Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zetrzyj na tarce i wsyp do porannej kawy. Lista zalet nie ma końca
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.10.2024 22:00

Zetrzyj na tarce i wsyp do porannej kawy. Lista zalet nie ma końca

kawa w filiżance
Fot. Canva/pixelshot

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy? W takim razie musisz dowiedzieć się, z czym należy ją podawać, aby była jeszcze zdrowsza. Takie połączenie ma wiele cennych dla zdrowia właściwości szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taką kawę należy pić codziennie.

Kawa podstawą poranka

Poranki są trudne dla każdego z nas, a w obudzeniu się niewątpliwie pomaga kawa. Ten napój potrafi zdziałać prawdziwe cuda i każdego postawić na nogi. Nic dziwnego, bo dostarczona energia sprawia, że zdecydowanie lepiej funkcjonujemy. 

Wbrew pozorom kawa może być również zdrowa. Zawarte w niej kwasy fenolowe, flawonoidy i kofeina sprawiają, że pozytywnie działa również na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że kawa z jednym dodatkiem może być jeszcze zdrowsza. 

imbir.jpg
Fot. Canva/Couleur
W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający

Kawa rozgrzewająca nie ma sobie równych

Okazuje się, że do kawy, podobnie jak do herbaty, można dodać imbir. W tym wypadku ten składnik może być sporym zaskoczeniem, ale naprawdę ma zastosowanie. Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność, bo jak wiadomo, imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobrym składnikiem w budowaniu odporności. 

Poza tym kawa zyska na smaku, który stanie się bardziej korzenny. Cały napój będzie miał wyjątkowy aromat i rozgrzeje w nadchodzące zimne dni. Do takiej kawy warto dodać również odrobinę cynamonu, który zlikwiduje poziom złego cholesterolu. Niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej, a o tym, jak przygotować kawę, dowiesz się z przepisu w dalszej części. 

Składniki:

  • 2 filiżanki espresso
  • kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • miód (opcjonalnie)

Kawa rozgrzewająca – jak ją przygotować?

Zaparz kawę w podanych proporcjach. W tym czasie imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Po starciu powinno być go około pół łyżeczki. Dodaj go do kubka, a następnie zalej go kawą.

Dodaj szczyptę cynamonu i opcjonalnie miód. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki i smaki się połączyły. Teraz kawa rozgrzewająca jest gotowa do spożycia. Pij ją o poranku, a nie tylko cię obudzi, ale też rozgrzeje. 

ka wa.jpg
Fot. Canva/carlozalvarez