Młynek do kawy jest absolutnym niezbędnikiem każdego smakosza, który nie wyobraża sobie swojego poranka bez filiżanki aromatycznej "małej czarnej". Do dziś ogromny sentyment budzi stary przyrząd do mielenia ziaren kawy. Uwagę zwraca nie tylko jego wygląd, ale również mnogość funkcji. Do dziś robią one niemałe wrażenie.Ukryte funkcje dawnego młynka do kawyGłównym zadaniem każdego młynka do kawy jest oczywiście mielenie ziaren na ten aromatyczny napar. Okazuje się, że wiele urządzeń ma więcej zastosowań. Wczoraj pisaliśmy o zupełnie nieznanej funkcji jednorazowego młynka do pieprzu. Dziś zdradzimy, co jeszcze skrywa w sobie dawny i już nieco zapomniany przyrząd do mielenia kawy.Pierwsza z jego nietypowych zalet może przydać się już niebawem: przed świętami wielkanocnymi. Powód? Z pomocą dawnego młynka do kawy dosłownie w kilka chwil przygotujemy cukier puder.Wystarczy, że wrzucimy do niego szklankę zwykłego cukru pudru i dokładnie go zmielimy. W ten sposób uzyskamy delikatny pyłek, który z powodzeniem wykorzystamy do domowych słodkich wypieków (np. baby wielkanocnej, na którą przepis znajdziecie tutaj)Drugą funkcją dawnego młynka do kawy może nieźle zaskoczyć. Okazuje się, że z powodzeniem możemy zmielić w nim ziarna pieprzu. Jeden przyrząd - 3 różne zastosowania? Jesteśmy zdecydowanie na tak. Kiedyś młynek był na wyposażeniu niemal każdego domu, okazuje się, że dziś także jest dostępny w sklepach.Kultowy młynek do kawy wciąż w sprzedażyPomimo tego, że na rynku można znaleźć wiele nowoczesnych przyrządów do mielenia kawy, to stary dobry młynek wciąż cieszy się dużą popularnością i nadal jest dostępny w sprzedaży.Przedmiot w dawnym stylu doskonale pasuje do popularnego obecnie rustykalnego stylu kuchni (czyli nawiązującego do dawnych wiejskich domów i nieco sielskich klimatów). A przy tym jest wyjątkowo trwały i solidnie wykonany.Dlaczego warto mieć w domu młynek do kawy?Dawniej młynki do kawy cieszyły się jeszcze większą popularnością niż obecnie. Powód? Straciły swoje "powodzenie" w momencie, gdy w sklepach pojawiły się masowo gotowe mielone kawy.Przygotowanie kawy z dobrej jakości ziaren jest jednak wciąż marzeniem wielu smakoszy. Dlatego, każdy kto ceni wyborny smak i aromat tego napoju, powinien tego typu sprzęt (lub jego nowocześniejsze wersje) mieć zawsze pod ręką!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lataMarchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakościLetni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywaZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Nie da się ukryć, że fusy przez większość smakoszy uważane są za bezwartościowy odpadek. Nie bez powodu większość z nas wyrzuca je do śmieci, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja. Lepiej zaniechać takiego postępowania. Fusy mogą Cię mocno zaskoczyć.
Poranna kawa pomaga nam stanąć na nogi. Pija się ją w różnych wydaniach. Niektórzy smakosze stawiają na dodatek w postaci mleka, inni wzbogacają kawę o cukier. Okazuje się, że jednym z najlepszych rozwiązań jest niepozorny cynamon.
Kawa według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki. Zauważył, on, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny. Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły. Dawniej kawa była żuta, sam napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy. Dziś napój ten jest popularny na całym świecie, lecz sposoby jego picia różnią się w zależności od regionu.
W Skandynawii rekordy popularności bije kawa z dodatkiem surowego jajka. Chociaż to połączenie brzmi dość oryginalnie, to ma ono wielu swoich zwolenników. Zdradzamy, jak przygotować kawę po norwesku.Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej. Zazwyczaj sięgamy po klasyczne latte lub energetyzujące espresso. Mamy jednak do wyboru nieco więcej interesujących opcji. Warto zaczerpnąć inspiracji np. od Norwegów.
Naleśniki mogą wydawać się pospolitym wręcz posiłkiem. Ich przygotowanie trwa kilkanaście minut, składniki nie są drogie i cała operacja jest względnie prosta. Mimo to nawet z tak popularnego dania można zrobić coś ekskluzywnego. Jednym ze sposobów na osiągnięcie tego, jest dodanie do ciasta naleśnikowego odrobiny kawy. Jej intensywny smak podkreśli resztę dodatków, z którymi będziemy jeść naleśniki. Warto jednak pamiętać, że dodatek kawy sprawdza się jedynie przy jedzeniu naleśników na słodko.
Kawa należy go grona najpopularniejszych napojów. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy wypiliby ją z miłą chęcią. Część z nas nie zwraca uwagi na pory, w których sięga po kawę. Łatwo zmarnować potencjał tego napoju.
Kawa jest jednym z tych napojów, po który codziennie sięga wielu smakoszów. Nietrudno natknąć się na osoby rozpoczynające dzień od aromatycznego naparu. Część z nich decyduje się na dodatek w postaci masła lub oleju kokosowego. Co on nam może dać?
Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy.
Kawa jest popularna na całym naszym globie, lecz sposoby jej picia różnią się w zależności od regionu. W Polsce najczęściej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, niektórzy koneserzy uwielbiają pić czarną, ze świeżo mielonych nasion. Północni mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę, która sprawia, że wiele osób krzywi się z obrzydzeniem i niezrozumieniem. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko jajka kurzego. Czy taka kawa może być w ogóle smaczna? Okazuje się, że tak.
Świeżo zmielona kawa kusi swoim aromatem i wyjątkowymi walorami smakowymi. W niektórych kuchniach można natknąć się na kultowe urządzenie, które u smakoszy wywołuje nostalgię. Jak wykorzystać je w inny sposób?
Kawa pozwala nam normalnie funkcjonować, a poranek bez kubka z parującym brązowym płynem, jest koniecznością. Inaczej rozpoczęcie dnia z energią i motywacją graniczy z cudem. Według niektórych źródeł, spożywamy jej nawet 2,5 kilograma rocznie na osobę. Herbata jest znacznie mniej popularna w Polsce - Polacy spożywają ją w ilości 900 gramów na osobę rocznie. Można wywnioskować, że herbata stanowi sposób na delektowanie się smakiem, zaś kawa jest swojego rodzaju narzędziem, który ma ułatwić pobudkę.
Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Działo się tak między innymi za sprawą zawartości kofeiny. Jednak sam smak kawy jest równie istotny o ile nie najważniejszy. Możemy kompletnie go zrujnować nieodpowiednim zaparzaniem.
Młynek do kawy to niezbędny element w kuchni każdego smakosza, który lubi zaczynać dzień od świeżej i aromatycznej kawy. Dawniej był to przyrząd, który cieszył się ogromną popularnością. Szczególnie jeśli mówimy tutaj o młynku ręcznym. To prawdziwy klasyk, który bezapelacyjnie kojarzy nam się z czasami PRL-u. Każda gospodyni miała go w swoim królestwie, dzięki czemu mogła mielić aromatyczną kawę, a jak wiemy, żadna nie równa się z tą mieloną na świeżo. Warto dodać, że szukano dodatkowych rozwiązań i sposobów wykorzystania takiego młynku. Był on również nieoceniony w trakcie przygotowywania aromatycznych potraw czy smakowitych deserów.