Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc?
31.03.2022 15:08 Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem na Wielkanoc? Pamiętaj o 1 babcinej sztuczce

Galaretka z kurczaka jest jedną z potraw, która u wielu z was znajdzie się na wielkanocnym stole. Babciny sekret udanego specjału, czyli dokładne odcedzenie bulionu drobiowego, sprawi, że uzyskamy klarowny płyn. Galaretki zachwycą więc nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Spróbujecie? Galaretki z kurczaka mają wielu zwolenników. Każdy wybiera do nich nieco inne dodatki. Jednak nawet najsmaczniejsze składniki nie pomogą, jeśli bulion wykorzystany do przygotowania specjału nie będzie klarowny. Z naszą recepturą przygotujecie je bez wpadek. Koniecznie spróbujcie.

Co zrobić, gdy rosół jest za słony?
31.03.2022 14:23 Co zrobić, gdy rosół jest za słony? Zdradzamy najlepsze sposoby

Rosół wyszedł wam za słony? Nie wylewajcie go. Wystarczy wrzucić do garnka woreczek ryżu i chwilę go z zupą pogotować. Nadmiar soli zostanie wchłonięty, a wy będziecie cieszyć się smacznym posiłkiem. Sprawdźcie, co jeszcze może okazać się skuteczne w poprawianiu smaku dania. Przygotowywanie rosołu do łatwych nie należy. Nawet jeśli wybierzemy sprawdzoną recepturę, błąd może się wydarzyć. Niektóre niedopatrzenia można jednak naprawić. Tak będzie w przypadku przesolenia zupy. Istnieje kilka sprawdzonych metod, które sprawią, że o wylewaniu specjału w takiej sytuacji można zapomnieć.

Zaskakująco pyszna karkówka z ananasem
31.03.2022 12:12 Zaskakująco pyszna karkówka z ananasem wprost od siostry Anastazji

Karkówka pieczona jest doskonałą potrawą, która posmakuje amatorom soczystego mięsa. Siostra Anastazja przyrządza ją z dodatkiem słodkiego ananasa z puszki, dzięki czemu mięso zyskuje wyjątkowego aromatu. Jest chrupiące i delikatne jednocześnie. Siostra podaje je z porami, tworząc pełne charakteru danie obiadowe. Spróbujcie koniecznie. Karkówka pieczona z ananasem nie jest jedyną niezwykłą kompozycją siostry Anastazji. Zdradzaliśmy wam już pomysł na delikatną rybę w śmietanie czy wyjątkowo smaczną sałatkę koperkową. Jeżeli lubicie nietypowe połączenia smakowe — ten sposób podania mięsa przypadnie wam do gustu.

Rosół
30.03.2022 18:17 Czy należy obierać warzywa do rosołu? Nie każdy zna prawidłową odpowiedź

Esencjonalny i wyrazisty rosół jest spełnieniem marzeń wielu gotujących - czy jest bowiem coś lepszego od miski z parującym smacznym bulionem? Zagadnienie obierania warzyw do rosołu nie jest jasne, dlatego dzisiaj zajmiemy się jego wyjaśnieniem. Jeśli znasz źródło warzyw i wiesz, że nie są pryskane, zostaw skórkę. Dzięki niej zupa nabierze mocniejszego aromatu i większej ilości wartości odżywczych. Rosół jest kulinarną klasyką i w wielu polskich domach gotuje się go regularnie co tydzień. Na przestrzeni dziesiątek lat przyzwyczailiśmy się do obierania warzyw ze skórki przed wrzuceniem ich do garnka. Czy jednak faktycznie obieranie jest konieczne? W wielu przypadkach okazuje się nie tylko niepotrzebne, lecz także niewskazane. Poniżej dokładnie omawiamy ten kuchenny problem.

Jedzenie w mikrofalówce
30.03.2022 16:56 Jakich potraw nie powinno podgrzewać się w mikrofalówce? Lepiej mieć świadomość

Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem, które ułatwia codzienną pracę w kuchni. Warto jednak zapoznać się z listą produktów, których nie należy w niej podgrzewać. Należą do niej mięso, jajka, metalowe przedmioty czy suszone owoce. Włożenie ich do urządzenia i włączenie mocy może skończyć się katastrofą. Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie szybkie tempo podgrzewania, wygodę oraz oszczędność czasu. Wystarczy bowiem włożyć do jej wnętrza jedzenie, włączyć ją i po kilku minutach żywność jest gorąca.Przy okazji należy jednak zachować zasady bezpieczeństwa, bez których wykorzystywanie mikrofalówki jest nie tylko mało wygodne, lecz również niebezpieczne. Niżej zebraliśmy najważniejsze przykłady.

smażenie placków ziemniaczanych
30.03.2022 10:22 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze sposoby

Wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Mamy najlepsze, sprawdzone sposoby. Jednym z nich jest dolanie do masy ziemniaczanej odrobiny alkoholu. Dzięki temu placki wchłoną znacznie mniej tłuszczu, niż zwykle i będą mniej kaloryczne. Placki ziemniaczane są prostym, tanim i smacznym daniem. Jedynym mankamentem, jaki mają i z którego powodu nie smażymy ich zbyt często, jest fakt, że chłoną dużo tłuszczu. Za jego sprawą są kaloryczne i ciężkostrawne. Na szczęście mamy swoje sposoby także na ten problem. Koniecznie je poznajcie.

Prosty przepis na kotlety ziemniaczane
29.03.2022 20:30 Prosty przepis na kotlety ziemniaczane. Tani obiad dla całej rodziny

Kotlety ziemniaczane są sycącą propozycją na wegetariański obiad dla całej rodziny. To wyjątkowo proste danie przygotujecie szybko, a będzie bardzo smaczne w towarzystwie wielu rozmaitych dodatków. Koniecznie je wypróbujcie — tani i satysfakcjonujący posiłek jest na wyciągnięcie ręki. Niezbędne składniki kupicie w każdym sklepie. Kotlety ziemniaczane podać można na wiele sposobów. Doskonale pasuje do nich aromatyczny sos grzybowy czy wyraziste glazurowane pieczarki. Dodatki zawsze możecie też zamknąć wewnątrz specjału. W takiej odsłonie sprawdzi się np. twaróg z ziołami. Niezależnie od tego, na co się zdecydujecie, będzie pysznie.

Babciny przepis na pomidorówkę z rosołu
29.03.2022 15:07 Babciny przepis na pomidorówkę z rosołu. Kluczem do sukcesu jest 1 trik

Pomidorowa jest jedną z prostszych w przygotowaniu i lubianych zup. Nasze babcie przygotowywały ją na rosole, wcześniej podsmażając koncentrat pomidorowy na odrobinie masła. Dzięki prostemu patentowi zupa wychodzi niezwykle smaczna. Spróbujcie, a będziecie się zastanawiać, dlaczego dotychczas przyrządzaliście ją inaczej. Pomidorowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ją w sycącej wersji z soczewicą i wyjątkowo aromatycznej z ziołami. Teraz ujawniamy sekret naszych babć, dzięki któremu zupa nabierze jeszcze głębszego pomidorowego smaku. Sprawdźcie koniecznie.

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku
29.03.2022 11:57 Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Kotlety mielone są jednym z częściej wybieranych dań obiadowych. Ich przygotowanie nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. By uzyskać dobrze wysmażone, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku mielone, proces smażenia warto podzielić na etapy. Wykorzystując różną moc palnika, uzyskamy spodziewane efekty. Dobre kotlety mielone to nie tylko wysokiej jakości mięso i przyprawy. Radziliśmy wam już jak wydobyć ich smak, dodając do masy czosnku czy majonezu. Tym razem zebraliśmy szereg wskazówek, dzięki którym smażenie mielonych będzie znacznie prostsze. Już zawsze wyjdą pyszne.

Kurczak pieczony w soli według Tomasza Strzelczyka
28.03.2022 12:39 Kurczak pieczony w soli według Tomasza Strzelczyka. Obiad za grosze, a smak jak z restauracji

Kurczak pieczony wydaje się być dość trudnym w przygotowaniu daniem. W wersji Strzelczyka przyrządzimy go jednak bardzo szybko, a lista składników jest krótka. Tani i prosty pomysł na obiad zachwyci amatorów dobrze przyrządzonego mięsa. Sprawdźcie go koniecznie. Kurczaka można przygotować na różne sposoby. Pieczone w soli mięso będzie nie tylko niezwykle soczyste, ale też będzie miało pyszną, chrupiąca skórkę. Koniecznie wypróbujcie niezawodną metody Strzelczyka, a wasi bliscy będą prosić o dokładki. Użycie soli nie tylko umożliwi bezproblemowe wyjęcie kurczaka z naczynia, ale też sprawi, że cały tłuszcz wytapiający się z mięsa zostanie związany. Dzięki temu smak pozostanie wewnątrz przyrządzanego specjału. Tak smacznego posiłku dawno nie jedliście.

zupa pomidorowa
27.03.2022 21:58 Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler

Dziś powiemy wam, dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów. Robi tak nawet Magda Gessler, bo to rozwiązanie niesie same korzyści. Jedną z nich jest czas przygotowania zupy, który skraca się do minimum. Poznajcie też inne zalety wynikające z użycia soku.Zupa pomidorowa należy do top 5 polskich zup. Kochają ją mali i duzi, za jej wyraźny smak i pożywność. Często przerabiamy na nią rosół z poprzedniego dnia, bo wtedy pomidorówka powstaje błyskawicznie. Jednak Magda Gessler ma też inny, sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zaraz go poznacie.

Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę
27.03.2022 12:57 Sycąca, pożywna pomidorowa na wiosnę. Dodatek kaszy zupełnie odmienia jej smak

Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Tradycyjne danie na wiosnę warto odświeżyć serwując je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Dodajcie ją wprost do zupy zamiast ryżu czy makaronu. Wyjątkowo smaczna i sycąca kompozycja spodoba się każdemu, kto, jej spróbuje. Zupa pomidorowa należy do najczęściej podawanych w naszych domach. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, makaronem, jak i z soczewicą. Tym razem proponujemy wam inny nietypowy dodatek — kaszę jęczmienną. Tak sycącej i smacznej pomidorowej jeszcze nie jedliście.

Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową
26.03.2022 09:35 Sprawdzony przepis Ani Starmach na zupę pieczarkową. Szybka, tania, smaczna

Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci. Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową, można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku
26.03.2022 08:35 Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

Naleśniki co jakiś czas goszczą na naszych talerzach. Są smaczne zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Tym razem proponujemy wam przyrządzić je według receptury z 1837 roku. Nie będą wam potrzebne mleko i woda. Masę przygotujemy z dodatkiem śmietanki, która sprawi, że naleśniki wyjdą bardzo delikatne. Spróbujecie? Naleśniki można przygotować w wielu wersjach. Proponowaliśmy wam już pysznie waniliową odsłonę z dodatkiem budyniu oraz sposób na ich przyrządzenie tylko z roślinnych składników. W przepisie, który wam dziś przedstawiamy, wykorzystamy produkty, których współcześnie do zrobienia naleśników najczęściej się nie wybiera. Masa na te niezwykle lekkie i aromatyczne smażone słodycze będzie złożona przede wszystkim ze śmietanki. Wzbogacimy ją o cynamon i gałkę muszkatołową, które wspaniale podkreślą delikatny smak kremowego ciasta naleśnikowego.

Kotlet z piersią z kurczaka
26.03.2022 00:18 Przepis na delikatny kotlet z piersią z kurczaka

Kotlet z piersią z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Delikatne, soczyste kotlety w złocistej, chrupiącej panierce skradną serca największym niejadkom. Sprawdź, jak błyskawicznie przygotować kotlety z piersią z kurczaka.Kurczak jest wyjątkowo delikatnym mięsem, z którego przygotujesz wiele smacznych dań obiadowych. Piersi z kurczaka możesz wykorzystać również do przygotowania świetnych kotletów w złocistej panierce, które będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze od klasycznych kotletów schabowych. Kotlety z piersią z kurczaka doskonale smakują podane z frytkami, ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi, batatami. Warzywa również możesz podać w ulubionej formie. Moim ulubionym połączeniem są jednak kotlety z piersią z kurczaka z opiekanymi ziemniakami i groszkiem. Prosto, szybko i zawsze smacznie.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad z piersi z kurczaka - tu znajdziesz przepis na delikatnego kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i świeżym tymiankiem.

Zupa z soczewicy
25.03.2022 23:44 Przepis na zimową zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca

Soczewica nie jest zbyt często wybierana jako podstawowy składnik obiadu przez Polaków, jednak może się to zmienić za sprawą poniższej zupy. Receptura na nią jest banalnie prosta, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Taki obiad rozgrzeje i nasyci każdego głodomora zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem panuje paskudna pogoda. Zimą najbardziej dolega większości z nas dojmujący chłód. Zimne i wietrzne dni, często z dużymi opadami deszczu nie są przyjemne. Dlatego po powrocie do domu warto przygotować pyszną zupę z soczewicy, która rozgrzeje i nasyci zmęczonego człowieka. Dużym atutem jest brak ogromnej ilości składników. Zamiast tego większość z nich i tak ma się od razu pod ręką i nie trzeba robić praktycznie żadnych zakupów. W taki sposób ograniczamy niepotrzebne wydatki do minimum, a także wykorzystujemy produkty, które mogłyby inaczej zostać wyrzucone.

Tradycyjny gulasz wołowy
25.03.2022 23:43 Tradycyjny gulasz wołowy - przepis krok po kroku

Gulasz wołowy to pożywne, aromatyczne danie, idealne na rozgrzewający, zimowy obiad dla całej rodziny. Odpowiednio doprawiona i duszona wołowina jest pyszna i tak delikatna, że rozpływa się w ustach, a cały gulasz ma wyraźny, mięsno-warzywny smak z wyczuwalną nutą świeżego rozmarynu i suszonych ziół. Poznaj przepis na tradycyjny gulasz wołowy.Wołowina gulaszowa, czyli wołowina bez kości, to jedno z bardziej aromatycznych i wyraźnych w smaku mięs. Wołowina jest dość twarda, wymaga więc smażenia i długiego duszenia, aby była idealnie miękka i rozpływała się w ustach. Gulasz nie jest więc szybkim daniem, jednak warto poświęcić trochę więcej czasu, aby przygotować wyśmienity obiad.W gulaszu nie może zabraknąć suszonych grzybów, marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Pamiętaj również o ziołach i przyprawach, dzięki którym danie będzie doskonałe w smaku. Gulasz wołowy duś na przygotowanym wcześniej bulionie. Danie podaj z bagietką lub świeżym pieczywem.Z wołowiny przygotujesz również rolady wołowe, idealne na niedzielny obiad. Tu poznasz przepis na zrazy wołowe, które z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą fenomenalne danie dla całej rodziny.

Idealnie soczyste pulpety bez smażenia
25.03.2022 23:38 Idealnie soczyste pulpety bez smażenia

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się? Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza. Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym. Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.

Leczo z cukini
25.03.2022 22:52 Przepis na błyskawiczną kolację, leczo z cukinią pokocha cała rodzina

Każda potrawa, która korzysta z dobrodziejstw cukinii zasługuje na nasze uznanie. To cudowne warzywo, jest bowiem prawdziwą bomba witaminową. Zdrowotne właściwości cukinii są znane już od dawien dawna, a fakt, że jest bardzo smaczna i pasuje do różnych potraw, jako baza lub dodatek, tylko podkręca zainteresowanie świata kulinarnego wokół niej.

Pieczony bakłażan
25.03.2022 22:51 Pieczony bakłażan w dwóch niezwykłych wydaniach - proste przepisy

Jak często przyrządzasz bakłażana? Pewnie nie tak często! W zasadzie z jakiego powodu? Ten pyszny przepis na pieczony bakłażan przekona cię, by podawać to smaczne warzywo dużo częściej, niż robiłaś to do tej pory.Dlaczego bakłażan jest idealny zimową porą? Przez wiele kultur uważany nawet za afrodyzjak, Hiszpanie nazwali go nawet „jabłkiem miłości”. Bakłażan wbrew powszechnemu mniemaniu jest owocem, a nie warzywem. A dokładnie – jagodą! Szokujące, prawda? Nazwa gatunkowa bakłażana to psianka podłużna, zwany jest także oberżyną. Bakłażan przybiera wiele różnych kształtów i kolorów – najbardziej popularna jest wersja fioletowa, może być w kształcie podłużnym, czy „dzwonkowatym”. Bakłażan jest też składnikiem popularnego dania – ratatouille, słynnego francuskiego przysmaku, znanego z filmu „Ratatuj” Disneya.Bakłażan jest oczywiście zdrowy – zawiera w sobie dużo potasu, witaminy C i B oraz wspomaga w walce z cholesterolem. Jest także źródłem żelaza.

Pudding chia
25.03.2022 22:50 Szybki, lekki i niskokaloryczny deser - przepis na pudding chia

Idealny lekki deser, który jest alternatywą dla ciężkich, tłustych kremów. Pudding chia to jeden z nielicznych zdrowych deserów z dodatkiem owoców. Spróbuj przyrządzić ten delikatny deser i przekonaj się, że nie tylko tłuste kremy są smaczne.Chia od AztekówNasiona chia są bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej. Używali jej już starożytni Aztekowie, którzy uważali ją za jedne ze zdrowszych nasion, które przedłużają życie, a także powodują, że mózg pracuje lepiej. Nasiona chia bogate są również w błonnik dlatego często serwuje je się w różnego rodzaju dietach. My pokażemy ci jak przyrządzić zdrowy pudding chia z owocami.Pudding chia, co do niego potrzebujesz?Składniki na 2 porcje3 łyżki nasion chia300 ml mleka (może być zwykłe lub kokosowe, migdałowe, sojowe)Dodatkimalinytruskawkimangoborówki