Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Owoc starożytnych Babilończyków to witaminowy hit. Działa na odporność, trawienie i starzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.10.2024 17:17

Owoc starożytnych Babilończyków to witaminowy hit. Działa na odporność, trawienie i starzenie

berberys
Fot. YouTube/TwójOgródek

Jesienią warto sięgnąć po roślinę, która znakomicie wzmacnia odporność. Jednak to tylko jedna z jej zalet. Słynie z kwaśnych, czerwonych owoców, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie. Czy wiecie już, o jaki owoc chodzi?

Berberys, czyli moc z Babilonu

Jesienią powinniśmy zadbać o odporność, ale też szerzej w ogóle o zdrowie. Tu nieoceniony będzie berberys. Jest bogaty w witaminę C i doskonale nadaje się do soków, przecierów i konfitur. Herbata z jego dodatkiem stanie się wyjątkowo zdrowa. 

Ten czerwony owoc wywodzi się Babilonu. Był też znany już tysiące lat temu w Grecji i Egipcie. Stosowano go jako naturalny środek leczniczy. Berberys zawiera alkaloid o nazwie berberyna. Nadaje mu ona właściwości lecznicze. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. 

berberys
Fot. Canva/FotoHellin Images
Wsyp i wlej do miski, a następnie zmiksuj. Niemieckie nocne bułeczki to smakowy raj

Berberys uodporni i odmłodzi

Berberys skuteczny jest w leczeniu infekcji. Oprócz tego chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Spowalnia proces starzenia i ma działanie antynowotworowe. Ten czerwony owoc doskonale wspomaga też trawienie. Zapobiega wzdęciom, niestrawności i zaparciom. 

Wspomaga też funkcjonowanie wątroby, pęcherzyka żółciowego, co też wpływa na leczenie schorzeń związanych z kamieniami żółciowymi. Warto włączyć ten owoc do diety, bo ma znakomity wpływ na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest często stosowany w profilaktyce miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. 

Berberys w naszej kuchni

Berberys w Polsce rośnie na skraju lasu, na nieużytkach i przy polnych drogach. Warto go suszyć, ale można też przygotować sok z berberysu. Należy dodać cukier i gotować 20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Z owoców berberysu przygotujemy też konfitury, przeciery, czy nalewki.

Te owoce sprawdzą się jako dodatek do sosów. Będą smakować z mięsami i zapiekankami. Berberys wyróżnia się dość kwaśnym smakiem. Natomiast smak suszonych owoców nieco przypomina smak rodzynek. Pisaliśmy o domowym sposobie na lśniącą toaletę. Polecaliśmy przepis na sałatkę, która sprawdzi się w andrzejki. 

berberys
Fot. Canva/FotoHellin Images