupę podaj z kwaśną śmietaną i grzankami z pieczywa. Grzanki możesz szybko zgrillować na patelni grillowej zupełnie same lub z dodatkiem masła i czosnku granulowanego. Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity krem- tu poznasz przepis na gęstą zupę z marchewki z dodatkiem imbiru, jest bardzo pożywna i mocno rozgrzewa.

Zupa fasolowa z makaronem
17.03.2022 01:00 Prosta i smaczna zupa fasolowa z makaronem. Ciekawy pomysł na pierwsze danie

Zupa fasolowa z makaronem to pomysł na pyszną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa jest idealna na obiad w chłodne dni, ponieważ rozgrzewa i dostarcza cennych witamin. Poznaj przepis na pyszną zupę fasolową z makaronem.Fasola biała typu Jaś to fasola, która wymaga odpowiedniego przygotowania przed gotowaniem zupy. Strączki zalej zimną wodą i odstaw na całą noc, żeby fasola zmiękła. Do strączków koniecznie dodaj kminek i majeranek. Zioła skutecznie radzą sobie z enzymami, które powodują wzdęcia i uczucie ciężkości, więc fasola będzie lekkostrawna.Zupę fasolową podaj z ulubionym makaronem, dobrze sprawdzą się łazanki, świderki, kokardki, muszelki lub drobny makaron grysikowy. Danie dopraw do smaku papryką mieloną, majerankiem i ziołami prowansalskimi, które dodadzą zupie świeżości i niezwykłego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na lekką, ale i pożywną zupę- tu poznasz przepis na zupę kalafiorową Ewy Wachowicz, jest idealna na obiad dla całej rodziny.

Proste i niedrogie kotlety z makaronu
17.03.2022 01:00 Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką

Makaron, który pozostał po ostatnim obiedzie, nie musi się zmarnować. Wystarczy kilka dodatków, by przyrządzić z niego smaczne kotlety. Sprawdzony patent na resztkowe danie spodoba się każdemu. Sprawdźcie koniecznie. Kotlety z makaronu są doskonałym daniem, które pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce kawałki warzyw i wędlin. Przyrządzicie je bardzo szybko, a smak pozytywnie was zaskoczy. Już nigdy nic się nie zmarnuje.

stół wielkanocny
17.03.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc? Już dziś zaplanuj menu

Święta wielkanocne coraz bliżej. Sprawdź, kiedy w 2022 roku wypada Wielkanoc i już dziś zaplanuj menu. Dzięki temu unikniesz nadmiaru obowiązków w ostatnich dniach i bez przemęczenie zasiądziesz do stołu razem z najbliższymi. Będzie mniej stresu, a więcej radości z obchodzonych Świąt. Dla wielu osób Święta nie oznaczają przyjemności i radości, a kojarzą się jedynie z ogromem pracy i zmęczeniem. Dlatego warto coś z tym zrobić i wprowadzić w życie kilka zmian, które pozwolą bez stresu przejść okres przedświąteczny i cieszyć się rodzinnymi Świętami. Z pewnością warto wcześniej przygotować plan wiosennych porządków, a także zaplanować menu. Dzięki temu będzie możliwe rozłożenie prac w czasie, a także wcześniejsze zrobienie potrzebnych zakupów. Na ostatnią chwilę warto zostawić tylko to, czego nie da się zrobić wcześniej.

Sałatka z pora i kukurydzy
17.03.2022 01:00 Prosta sałatka z pora i kukurydzy. W sam raz na święta

Sałatka z pora i kukurydzy z dodatkiem jajek i majonezu to pomysł na pyszną sałatkę na lunch, kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, np. deski wędlin lub serów. Sałatka zachwyci smakiem wszystkich gości, a jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poznaj przepis na sałatkę z pora i kukurydzy.Sałatka z pora i kukurydzy to świetny pomysł na sałatkę, kiedy rodzina lub przyjaciele wpadną z wizytą, jest błyskawiczna i bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki potrzebujesz kilku podstawowych składników: jajek, pora, pieczarek, kukurydzy, natki pietruszki.Do sałatki dodaj gęsty jogurt naturalny i majonez. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, możesz przygotować domowy majonez bez oleju, będzie równie smaczny, a znacznie lżejszy. Sałatka ma złożony smak- jest lekko słodka, ostra i bardzo aromatyczna.Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z żurawiną, podaj go razem z sałatką z pora i kukurydzy, a goście będą zachwyceni.

Ewa Wachowicz, gulasz
17.03.2022 01:00 Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.

Puszyste naleśniki na kefirze
17.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami. Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?

Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki
16.03.2022 01:00 Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad

Po placki ziemniaczane sięgamy dość często. Warto od czasu do czasu spróbować nieco innej wersji klasyki. Zastępując jajko i mąkę łyżką śmietany, uzyskamy delikatną masę, która po usmażeniu będzie niezwykle chrupiąca. Sprawdźcie je już dziś. Placki ziemniaczane przygotowywaliśmy już w wielu smacznych wariantach. Z pewnością próbowaliście już specjału z serem i pieczarkami lub z kiełbasą. Tym razem do podstawowego przepisu podejdziemy dość niestandardowo. Dwa popularne składniki, czyli mąkę oraz jajko, zastąpimy jednym — śmietaną. Nabiał doskonale zespoi warzywo, a jednocześnie nada plackom niepowtarzalnego smaku. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.

Żurek Magdy Gessler
15.03.2022 01:00 Gessler zdradziła, jaki błąd popełniają Polacy gotując żurek. Wiemy, jak go uniknąć

Magda Gessler jako niewątpliwe kulinarne guru dla wielu Polaków, często wypowiada się na temat popularnych dań polskiej kuchni. Według niej Polacy popełniają duży błąd, dodając do żurku śmietanę. Jak sama tłumaczy, żurek znacznie lepiej będzie smakować, jeśli zachowa się jego kwaśność, którą śmietana może przykryć. Żurek zwykle jest jedzony w czasie świąt Wielkanocy. Wtedy też pokaźne głębokie talerze wypełnione są po brzegi kwaśnym żurkiem z mnóstwem intensywnej białej kiełbasy oraz jajek na twardo. Magda Gessler w czasie rozmowy z portalem Fakt wyjawiła, co jej zdaniem składa się na najlepszy żurek. Okazuje się, że Polacy popełniają jeden ogromny błąd, który negatywnie wpływa na smak żurku.

Zupa pomidorowa
15.03.2022 01:00 Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak

Nawet najlepszym szefom kuchni czasem zdarzają się wpadki przy gotowaniu zupy pomidorowej. Najczęstszym problemem jest zbyt duża kwaśność pomidorówki, co psuje przyjemność z jedzenia. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi soda oczyszczona. Pół łyżeczki sody wyrówna smaki całego garnka. Zupa pomidorowa nie jest skomplikowanym daniem, dlatego tak ochoczo przygotowujemy ją przez cały rok. Niska cena i łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników są kolejnymi zaletami. Niestety nawet osoby z ogromnym kulinarnym doświadczeniem mogą popełnić prosty błąd w kuchni. W przypadku pomidorowej jest to zwykle kwaśność, która pochodzi od pomidorów. Co zrobić w takiej sytuacji?

Projekt bez tytułu (8)
15.03.2022 01:00 Miękkie, soczyste mielone z dodatkiem ziemniaków. Rozkosz w każdym kęsie

Kotlety mielone są jednym z prostszych do przygotowania dań obiadowych. Mięsny klasyk warto urozmaicić o dodatek ziemniaków. Starte warzywa po prostu wrzućcie do masy, a po usmażeniu nabierze delikatności i będzie naprawdę soczysta. Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Kotlety mielone można doprawiać na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już dodatek czosnku czy majonezu. Teraz czas na ziemniaka. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak doskonale zgrają się z mielonym mięsem wieprzowym, tworząc kompozycję, którą zapamiętacie na długo.

Karkówka pieczona w plastrach
15.03.2022 01:00 Krucha i soczysta karkówka pieczona w plastrach. Prosty pomysł na pyszny obiad

Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu. Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa. Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.

W którym momencie należy solić rybę
15.03.2022 01:00 W którym momencie należy solić rybę? Bardzo łatwo o duży błąd

Ryba jest jednym ze zdrowszych wyborów w naszej diecie. Świeże mięso wysokiej jakości łatwo zepsuć, dodając przyprawy w nieodpowiednim momencie. Solenie ryby powinno odbywać się na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem. Tylko ten sposób zagwarantuje nam soczystość mięsa. Po ryby warto regularnie sięgać. Podpowiadaliśmy wam już jakie gatunki wybierać, by zapewnić sobie maksimum korzyści. Radziliśmy też jakie surówki będą do rybnych dań najlepsze. Teraz czas na garść wskazówek dotyczących przyprawiania.

Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy
15.03.2022 01:00 Rozpływające się w ustach kopytka niczym u mamy. Sekretem jest dodatek maślanki

Kopytka lubi wielu z nas. Tym razem proponujemy małą modyfikację klasycznego dania — dodanie maślanki. Nabiał nada kopytkom lekkości i sprawi, że staną się jeszcze bardziej kremowe. Spodobają się całej waszej rodzinie. Kopytka są nie tylko smacznym dodatkiem do obiadu, ale też doskonałą bazą dla wielu smacznych sosów i mięsnych gulaszy. Jeżeli więc nie macie pomysłu na kolejny obiad, a w lodówce zalegają wam ugotowane ziemniaki, zróbcie te pyszne kluseczki.

Galaretka z kurczaka
15.03.2022 01:00 Pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Cudowny pomysł na wielkanocną przekąskę

Zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc sprawia, że wiele osób zaczyna obmyślać co na ten czas ugotować. Niżej prezentujemy bardzo ciekawy pomysł na galaretkę z kurczaka w kształcie jajek. Ich ciekawy wygląd sprawia, że stanowią idealną przekąskę w czasie Wielkanocy. Galaretka z kurczaka w kształcie jajka nie tylko wygląda nad wyraz okazale, lecz także obłędnie dobrze smakuje. Tego typu przekąska wywoła okrzyki zachwytu u osób, które zobaczą ją po raz pierwszy.

Pasztet wielkanocny z jajkiem
14.03.2022 01:00 Prosty przepis na pasztet wielkanocny z jajkiem. Ideał na Wielkanoc

Pasztet wielkanocny z jajkiem przygotowany z wieprzowiny, wołowiny i wątróbek wieprzowych z dodatkiem warzyw korzeniowych, to idealny dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Sprawdź, jak zrobić pasztet wielkanocny z jajkiem.Pasztet wielkanocny z jakiem ugotowanym na twardo wygląda bardzo wiosennie i smakuje rewelacyjnie. Jajka gotuj 8-10 minut, żeby były idealnie ścięte. Pasztet przed pieczeniem wyłóż plastrami słoniny, która zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Pasztet wielkanocny jest bardzo wyraźny w smaku. Przygotowany jest z łopatki wieprzowej, udźca wołowego, wątróbek drobiowych i wielu warzyw rosołowych, które dodają niezwykłego aromatu. Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek, kurkumę. Zioła doskonale wzmocnią smak wywaru.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z żurawiną, podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.

Projekt bez tytułu - 2022-03-14T192341.899
14.03.2022 01:00 Zaskakująca zupa chrzanowa z ziemniakami. Idealna alternatywa dla klasycznego żurku

Zupa chrzanowa z ziemniakami pieczonymi hasselback to pomysł na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie. Zupa jest bardzo aromatyczna, gotowana na boczku, doprawiona majerankiem. Pieczone ziemniaki po szwedzku z rozmarynem idealnie uzupełniają danie. Poznaj przepis na oryginalną zupę chrzanową z ziemniakami pieczonymi.Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym, tartą pietruszką, chrzanem i śmietaną jest pyszną i bardzo aromatyczną zupą. Danie koniecznie ugotuj na bulionie warzywnym, który dodatkowo wzmocni walory smakowe potrawy. Zupę chrzanową można podać na wiele sposobów- z grzankami, z chipsami z boczku, w formie kremu, jeśli dodasz do wywaru więcej warzyw. Każda zupa ma genialny smak i jest rewelacyjną zupą np. na Wielkanoc. Zupa z ziemniakami hasselback to zupełnie nowa odsłona zupy, koniecznie musisz jej spróbować.Ziemniaki hasselback to chyba najsmaczniejszy sposób podania ziemniaków, który w dodatku cieszy również oczy. Krojone w plastry ziemniaki, przekładane czosnkiem, skropione oliwą i pieczone z gałązkami rozmarynu smakują fenomenalnie i wyglądają bardzo zjawiskowo.Jeśli szukasz pomysłu na ziemniaki po szwedzku- tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z boczkiem i szczypiorkiem, są idealne na tani i pyszny obiad.

Zupa gulaszowa
13.03.2022 01:00 Zachwycająca zupa gulaszowa z dodatkiem kurczaka. Prosto, tanio, smacznie

Trudno znaleźć mniej wymagający przepis niż jednogarnkowa zupa gulaszowa, którą można wykonać bez większych problemów. Dzisiaj prezentujemy wersję drobiową, na bazie fileta z piersi kurczaka. Taka zupa jest znacznie delikatniejsza od wariantu z wieprzowiną i może przypaść do gustu osobom preferującym łagodne smaki. Zupa gulaszowa należy do kategorii dań jednogarnkowych, których głównym założeniem jest prostota oraz możliwość gotowania tylko w jednym naczyniu. W taki sposób ogranicza się ilość sprzątania, a także koniecznej pracy. Zwykle gulaszowa przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego - w tym wypadku głównym składnikiem jest mięso drobiowe. Jego niewielka cena oraz delikatność tworzą idealne połączenie.

Wyborne krokiety ziemniaczane bez zawijania
13.03.2022 01:00 Wyborne krokiety ziemniaczane bez zawijania. Przygotujesz je nawet w 15 minut

Krokiety ziemniaczane są pysznym sposobem na szybki i sycący obiad. Jeżeli tylko macie pod ręką ugotowane ziemniaki, przygotowanie dania zajmie wam dosłownie kwadrans i nie będzie wymagało zawijania. Spróbujecie? Krokiety są kolejnym po kopytkach czy cepelinach pomysłem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Tym razem zrezygnujemy z klasycznej metody przyrządzania tego specjału polegającej na zawijaniu farszu w ciasto i po prostu opanierujemy ziemniaczaną masę. Będzie naprawdę smacznie.

Babka ziemniaczana z pieczarkami
13.03.2022 01:00 Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem, kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie. Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków. Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą. Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

Mięso po rosole na pierogi
13.03.2022 01:00 Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje

Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał. Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?