

2 Listopada 2020
Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia zazwyczaj nie zajmuje nam dużo czasu, ale zdarza się, że musimy się na nie sporo wykosztować. W tym przypadku jest zupełnie inaczej. Składniki kupisz za grosze, a na wykonanie pysznego deseru będziesz potrzebować tylko 10 minut.
Ciasto bez pieczenia przeważnie wybierają osoby, które mają ogromną ochotę na słodkie i nie chcą spędzać godzin na przygotowaniu uwielbianego deseru. Przepis, który dla Was przygotowaliśmy szczególnie skierowany jest do miłośników czekolady oraz ludzi, którzy na słodkości nie lubią wydawać fortuny. Mamy w nim wszystko, co najlepsze, za śmieszne pieniądze.
Czekoladowe ciasto bez pieczenia w 10 minut
Ten banalny deser jest w stanie zrobić nawet ktoś, kto zupełnie nie zna się na gotowaniu. Nie ma w nim nic skomplikowanego. Można go wręcz zrobić w przerwie ulubionego filmu, albo gdy akurat znajdziemy wole 10 minut. Deser na bazie gorzkiej czekolady posmakuje każdemu łakomczuchowi, a będzie w stanie go zrobić nawet leniuszek. Efekt powala na kolana, to prawdziwa eksplozja smaków.
Dzisiaj grzeje:
- Już nie ma odwrotu. Premier właśnie nałożył na Polaków nowe, poważne obostrzenia
- Ogromna zmiana w PKP od 6 listopada. Ogromne rozczarowanie dla podróżujących
- Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacją
Składniki na rozpływający się w ustach, tani deser czekoladowy:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g śmietany kremówki
- 2,5 łyżki mielonej kawy
- 1/3 łyżeczki soli
- kakao do ozdoby
Jak więc przygotować to przepyszne ciasto, które może uratować nas, gdy wpadną niezapowiedziani goście?
Oto kulinarna instrukcja przygotowania nieziemskiego deseru, krok po kroku:
Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Namocz ją w tzw. kąpieli wodnej w przegotowanej, ciepłej wodzie. Następnie w dużym garnku podgrzej następujące składniki: śmietanę i kawę. Dodaj do nich szczyptę soli.
Gdy śmietana będzie już wystarczająco gorąca, dodaj wcześniej roztopioną gorzką czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą. Tak powstałą masę przełóż do wysmarowanej już wcześniej masłem blachy. Jeśli nie masz odpowiedniej blachy, z powodzeniem możesz zastąpić ją tortownicą.
Po zakończeniu tej czynności, całość przykryj folią, poczekaj aż ostygnie, a następnie wstaw do lodówki. Ciasto będzie gotowe, gdy całkowicie się zetnie. Podawaj je równomiernie posypane kakao.
Życzymy smacznego!
Najlepsze newsy:
- Fatalne wiadomości dot. salonów kosmetycznych i fryzjerskich. Niektóre z nich muszą zostać zamknięte od zaraz
- Straty są ogromne, ale ubezpieczeń nie będzie. Znamy ostateczne stanowisko resortu rolnictwa
- Tak wyraża się Marta Manowska. Niebywałe słowa do Polaków
- Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
- Wyglądają jak kotlety mielone, smakują jak wyborne gołąbki. Gdy podasz je na stół, znikną w oka mgnieniu
- Ważne informacje dla rodziców, w życie wchodzą nowe obostrzenia. Czy przedszkola zostaną zamknięte?
- Naukowcy zaobserwowali przerażające zjawisko. Czarna dziura rozerwała całą gwiazdę, nie do uwierzenia
Źródło: o2
Zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł