Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśniki
Monika Dec
Monika Dec 04.01.2020 01:00

Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśniki

naleśniki
Pixabay / instagram/@magdagessler.official

Naleśniki to przepyszne danie, często podawane przez nasze babcie. Można przyrządzić je wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Cały czas pojawiają się modyfikacje uwielbianego przepisu. Ciekawym sposobem na kultową potrawę jest np. zapieczenie nadziewanych naleśników w sosie. 

Obecnie dużą popularnością cieszą się tzw. naleśniki po amerykańsku, popularnie nazywane "pancakes". Swoim przepisem na nie podzieliła się Magda Gessler. Gwiazda zna się na kuchni jak mało kto, a jej przepisy na popularne potrawy biją rekordy popularności.

Na naszej stronie można znaleźć wiele przepisów Magdy Gessler. Między innymi: hitowy sposób na przepyszne gołąbki oraz wyborny przepis na ciasto na pizzę. Przepis na naleśniki amerykańskie pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje. Pizzeria One Way w Strasznie, za sprawą restauratorki zmieniła się w amerykański bar "Marilyn", który kusił swoich klientów specjałami zza wielkiej wody.

Czym charakteryzują się amerykańskie naleśniki? Są dość grube i puszyste. Danie tradycyjnie podaje się z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Doskonale smakują również z dżemami oraz owocami np. pokrojonymi bananami.

Amerykańskie naleśniki - przepis Magdy Gessler.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki miodu

  • 1/4 szklanki oleju

  • 3 szklanki maślanki

  • 4 roztrzepane jajka

Sposób wykonania:

Składniki wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką -  aż się połączą. Ciasto nie musi być gładkie, mogą w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto odstaw najlepiej na całą noc, lub na minimum 15 minut.

Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Przewracaj, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Magda Gessler podkreśla, że naleśniki muszą być złote. Do dania możesz dodać opcjonalnie ekstrakt waniliowy.

Skusisz się na amerykańskie naleśniki czy wolisz tradycyjną wersję potrawy?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined