Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Gdzie znajdziemy szkodliwy barwnik amarant?
Adam Moskal
Adam Moskal 11.04.2021 02:00

Gdzie znajdziemy szkodliwy barwnik amarant?

Barwnik spożywczy
pjohnson1, Getty Images Signature

Barwnik spożywczy ma za zadanie ubarwić jedzenie w taki sposób, aby wyglądały smaczniej i bardziej interesująco. Barwniki takie obecne są w praktycznie każdym przetworzonym produkcie spożywczym - znajdziemy je w słodzonych napojach, słodyczach czy płatkach śniadaniowych.

Większość substancji barwiących jest dopuszczona do użytku przy produkcji żywności, gdyż nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeden z nich jest niestety bardzo niebezpieczny dla wielu ludzi, głównie astmatyków oraz alergików. Co więcej, sposób produkcji E123 jest wyjątkowo nieapetyczny.

Amarant, czyli barwnik spożywczy, który może wywoływać raka

Amarant jest barwnikiem spożywczym o kolorze czerwono-niebieskim. Na odwrocie opakowań, w sekcji składu danego produktu, oznaczony jest symbolem E123. Dodaje się go najczęściej do galaretek, kolorowych alkoholi, płatków zbożowych oraz kawioru.

Związek ten, przy zbyt dużym spożyciu, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór. Wywołuje zaburzenia w pracy nerek oraz wątroby, a także negatywnie wpływa na zdolności rozrodcze. Zbyt duże spożycie przez ciężarne, może doprowadzić do powstania u płodu wad wrodzonych. 

E123 produkuje się podczas wydobywania ropy naftowej

W drugiej połowie XX wieku pozyskiwano go jako produkt uboczny przy wydobyciu i odgazowaniu węgla kamiennego. Współczesne metody pozwalają na znacznie tańsze syntetyzowanie E123 z produktów ubocznych powstałych przy wydobywaniu i oczyszczaniu ropy naftowej.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii. 

Substancja ta nie ma smaku ani zapachu, co może być potencjalnym czynnikiem zwiększającym jej szkodliwość - jedzący ją człowiek nie może określić na podstawie zmysłu węchu lub smaku o ilości użytego barwnika w produkcie. Dopuszczalna dawka wyznaczona została na 0,5 mg na kilogram masy ciała, co jest wyjątkowo niewielką ilością. 

Źródło: canva.com/DAPA Images

W Stanach Zjednoczonych jest zakazany od wielu lat

Od 1976 w Stanach Zjednoczonych amarant został został zakazany przez Agencję Żywności i Leków, która zajmuje się badaniem najróżniejszych substancji i produktów spożywczych pod względem szkodliwości dla ludzkiego organizmu. Agencja uznała, że amarant może sprzyjać większej szansie zachorowania na raka. 

W Rosji, Austrii i Norwegii także jest całkowicie zakazanym dodatkiem do żywności, mimo to w Polsce czy chociażby w Wielkiej Brytanii producenci ciągle mogą z niego korzystać. Dlatego warto dokładnie czytać etykiety produktów i unikać tych, na których widnieje symbol E123.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl; newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram