Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia w czekoladowym wydaniu

Pixabay / huntlh

Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

2 Listopada 2020

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj nie zajmuje nam dużo czasu, ale zdarza się, że musimy się na nie sporo wykosztować. W tym przypadku jest zupełnie inaczej. Składniki kupisz za grosze, a na wykonanie pysznego deseru będziesz potrzebować tylko 10 minut.

Ciasto bez pieczenia przeważnie wybierają osoby, które mają ogromną ochotę na słodkie i nie chcą spędzać godzin na przygotowaniu uwielbianego deseru. Przepis, który dla Was przygotowaliśmy szczególnie skierowany jest do miłośników czekolady oraz ludzi, którzy na słodkości nie lubią wydawać fortuny. Mamy w nim wszystko, co najlepsze, za śmieszne pieniądze.

Czekoladowe ciasto bez pieczenia w 10 minut

Ten banalny deser jest w stanie zrobić nawet ktoś, kto zupełnie nie zna się na gotowaniu. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Można go wręcz zrobić w przerwie ulubionego filmu, albo gdy akurat znajdziemy wole 10 minut. Deser na bazie gorzkiej czekolady posmakuje każdemu łakomczuchowi, a będzie w stanie go zrobić nawet leniuszek. Efekt powala na kolana, to prawdziwa eksplozja smaków.

Składniki na rozpływający się w ustach, tani deser czekoladowy:

- 250 g gorzkiej czekolady- 250 g śmietany kremówki- 2,5 łyżki mielonej kawy- 1/3 łyżeczki soli- kakao do ozdoby

Jak więc przygotować to przepyszne ciasto, które może uratować nas, gdy wpadną niezapowiedziani goście?

Oto kulinarna instrukcja przygotowania nieziemskiego deseru, krok po kroku:

Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Namocz ją w tzw. kąpieli wodnej w przegotowanej, ciepłej wodzie. Następnie w dużym garnku podgrzej następujące składniki: śmietanę i kawę. Dodaj do nich szczyptę soli.

Gdy śmietana będzie już wystarczająco gorąca, dodaj wcześniej roztopioną gorzką czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Tak powstałą masę przełóż do wysmarowanej już wcześniej masłem blachy. Jeśli nie masz odpowiedniej blachy, z powodzeniem możesz zastąpić ją tortownicą.

Po zakończeniu tej czynności, całość przykryj folią, poczekaj aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki. Ciasto będzie gotowe, gdy całkowicie się zetnie. Podawaj je równomiernie posypane kakao.

Życzymy smacznego!

Źródło: o2

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >