Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.
Pączki można uznać za wyjątkowy specjał, który potrafi przyprawić niejednego smakosza o szybsze bicie serca. Bez wątpienia tego typu smakołyki muszą pojawić się w trakcie karnawału i tłustego czwartku. Warto przyjrzeć się ofercie lokalu Magdy Gessler.
Tłusty czwartek to dzień, na który z pewnością czeka każdy miłośnik słodyczy. Zgodnie z tradycją nie obowiązuje wtedy restrykcyjna dieta i każdy z nas może delektować się bezkarnie pączkami lub faworkami.Zgodnie z tradycją jest to ostatni czwartek karnawału i wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą! W tym roku będziemy go obchodzić już niedługo -11 lutego! Ciekawostką jest, że sam zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku skrywały niespodziankę - mały orzeszek lub migdał. Wierzono, że ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał później cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.Obecnie święto cieszy się ogromną popularnością! Część z nas korzysta w tym dniu z szerokiej oferty sklepów oraz cukierni. Dla wszystkich, kupujących pączki przygotowaliśmy mały poradnik, jak znaleźć tego idealnego pączka - znajdziecie go pod tym linkiem.Jest też wiele osób, które tego dnia chcą samodzielnie przygotować uwielbiane słodkości. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy jeden z najprostszych przepisów na domowe pączki!Domowe pączki - prosty i sprawdzony przepisSkładniki:200g serka homogenizowanegodwa jajkaszklanka mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)cukier do posypania, ewentualnie cynamonSposób wykonania:1. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Przełóż do miski serek homogenizowany, dwa jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.2. Pączki nałóż na patelnię za pomocą łyżki. Najlepiej zamocz ją wcześniej w tłuszczu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron po około 3 minuty. Pamiętaj, że ich objętość na patelni się zwiększy.[EMBED-15]3.Kiedy pączki będą już gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie, jeszcze ciepłe, przełóż do miski z cukrem pudrem!Inny przepis na ten smakołyk znajdziesz pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Gotujesz flaczki? Nie zapomnij o 1 ważnym krokuDodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smakWiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udająźródło: wikipedia/ mamocorobimy.plZapraszamy na nasz Instagram
Ciasto bez pieczenia przeważnie wybierają osoby, które mają ogromną ochotę na słodkie i nie chcą spędzać godzin na przygotowaniu uwielbianego deseru. Przepis, który dla Was przygotowaliśmy szczególnie skierowany jest do miłośników czekolady oraz ludzi, którzy na słodkości nie lubią wydawać fortuny. Mamy w nim wszystko, co najlepsze, za śmieszne pieniądze.