Wlej kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta niczym obłok
Na śniadanie nie ma nic lepszego niż smaczna i sycąca jajecznica. Nie każdy wie, że to klasyczne danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać kilka kropel odpowiedniego soku, a jajka nabiorą odpowiedniej puszystość. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i zaskocz domowników.
Jajecznica, czyli udane danie na śniadanie
Śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dostarcza nie tylko niezbędnego pożywienia, ale też energii. Dzięki temu lepiej i wydajniej funkcjonujemy i pracujemy. Klasycznym daniem śniadaniowym jest oczywiście jajecznica.
Nie ma się, co dziwić, bo jest to bardzo sycącą i smaczna potrawa. Wielu smakuje ona tak bardzo, że jedzą ją nawet kilka razy w tygodniu. Dlatego warto nieco urozmaicić klasyczny przepis i przyrządzić ją w zupełnie inny sposób. Jest on bardzo prosty i dzięki niemu jajecznica zyska na smaku i wyglądzie. Wypróbuj, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej.
Biedronka rozdaje masło za darmo. Trzeba się spieszyć, akcja nie trwa wiecznieJajecznica tylko z tym dodatkiem
Aby jajecznica wyszła puszysta i delikatna w smaku należy dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. Kwas opóźnia czas ścięcia jajek, a przez to danie nie wyjdzie zbyt suche, zyskując przy tym na puszystości. Co ciekawe sok nie zepsuje smaku jajecznicy i jest niewyczuwalny. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, w jakich proporcjach użyć składników. W dalszej części znajdziesz także dokładną instrukcję przygotowania jajecznicy z tym dodatkiem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina masła
Puszysta jajecznica - przepis
Na patelni rozgrzej masło. Do małej miski wbij jajka i rozmieszaj je na przykład za pomocą widelca. Kiedy masło całkowicie się rozpuści, wlej jajka. Od razu wlej sok z cytryny i rozpocznij mieszanie. Nie spiesz się, sok opóźni ścięcie jajek, więc mieszaj delikatnie.
Jajecznicę smaż do ulubionego stopnia wysmażenia. Następnie wyłóż ją na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Danie z jajek i z dodatkiem soku z cytryny można przygotować także z boczkiem, cebulą lub pomidorami. Za każdym razem wychodzi idealnie puszysta.