Przepis na flaczki z kurczaka
Flaczki sprawiają kłopoty z uwagi na bardzo silny smak, który może niektórym przeszkadzać podczas jedzenia. Jeśli należysz do tej grupy ludzi, mamy doskonałe wieści - możesz bowiem zrobić flaki na kurczaku, przez co z pewnością będzie ci smakować.
Flaczki są zupą, która wywołuje ogromne emocje wśród tysięcy Polaków. Jedni kochają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei inni nie mogą przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej skład. Drobiowy wariant może być zdecydowanie łatwiejszy do zaakceptowania przez jej przeciwników.
Flaczki na drobiu
Kolejnym mankamentem flaczków wołowych jest konieczność długiego przygotowywania dania. W przypadku flaczków z tego przepisu, cały proces można zmieścić w około 45 minutach, więc jest to dodatkowo idealna propozycja dla zabieganych, którzy nie mają zbyt dużo czasu.
Smak zupy jest delikatny, a zarazem aromatyczny jak zwykłe flaki. Warto w tym przypadku poeksperymentować z ilością przypraw, aby dostosować intensywność do swoich własnych upodobań. Domownicy, którym podasz taki posiłek do stołu, będą zachwyceni.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.
Źródło: ShyMan, Getty Images Signature
Przepis na flaki z kurczaka
Składniki:
3 litry wody
3 udka z kurczaka
1 pierś z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 seler korzeń
1 por
lubczyk świeży
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu całego
3 liście laurowe
3 łyżki majeranku
2 łyżeczki przyprawy do flaków
sól i pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
papryka słodka
Zacznij od wlania wody do garnka, dodania do niej całego mięsa i postawienia na gazie. Umyj i obierz marchew, selera i pietruszkę, a następnie je zetrzyj na tarce o największych oczkach. Pora pokrój w plasterki, lubczyk nierówno posiekaj i wrzuć wszystko do garnka z mięsem.
Dopraw wywar solą, pieprzem, przyprawą do flaków, liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Gotuj zupę przez 40 minut. Wyłów mięso, oddziel je od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso wrzuć z powrotem do wywaru i dalej podgrzewaj.
Na patelni o teflonowej powłoce podgrzej olej, wsyp mokę i zrób złota zasmażkę. Pod koniec dodaj paprykę. Zahartuj zasmażkę zupą i wlej ją do dużego garnka. Zagotuj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl