Zetrzyj na tarce i wsyp do porannej kawy. Lista zalet nie ma końca
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy? W takim razie musisz dowiedzieć się, z czym należy ją podawać, aby była jeszcze zdrowsza. Takie połączenie ma wiele cennych dla zdrowia właściwości szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taką kawę należy pić codziennie.
Kawa podstawą poranka
Poranki są trudne dla każdego z nas, a w obudzeniu się niewątpliwie pomaga kawa. Ten napój potrafi zdziałać prawdziwe cuda i każdego postawić na nogi. Nic dziwnego, bo dostarczona energia sprawia, że zdecydowanie lepiej funkcjonujemy.
Wbrew pozorom kawa może być również zdrowa. Zawarte w niej kwasy fenolowe, flawonoidy i kofeina sprawiają, że pozytywnie działa również na układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że kawa z jednym dodatkiem może być jeszcze zdrowsza.
W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewającyKawa rozgrzewająca nie ma sobie równych
Okazuje się, że do kawy, podobnie jak do herbaty, można dodać imbir. W tym wypadku ten składnik może być sporym zaskoczeniem, ale naprawdę ma zastosowanie. Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność, bo jak wiadomo, imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobrym składnikiem w budowaniu odporności.
Poza tym kawa zyska na smaku, który stanie się bardziej korzenny. Cały napój będzie miał wyjątkowy aromat i rozgrzeje w nadchodzące zimne dni. Do takiej kawy warto dodać również odrobinę cynamonu, który zlikwiduje poziom złego cholesterolu. Niezbędne produkty znajdziesz na liście poniżej, a o tym, jak przygotować kawę, dowiesz się z przepisu w dalszej części.
Składniki:
- 2 filiżanki espresso
- kawałek imbiru
- szczypta cynamonu
- miód (opcjonalnie)
Kawa rozgrzewająca – jak ją przygotować?
Zaparz kawę w podanych proporcjach. W tym czasie imbir obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Po starciu powinno być go około pół łyżeczki. Dodaj go do kubka, a następnie zalej go kawą.
Dodaj szczyptę cynamonu i opcjonalnie miód. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki i smaki się połączyły. Teraz kawa rozgrzewająca jest gotowa do spożycia. Pij ją o poranku, a nie tylko cię obudzi, ale też rozgrzeje.